Aarhus-forskere er med til at udvikle natur-baseret bæredygtig byudvikling
Forskere fra Europa og Kina har i denne uge i Aarhus sat fokus på bæredygtig byudvikling og omstilling baseret på naturens egne løsninger. Projektet koordineres af forskere fra Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet.
I denne uge var forskere fra Europa og Kina samlet i Aarhus til kick-off på et nyt, internationalt forskningsprojekt, der skal sætte klima og miljø på dagsordenen i et nyt perspektiv.
Læs også: 100 klimaløsninger skal inspirere til grønnere lokalområder
Projektet hedder “REGREEN – Fostering nature-based solutions for equitable, green and healthy urban transitions in Europe and China” og koordineres af forskere fra Institut på Miljøvidenskab på Aarhus Universitet.
Undervejs skal omkring 40 forskere fra Europa og Kina diskutere omstilling til en klimavenlig fremtid og bæredygtig byudvikling. Fokus i projektet ligger på såkaldte ”nature-based solutions” (NBS), som er en måde, hvorpå man kan integrere og udnytte naturens egne økosystemer bedst muligt i løsningen af byens udfordringer.
Samarbejde mellem byer i Europa og Kina
REGREEN-projektet omfatter tre byer i Europa: Aarhus, Ile de France (Paris) i Frankrig og Velika Gorica i Kroatien, og tre byer i Kina: Beijing, Shanghai og Ningbo. Byerne vil i projektet indgå som ”levende laboratorier” (Urban Living Labs), hvor byens natur og borgere inddrages i et tæt samarbejde.
Aarhus Kommune indgår derfor også som partner i projektet, og her håber man, at man gennem undersøgelser i projektet kan finde frem til, hvordan man skaber mere og bedre natur i byrummet og herigennem kan være med til at øge velfærd og sundhed, biodiversitet og klimatilpasning.
Ud over undersøgelserne i Aarhus vil forskerne i Paris f.eks. se på såkaldte klimaveje, hvor forseglingen af jorden minimeres, og på hvordan befolkningen kan inddrages i biodiversitetsforvaltning gennem borgervidenskab (citizen science). I Velica Gorika vil de undersøge, hvordan luftforurening, oversvømmelser og varmeøer kan afhjælpes med økosystembaserede løsninger.
Læs også: Hvem kom først med øl brygget på gammelt brød?
Og i Kina vil de blandt andet se på, hvordan luftforurening, varmeøer og ekstremt høj befolkningstæthed kan afhjælpes med planlægning, der bygger på forskellige grønne løsninger som f.eks. 3-lands-projektet i Shanghai, der øger arealer med græs, skov og vådområder i byen.
- JMA