12.03.2020 | Klima, miljø og energi
Grøn renovering kræver handling fra materialeproducenter
De danske materialeproducenter investerer på livet løs i klima- og miljøinnovation. Hvis det skal fortsætte, bør regeringen stille større krav til dokumentation af byggemateriale, mener Dansk Byggeri.
Producenterne skal blive bedre til at levere detaljeret dokumentation om anvendte byggematerialer, lyder det fra Dansk Byggeri.
Over halvdelen af danske bygninger skal renoveres i løbet af de næste 30 år. Her bliver ikke mindst energirenovering af den eksisterende bygnings- og boligmasse helt afgørende i forhold til den grønne omstilling.
Læs også: Energirenovering skal højere op på agendaen
Men grøn renovering kan kun lade sig gøre, hvis materialeproducenterne bliver bedre til at levere detaljeret dokumentation om anvendte byggematerialer.
”Byggematerialernes CO2- og klimabelastning kommer til at fylde meget mere, når vi skal til at renovere. Det stiller nogle helt nye krav til de anvendte materialer. Vi har behov for at vide, hvad de består af, og hvordan de kan ændre funktion i fremtiden, så de får en lang levetid og kan indgå i vores cirkulære økonomi. Miljøvaredata, livscyklusvurderinger og bygnings- og materialepas vil i endnu højere grad blive efterspurgt, og det vil gøre det muligt for aktører i byggeriet at vælge de mest hensigtsmæssige materialer”, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.
Direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, mener, at byggematerialernes klimaaftryk fremover kommer til at spille en markant rolle, når der skal renoveres. Foto: Ricky John Molloy
Behov for politiske krav
Klima og miljø har aldrig stået højere på dagsordenen blandt de danske materialeproducenter, der i disse år investerer enorme ressourcer i miljø- og klimainnovation.
Derfor vil der i de kommende år komme flere produkter og løsninger, der fokuserer på klimabelastning på markedet.
”Her bliver det ikke mindst byggecentrenes opgave at efterspørge dokumentation hos materialeproducenterne, så vi kan rådgive kunderne bedst muligt – og være i stand til at drive den grønne omstilling i byggeriet,” siger Palle Thomsen, administrerende direktør hos Brancheforeningen Danske Byggecentre.
Læs også: Dansk Byggeri: Bæredygtighed skal ind i bygningsreglementet
”Men vi har behov for, at der fra politisk side sættes større krav til dokumentation af byggematerialerne, så branchen ikke blot jager de billigste produkter, når vores bygninger skal renoveres. Ellers risikerer vi at sætte en stopper for, at producenterne innoverer sig frem til flere nye løsninger, der kan reducere byggeriets klimaaftryk”, siger Palle Thomsen.
- SMF
Klima, miljø og energi

Flexible Energy Denmark: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre
Et nyligt afviklet digitaliseringsprojekt viser, at der er stor værdi i at frisætte energi- og forbrugsdata på tværs af energisystemer – en smart styring af energiforbruget har nemlig vist besparelser på mindst 5 procent og nogle steder over 30 procent.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.