24.10.2019 | Klima, miljø og energi
Aarhus-forskere er med til at udvikle natur-baseret bæredygtig byudvikling
Forskere fra Europa og Kina har i denne uge i Aarhus sat fokus på bæredygtig byudvikling og omstilling baseret på naturens egne løsninger. Projektet koordineres af forskere fra Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet.
I denne uge var forskere fra Europa og Kina samlet i Aarhus til kick-off på et nyt, internationalt forskningsprojekt, der skal sætte klima og miljø på dagsordenen i et nyt perspektiv.
Læs også: 100 klimaløsninger skal inspirere til grønnere lokalområder
Projektet hedder “REGREEN – Fostering nature-based solutions for equitable, green and healthy urban transitions in Europe and China” og koordineres af forskere fra Institut på Miljøvidenskab på Aarhus Universitet.
Undervejs skal omkring 40 forskere fra Europa og Kina diskutere omstilling til en klimavenlig fremtid og bæredygtig byudvikling. Fokus i projektet ligger på såkaldte ”nature-based solutions” (NBS), som er en måde, hvorpå man kan integrere og udnytte naturens egne økosystemer bedst muligt i løsningen af byens udfordringer.
Samarbejde mellem byer i Europa og Kina
REGREEN-projektet omfatter tre byer i Europa: Aarhus, Ile de France (Paris) i Frankrig og Velika Gorica i Kroatien, og tre byer i Kina: Beijing, Shanghai og Ningbo. Byerne vil i projektet indgå som ”levende laboratorier” (Urban Living Labs), hvor byens natur og borgere inddrages i et tæt samarbejde.
Aarhus Kommune indgår derfor også som partner i projektet, og her håber man, at man gennem undersøgelser i projektet kan finde frem til, hvordan man skaber mere og bedre natur i byrummet og herigennem kan være med til at øge velfærd og sundhed, biodiversitet og klimatilpasning.
Ud over undersøgelserne i Aarhus vil forskerne i Paris f.eks. se på såkaldte klimaveje, hvor forseglingen af jorden minimeres, og på hvordan befolkningen kan inddrages i biodiversitetsforvaltning gennem borgervidenskab (citizen science). I Velica Gorika vil de undersøge, hvordan luftforurening, oversvømmelser og varmeøer kan afhjælpes med økosystembaserede løsninger.
Læs også: Hvem kom først med øl brygget på gammelt brød?
Og i Kina vil de blandt andet se på, hvordan luftforurening, varmeøer og ekstremt høj befolkningstæthed kan afhjælpes med planlægning, der bygger på forskellige grønne løsninger som f.eks. 3-lands-projektet i Shanghai, der øger arealer med græs, skov og vådområder i byen.
- JMA
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.