12.03.2020 | Klima, miljø og energi
Grøn renovering kræver handling fra materialeproducenter
De danske materialeproducenter investerer på livet løs i klima- og miljøinnovation. Hvis det skal fortsætte, bør regeringen stille større krav til dokumentation af byggemateriale, mener Dansk Byggeri.
Producenterne skal blive bedre til at levere detaljeret dokumentation om anvendte byggematerialer, lyder det fra Dansk Byggeri.
Over halvdelen af danske bygninger skal renoveres i løbet af de næste 30 år. Her bliver ikke mindst energirenovering af den eksisterende bygnings- og boligmasse helt afgørende i forhold til den grønne omstilling.
Læs også: Energirenovering skal højere op på agendaen
Men grøn renovering kan kun lade sig gøre, hvis materialeproducenterne bliver bedre til at levere detaljeret dokumentation om anvendte byggematerialer.
”Byggematerialernes CO2- og klimabelastning kommer til at fylde meget mere, når vi skal til at renovere. Det stiller nogle helt nye krav til de anvendte materialer. Vi har behov for at vide, hvad de består af, og hvordan de kan ændre funktion i fremtiden, så de får en lang levetid og kan indgå i vores cirkulære økonomi. Miljøvaredata, livscyklusvurderinger og bygnings- og materialepas vil i endnu højere grad blive efterspurgt, og det vil gøre det muligt for aktører i byggeriet at vælge de mest hensigtsmæssige materialer”, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.
Direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, mener, at byggematerialernes klimaaftryk fremover kommer til at spille en markant rolle, når der skal renoveres. Foto: Ricky John Molloy
Behov for politiske krav
Klima og miljø har aldrig stået højere på dagsordenen blandt de danske materialeproducenter, der i disse år investerer enorme ressourcer i miljø- og klimainnovation.
Derfor vil der i de kommende år komme flere produkter og løsninger, der fokuserer på klimabelastning på markedet.
”Her bliver det ikke mindst byggecentrenes opgave at efterspørge dokumentation hos materialeproducenterne, så vi kan rådgive kunderne bedst muligt – og være i stand til at drive den grønne omstilling i byggeriet,” siger Palle Thomsen, administrerende direktør hos Brancheforeningen Danske Byggecentre.
Læs også: Dansk Byggeri: Bæredygtighed skal ind i bygningsreglementet
”Men vi har behov for, at der fra politisk side sættes større krav til dokumentation af byggematerialerne, så branchen ikke blot jager de billigste produkter, når vores bygninger skal renoveres. Ellers risikerer vi at sætte en stopper for, at producenterne innoverer sig frem til flere nye løsninger, der kan reducere byggeriets klimaaftryk”, siger Palle Thomsen.
- SMF
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.