Hvem kom først med øl brygget på gammelt brød?

Det kan efterhånden være svært – og en lille smule farligt – at sige, at man er først med noget. På 24 timer hoppede retten til at have fundet på at brygge øl på gammelt brød fra Århus over Valby Bakke til London.

For indeværende tror vi, at det var engelske Toast Ale, der kom først med øl brygget på overskudsbrød. .

04.02.2019

CSR.dk

”Ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet står bag Danmarks første genbrugsøl brygget … på overskudsbrød fra bagerier.”

Sådan skrev Århus Universitet i en pressemeddelelse fredag d. 25. januar 2019.

Den verdensrekord holdt nu ikke længe, for allerede lørdag morgen sendte Carlsbergs presseafdeling en mail til udvalgte redaktioner på danske medier, hvor de da lige ville gøre opmærksom på, at Carlsberg jo faktisk allerede i august 2018 havde premiere på den slags øl brygget på økologiske brødrester. Og bare et par timer senere fulgte samme afsender op med en ny mail, hvor de sendte æren videre til engelske Toast Ale, som har været i gang med den slags siden 2016.

Brød-bryggerne

BRØ&ØL
Carlsbergs bud på en cirkulær øl blev brygget af Husbryggeriet på overskudsbrød fra det økologiske bageri Jalm&B.

Øllen blev præsenteret ved Copenhagen Cooking & Food Festival i august 2018, som havde ekstra fokus på madspild med inspiration fra verdensmål 12.3., og den blev efterfølgende solgt i Coops butikker, så længe der var nogle på lager.

Toast Ale
Toast Ale er et engelsk bryggeri, hvor alle fire øltyper er baseret på endeskiver fra sandwichproducenter. Deres øl brygges ligeledes på licens i Brasilien og Sydafrika.

De har været i gang siden 2015 og modtaget flere innovations-priser inden for brygge- og fødevarebranchen. Af deres hjemmeside fremgår det, at de snart har genbrugt en million skiver brød.

Toast Ale har den særlige forretningsmodel, at de forpligter sig selv til at donere hele deres overskud til en madspilds-NGO kaldet Feedback. De regner med at få deres første overskud i 2020. Hidtil har de doneret en procent af deres omsætning. Deres licenspartnere donerer til og samarbejder med lokale madspilds-NGO’er. Toast Ale er i øvrigt en B Corp-virksomhed.

Det hele foregik dog i god tone, hvor alle løb over med begejstring for hinandens gode intentioner og indsats. Fordi det jo egentlig ikke handler om øl, men om madspild.

Brød er en madspildssynder, korn er energikrævende
”Der går rigtig meget mad til spilde hver eneste dag, og brød er noget af det, vi hyppigst kasserer. Derfor har det været vigtigt for os at vise, at det faktisk godt kan lade sig gøre at opgradere det til et højværdiprodukt. Det kan forhåbentligt inspirere både mikrobryggerier og større spillere,” sagde Jacob Rosholm Mortensen, som er en af de ingeniørstuderende, der har brygget på brød, i pressemeddelelsen fra Århus Universitet.

Problemet er at korn og malt som man normalt bruger til at brygge øl ofte kræver store dyrkede landbrugsarealer. Det arealbehov vil i princippet kunne reduceres, hvis man finder ud af, hvordan man producerer velsmagende genbrugsøl. Det vil gøre ølproduktionen mere bæredygtig og give mulighed for mere ansvarligt forbrug hos forbrugerne.

”Som ingeniørstuderende er vi opflasket med at tænke i bæredygtige løsninger og cirkulær økonomi. Brød går til spilde i tusindvis af kilo hver eneste dag alene i Danmark. Det er mad, som er blevet dyrket på vores marker og ofte med et stort forbrug af sprøjtemidler. Det er mad, som er transporteret kilometer efter kilometer og forarbejdet med et højt energiforbrug for blot at ende i en affaldscontainer. Det giver ingen mening,” siger en anden af de studerende i projektet, Henrik Jul Topholm.

Læs også: Forbrugerne ønsker, at flere virksomheder tager ansvar for madspild

De studerende understreger dog, at der stadig ligger et stykke ingeniørvidenskabeligt arbejde med at optimere bryggeprocessen og logistikken omkring transport af brød, så energiforbruget kan holdes lavt.

-EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online