Dansk Byggeri: Bæredygtighed skal ind i bygningsreglementet
Står det til byggebranchen, skal bæredygtighed ind i bygningsreglementet i kraft af en bæredygtig frivillighedsklasse. Bæredygtigt byggeri kan ligefrem skabe økonomiske fordele, mener direktøren i Pension Danmark.
Den danske byggebranche ønsker at gå forrest, når det gælder bæredygtighed. Derfor er et bredt udsnit af branchen gået sammen om et fælles oplæg til en frivillig bæredygtighedsklasse i bygningsreglementet.
Målet med oplægget er at fremme bæredygtighed i byggeriet og øge branchens eksportmuligheder, lyder det i en pressemeddelelse.
Det skal kunne betale sig
Oplægget indeholder bud på de emner, der kan indgå i en frivillig bæredygtighedsklasse.
Det omfatter blandt andet materialers miljøpåvirkning, sundheds- og miljøskadelige stoffer, indeklima, totaløkonomi, klimasikring og ressourceforbrug på byggepladsen.
Læs også: Ny digital platform for materialer til bæredygtigt byggeri
En af hovedpointerne i oplægget er, at det skal kunne betale sig at investere i den frivillige bæredygtighedsklasse – for eksempel i form af reducerede drifts- og vedligeholdelsesomkostninger set i forhold til totaløkonomien.
Står det til Marius Møller, der er direktør i Pension Danmark, kan man sagtens bygge bæredygtigt og tjene penge.
Bæredygtigt byggeri giver økonomiske fordele
”De totaløkonomiske fordele ved bæredygtigt byggeri er i dag så tydelige, at alle bygherrer bør springe ombord, før skibet er sejlet”, skriver Marius Møller i et debatindlæg på altinget.dk.
Lige nu er blot fire procent af alle aktuelle byggerier kategoriseret som bæredygtige i Danmark, viser tal fra Byggefakta. Og det er ifølge Marius Møller ikke kun synd for håndværker og bygherre men også for de, der skal bo og betale for det.
”Vores erfaringer viser, at gentagen og gennemtænkt brug af bæredygtige løsninger og materialer ikke gør det dyrere at bygge bæredygtigt”, skriver han.
Bygningers ressourceforbrug udgør 30 procent af Danmarks samlede mængde affald, og bygningers energiforbrug udgør 40 procent af det samlede energiforbrug.
”Brug af bæredygtighedsværktøjer reducerer ikke kun ressource- og energiforbrug. Men det giver også en bedre totaløkonomi for os, der skal eje bygningen på lang sigt”, skriver Marius Møller på altinget.dk.
Branchen i front
Et Advisory Board med bred repræsentation fra branchens organisationer står bag oplægget i ønsket om at skabe grobund for en bæredygtig fremgang.
”Det er positivt, at det er branchen, der går i front for at fremme bæredygtigt byggeri. Nu har vi sat rammerne for en frivillig bæredygtighedsklasse, som med tiden kan videreudvikles. Det er vores håb, at oplægget kan indgå i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens arbejde med de forventede frivillige bæredygtighedskrav i bygningsreglementet,” siger direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen, som er formand for Advisory Board’et.
Læs også: Rockwoolprisen 2017: Fra energieffektivt til bæredygtigt byggeri
I oplægget lægges der vægt på, at bæredygtighedsklassen skal stille enkle og entydige krav og undgå tunge dokumentationsforpligtelser.
Men det væsentlige er at sætte gang i udviklingen af bæredygtigt byggeri nu med udgangspunkt i bygningsreglementet, påpeger Advisory Board’et.
- JJK