Grønne organisationer sætter Lars Løkke under pres inden klimaudspil

På dagen for Folketingets åbning lagde en stribe grønne organisationer i Berlingske et massivt pres på statsministeren for at levere i den klimaplan, som regeringen er på vej med.

Flere organisationer lægger pres på Lars Løkke (V) og resten af Folketingets medlemmer, forud for at regeringen inden længe vil præsentere sit nye klimaudspil. Arkivfoto..

04.10.2018

CSR.dk

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Folketingets åbningstale tirsdag løftede den første flig af regeringens kommende klimaudspil ved at fortælle, at regeringen fra 2030 vil lukke for salget af nye benzin- og dieselbiler, skete det efter, at han tidligere samme dag var vågnet til et opråb i Berlingske fra en række toneangivende klimaorganisationer.

Deres budskab er, at sandet i timeglasset er tæt på at rinde ud, hvis vi i fremtiden selv skal være herre over klodens klima, og derfor mener de, der behov for en indsats fra de danske politikere i et helt andet gear end i dag.

Læs også: Klimaudspil: Der skal deadline på udfasning af benzin- og dieselbiler

”Vi kan umuligt udskyde handlingen længere, og derfor er det vel nok den vigtigste indsats nogensinde for politikerne”, siger Maria Reumert Gjerding, der som folketingsmedlem var miljø- og landbrugsrådgiver for Enhedslisten, før hun blev valgt som præsident for Danmarks Naturfredningsforenings i foråret, til Berlingske.

Hun pegede allerede inden statsministerens tale på investeringer i elbiler som et vigtigt fokuspunkt for indsatsen i de kommende år, hvis vi skal holde os under den halvanden graders temperaturstigning, som Paris-aftalen fokuserer på.

”Folk vil gerne investere i den grønne omstilling, men man vil ikke være idiot. Hvis vi skal investere i en elbil, skal der eksempelvis være en ordentlig infrastruktur, så man ikke pludselig holder mellem Randers og Aalborg og er gået i stå”, siger Maria Reumert Gjerding.

Connie Hedegaards tre bud på, hvad klimaplanen bør indeholde:

1. Økonomi: Overordnet skal man beskatte på en ny måde, så man beskatter grønne tiltag mindre, mens tiltag, der trækker i en mindre grøn retning, skal beskattes hårdere. "Der skal være en større tilskyndelse til at vælge den grønne løsning, og så skal det koste noget at forurene og sløse med ressourcerne. Man bør beskatte mere af det, man ikke vil have, og mindre af det, man gerne vil have. F.eks. kan man gøre det mere attraktivt at fravælge plastic som emballage ved at ændre afgiftssystemet", siger Connie Hedegaard.

2. Transportsektoren: Afgifterne skal omlægges, så det bliver billigere at købe grønne biler – og den kollektive trafik skal være mere klimavenlig. Og så skal regeringen turde sætte nogle klare mål. "Regeringen bliver nødt til at tage nogle reelle skridt på transportområdet. Der ligger en meget stor opgave, og den er ikke let, men det skal en klimaplan løse. Man bør finde en model for afgifterne, så det bliver billigere at købe elbiler", mener Connie Hedegaard.

3. Den offentlige sektor: Krav til det offentlige om at tænke mere grønt og klimavenligt i forbindelse med indkøb. "Når der skal indkøbes f.eks. varevogne eller andre biler i kommunerne, skal det være grønt", siger Connie Hedegaard.

Kilde: Berlingske

WWF Verdensnaturfonden lægger sig på samme linje og peger til Berlingske først og fremmest på transportsektoren samt landbruget som områder, hvor ambitionerne skal hæves.

”Dér er vi ikke fremme i bussen på samme måde, som vi er på energi”, siger Hanne Jersild, seniorrådgiver på klima- og energiområdet i WWF Verdensnaturfonden, til Berlingske og understreger:

”Det er nu, der skal handles. Det er helt enormt vigtigt, at det bliver et ambitiøst klimaudspil, for det er en brændende platform.”

Privatbiler står ifølge opgørelser for udledning af syv millioner ton CO2 om året, hvilket er 19 procent af det samlede udslip i Danmark.

Behov for bred aftale i Folketinget
Det er dog ikke nok kun at fokusere på transportsektoren, hvis målene i Paris-aftalen skal nås. Derfor er det også vigtigt, at Folketingets partier er klar til at samarbejde om de nye tiltag, lyder det fra bestyrelsesformand for klimatænketanken Concito Connie Hedegaard til Berlingske:

”Vi har været dygtige til at lave tiltag på energiområdet, men nu kommer vi til nogle af de sektorer, der er tættere på borgerne – landbrug, transport og adfærd. Og det kræver politisk lederskab. Det er ikke nemt, men det ville virkelig være stærkt, hvis regeringen spiller markant og ambitiøst ud i sin klimaplan og forhåbentligt lander en bred aftale i Folketinget”.

Connie Hedegaard har som konservativ politiker en fortid som mangeårig klima- og energiminister, ligesom hun var EU's klimakommissær fra 2010 til 2014.

Hun mener at se klare tegn på, at danskerne er parate til at gøre en ekstra indsats for klimaet, og nu er det op til politikerne at træde i karakter.

”Politikerne har ansvaret for at sætte de overordnede rammer, men vi har alle sammen et ansvar. Der er rigtigt mange kommuner, virksomheder og borgere, der gerne vil den grønne omstilling – men den samlede plan mangler. Den skal regeringen komme med”, siger Connie Hedegaard.

En meningsmåling foretaget af Kantar Gallup for Berlingske viste i sommer, at hver tredje adspurgte dansker – 34 procent – udpeger miljø- og klimapolitik som et af de tre vigtigste politiske emner, en regering skal håndtere efter folketingsvalget. Til sammenligning var det blot 22 procent af de adspurgte, der i en lignende måling i september 2016 havde samme syn på vigtigheden af klima- og miljøområdet.

Omstillingen kommer til at koste penge
På trods af at statsministeren i sin tale fokuserede på vigtigheden af at håndtere klimaudfordringerne, kom han ikke nærmere ind på, hvad klimaudspillet - der forventes at blive præsenteret i næste uge – yderligere kommer til at indeholde af tiltag, eller hvordan planen skal finansieres.

”Klimaplanen skal i høj grad anvise en vej til en mærkbar forøgelse af tempoet i den grønne omstilling. Vi skal op i et noget andet gear for at nå målsætningerne”, lyder det fra Peter Birch Sørensen fra Klimarådet, der er et uafhængigt råd af eksperter, som rådgiver den danske regering om klimapolitik:

Peter Birch Sørensens tre bud på, hvad klimaplanen bør indeholde:

1. Rettigheder: Vi skal koncentrere os om at reducere udledning fra Danmark frem for at købe udledningsrettigheder i udlandet.

2. Transportsektoren: Der skal gang i omstillingen på transportområdet, og det mest oplagte redskab er at fremme elbiler. Klimarådet anbefaler et stop for salg af benzin- og dieseldrevne biler i 2030.

3. Landbruget: Overblik over de forskellige udledningskilder samt klimaregnskab for den enkelte landbrugsdrift.

Kilde: Berlingske

”Det er op til politikerne at vælge virkemidler, men hvis det skal rykke noget, kræver det formentligt en kombination af afgifter, tilskud og direkte påbud”, siger han til Berlingske.

På den baggrund mener Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver hos Greenpeace, at politikerne må afsætte de nødvendige penge til opgaven og ikke lade sig begrænse.

”Det kan ikke nytte noget at sige, at man har en pose penge, og så må vi se, hvor langt vi kommer for den. Regeringen er nødt til at opstille nogle mål, vi skal opfylde, og så må det laves så omkostningseffektivt som muligt. Det koster penge på den korte bane at sikre, at Danmark leverer det, som vi med rette skal levere for at redde verden fra klimakaos", siger han.

Læs også: Miljøeksperter i opråb til regeringen: Forkert omregningspris sænker grønne investeringer

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) ønsker heller ikke overfor Berlingske at kommentere konkrete elementer i en kommende klimaplan, men medgiver, at det er "en af de absolut vigtigste diskussioner, vi har."

"Der er brug for en indsats, men der er også brug for en realistisk og realiserbar indsats. Der er ikke noget lettere i en klimadiskussion end at komme med den ene høje målsætning efter den anden, men vi skal kunne finansiere de ting, vi foreslår", siger han.

 - JMA

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online