Grønt EU-samarbejde til 75 mio. kr. har danske aktører i front

Esbjerg bliver centrum for det nye, store EU-projekt Aqua-Combine. Her er 17 europæiske partnere er gået sammen om at udvikle og forske i cirkulære økosystemer, hvor fisk og planter produceres bæredygtigt.

Den nye fiskefarm bliver fremover Alpha Aquas hovedkontor. PR-foto..

27.11.2019

CSR.dk

Alpha Aqua A/S og Aalborg Universitet Esbjerg står i spidsen for stort EU-forskningsprojekt til 75 mio. kroner, hvor 17 europæiske partnere fra syv lande udvikler nyskabende modeller for bæredygtig produktion af fisk og planter i et cirkulært økosystem. Det store EU-projekt har fået navnet Aqua-Combine.

Læs også: Forskningsprojekt skal lave madaffald om til flybrændstof

Virksomheden Alpha Aqua A/S får 12,5 mio. kr. til at lancere en fuldt udstyret pighvar- og salturtfarm i en den tidligere Hjem-Is fabrik på Esbjerg Havn, og projektleder Aalborg Universitet Esbjerg, der tillige får 12,5 mio. kr., skal bygge et pilotanlæg til at udvinde sunde stoffer fra salturten.

“Det er det første store EU-projekt, vi er med i - men bestemt ikke det sidste,” siger Johan Højgaard, CEO i Alpha Aqua.

Faktaboks

  • AQUA-COMBINE er støttet gennem Horizon 2020, EU’s rammeprogram for forskning og innovation. Projektet løber fra 2019-2023 og projektpartnerne kommer fra Danmark, Belgien, Frankrig, Portugal, Spanien, Sverige og Tyskland.
  • EU’s Cirkulær Økonomi (2018) handlingsplan har fokus på 54 initiativer, som dækker alt fra produktion og forbrug til affaldsforvaltning, genbrug og marked for sekundære råstoffer.
  • Biomasse og biobaserede produkter er én af fem prioriterede sektorer som EU’s Cirkulær Økonomiplan har udpeget som de vigtigste udviklingsområder, sammen med plastik, fødevarespild, kritiske råstoffer og bygge- og nedrivningssektoren.
  • EU’s landdistrikter dækker mere end 44 pct. af Europa og spiller en kæmpe rolle i den europæiske økonomi. Landdistrikterne har en unik direkte adgang til biomasseressourcer som strå, halm og animalsk affald fra landbruget. Den biobaserede cirkulære økonomi giver derfor stor mulighed for at skabe vækst i landdistrikter.
  • Udover Horizon 2020 støttes EU’s omstilling til en cirkulær økonomi også gennem de europæiske struktur- og investeringsfonde, Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer (EFSI) og LIFE-programmet.

Multifunktionel strandplante
Salturt er en gastronomisk specialitet med en del spild. Spidserne af planterne sælges til restauranter og supermarkeder, mens de træagtige rester – ca. 60 pct. af planten - ofte ikke bruges.

De indeholder dog sunde antioxidanter og antiinflammatoriske stoffer, som kan udvindes til kosmetik eller mejeriprodukter. Planteresterne kan desuden bruges til biobrændsel eller specielt nærende fiskefoder, mens fiskerester og returvand fra fisketankene med recirkuleringsteknologi kan nære planterne.

“Vi ved, at når salturt bliver kombineret med saltvand fra fiskeproduktion, så vokser det afsindigt hurtigt og meget bedre, end vi kan gøre med kunstig gødning. Vi samarbejder nu om at booste den effekt. Og det er jo noget, som vi aldrig nogensinde kunne have været kommet ind i, hvis vi ikke var med i sådant et projekt,” siger Johan Højgaard.

På Esbjerg Havn er det Alpha Aquas ambition at bruge den gamle isfabriks fuldautomatiske højlager. Salturten skal vokse i op til 7.500 vækstkasser i pallestørrelse, som kan kaldes ned med elevatorer, når planterne skal høstes.

Fra forskellige typer fisketanke på gulvet sendes returvandet op i 25 meters højde for at risle ned i kasserne. CO2 fra fiskefarmens udblæsning sendes tilbage i kasserne for at nære planterne.

Fungerer hvor som helst
Alpha Aqua er én af tre europæiske virksomheder, der skal producere salturt. Hver virksomhed har en unik tilgang, men Alpha Aquas system er projektets mest innovative.

De modulære vækstkasser kan frit placeres på for eksempel marker, hvor et højt saltindhold har ødelagt landbrugsjorden, eller ved kyster. Systemet kan endda bruges til at skabe flydende farme på havet.

“Vi skal demonstrere et koncept, som er fleksibelt, billigere og som i princippet skal kunne bruges hvor som helst - og her har Alpha Aqua-systemet også kæmpe styrke. Det er et 100 pct. lukket system, så du vil kunne droppe det ned hvor som helst i Europa. Det kan køre individuelt og uafhængigt af det omliggende miljø, så man undgår forurening”, siger Mette Hedegaard Thomsen, projektleder og lektor på Aalborg Universitet Esbjerg.

Unikke vækstmuligheder
“Projektet rækker ud i Europa og samler virksomheder og organisationer, hvis kompetencer komplementerer hinanden. Hver især er de med til at udnytte de forskellige rester fra Alpha Aquas akvakultursystem til at producere en række værdifulde produkter”, siger Pernille Dagø fra Det Syddanske EU-Kontor i Bruxelles. Hun har hjulpet projektet på vej med vejledning og kontakt til europæiske partnere.

”Det viser de unikke vækstmuligheder, som opstår, når virksomheder hopper ud i internationale samarbejder, især med en cirkulær økonomi-tankegang i baghovedet”.

Læs også: Aarhus-forskere er med til at udvikle naturbaseret bæredygtig byudvikling

Projektet betyder også nye ansættelser hos Alpha Aqua, der arbejder på at erhverve sig en salturt-ekspert, en ingeniør med speciel erfaring inden for aquaponics og et hold til at drive fiskefarmen.

Fiskefarmen bliver desuden Alpha Aquas nye hovedkontor, centrum for virksomhedens egen forskning og udvikling samt for Alpha Academy, hvor virksomheden uddanner sine kunder i at bruge forskellige typer anlæg.

-SMP

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams