Dansk Byggeri: Bæredygtighed skal ind i bygningsreglementet

Står det til byggebranchen, skal bæredygtighed ind i bygningsreglementet i kraft af en bæredygtig frivillighedsklasse. Bæredygtigt byggeri kan ligefrem skabe økonomiske fordele, mener direktøren i Pension Danmark.

Et advisory board bestående af et bredt udsnit af byggeriets organisationer kommer nu med et fælles brancheoplæg til en frivillig bæredygtighedsklasse i Bygningsreglementet..

14.06.2018

CSR.dk

Den danske byggebranche ønsker at gå forrest, når det gælder bæredygtighed. Derfor er et bredt udsnit af branchen gået sammen om et fælles oplæg til en frivillig bæredygtighedsklasse i bygningsreglementet.

Målet med oplægget er at fremme bæredygtighed i byggeriet og øge branchens eksportmuligheder, lyder det i en pressemeddelelse.

Det skal kunne betale sig
Oplægget indeholder bud på de emner, der kan indgå i en frivillig bæredygtighedsklasse.

Det omfatter blandt andet materialers miljøpåvirkning, sundheds- og miljøskadelige stoffer, indeklima, totaløkonomi, klimasikring og ressourceforbrug på byggepladsen.

Læs også: Ny digital platform for materialer til bæredygtigt byggeri 

En af hovedpointerne i oplægget er, at det skal kunne betale sig at investere i den frivillige bæredygtighedsklasse – for eksempel i form af reducerede drifts- og vedligeholdelsesomkostninger set i forhold til totaløkonomien.

Står det til Marius Møller, der er direktør i Pension Danmark, kan man sagtens bygge bæredygtigt og tjene penge.

Bæredygtigt byggeri giver økonomiske fordele 
”De totaløkonomiske fordele ved bæredygtigt byggeri er i dag så tydelige, at alle bygherrer bør springe ombord, før skibet er sejlet”, skriver Marius Møller i et debatindlæg på altinget.dk. 

Lige nu er blot fire procent af alle aktuelle byggerier kategoriseret som bæredygtige i Danmark, viser tal fra Byggefakta. Og det er ifølge Marius Møller ikke kun synd for håndværker og bygherre men også for de, der skal bo og betale for det.

”Vores erfaringer viser, at gentagen og gennemtænkt brug af bæredygtige løsninger og materialer ikke gør det dyrere at bygge bæredygtigt”, skriver han.

Bygningers ressourceforbrug udgør 30 procent af Danmarks samlede mængde affald, og bygningers energiforbrug udgør 40 procent af det samlede energiforbrug.

”Brug af bæredygtighedsværktøjer reducerer ikke kun ressource- og energiforbrug. Men det giver også en bedre totaløkonomi for os, der skal eje bygningen på lang sigt”, skriver Marius Møller på altinget.dk.

Branchen i front 
Et Advisory Board med bred repræsentation fra branchens organisationer står bag oplægget i ønsket om at skabe grobund for en bæredygtig fremgang. 

”Det er positivt, at det er branchen, der går i front for at fremme bæredygtigt byggeri. Nu har vi sat rammerne for en frivillig bæredygtighedsklasse, som med tiden kan videreudvikles. Det er vores håb, at oplægget kan indgå i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens arbejde med de forventede frivillige bæredygtighedskrav i bygningsreglementet,” siger direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen, som er formand for Advisory Board’et.

Læs også: Rockwoolprisen 2017: Fra energieffektivt til bæredygtigt byggeri 

I oplægget lægges der vægt på, at bæredygtighedsklassen skal stille enkle og entydige krav og undgå tunge dokumentationsforpligtelser.

Men det væsentlige er at sætte gang i udviklingen af bæredygtigt byggeri nu med udgangspunkt i bygningsreglementet, påpeger Advisory Board’et.

- JJK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V