Hvem kom først med øl brygget på gammelt brød?

Det kan efterhånden være svært – og en lille smule farligt – at sige, at man er først med noget. På 24 timer hoppede retten til at have fundet på at brygge øl på gammelt brød fra Århus over Valby Bakke til London.

For indeværende tror vi, at det var engelske Toast Ale, der kom først med øl brygget på overskudsbrød. .

04.02.2019

CSR.dk

”Ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet står bag Danmarks første genbrugsøl brygget … på overskudsbrød fra bagerier.”

Sådan skrev Århus Universitet i en pressemeddelelse fredag d. 25. januar 2019.

Den verdensrekord holdt nu ikke længe, for allerede lørdag morgen sendte Carlsbergs presseafdeling en mail til udvalgte redaktioner på danske medier, hvor de da lige ville gøre opmærksom på, at Carlsberg jo faktisk allerede i august 2018 havde premiere på den slags øl brygget på økologiske brødrester. Og bare et par timer senere fulgte samme afsender op med en ny mail, hvor de sendte æren videre til engelske Toast Ale, som har været i gang med den slags siden 2016.

Brød-bryggerne

BRØ&ØL
Carlsbergs bud på en cirkulær øl blev brygget af Husbryggeriet på overskudsbrød fra det økologiske bageri Jalm&B.

Øllen blev præsenteret ved Copenhagen Cooking & Food Festival i august 2018, som havde ekstra fokus på madspild med inspiration fra verdensmål 12.3., og den blev efterfølgende solgt i Coops butikker, så længe der var nogle på lager.

Toast Ale
Toast Ale er et engelsk bryggeri, hvor alle fire øltyper er baseret på endeskiver fra sandwichproducenter. Deres øl brygges ligeledes på licens i Brasilien og Sydafrika.

De har været i gang siden 2015 og modtaget flere innovations-priser inden for brygge- og fødevarebranchen. Af deres hjemmeside fremgår det, at de snart har genbrugt en million skiver brød.

Toast Ale har den særlige forretningsmodel, at de forpligter sig selv til at donere hele deres overskud til en madspilds-NGO kaldet Feedback. De regner med at få deres første overskud i 2020. Hidtil har de doneret en procent af deres omsætning. Deres licenspartnere donerer til og samarbejder med lokale madspilds-NGO’er. Toast Ale er i øvrigt en B Corp-virksomhed.

Det hele foregik dog i god tone, hvor alle løb over med begejstring for hinandens gode intentioner og indsats. Fordi det jo egentlig ikke handler om øl, men om madspild.

Brød er en madspildssynder, korn er energikrævende
”Der går rigtig meget mad til spilde hver eneste dag, og brød er noget af det, vi hyppigst kasserer. Derfor har det været vigtigt for os at vise, at det faktisk godt kan lade sig gøre at opgradere det til et højværdiprodukt. Det kan forhåbentligt inspirere både mikrobryggerier og større spillere,” sagde Jacob Rosholm Mortensen, som er en af de ingeniørstuderende, der har brygget på brød, i pressemeddelelsen fra Århus Universitet.

Problemet er at korn og malt som man normalt bruger til at brygge øl ofte kræver store dyrkede landbrugsarealer. Det arealbehov vil i princippet kunne reduceres, hvis man finder ud af, hvordan man producerer velsmagende genbrugsøl. Det vil gøre ølproduktionen mere bæredygtig og give mulighed for mere ansvarligt forbrug hos forbrugerne.

”Som ingeniørstuderende er vi opflasket med at tænke i bæredygtige løsninger og cirkulær økonomi. Brød går til spilde i tusindvis af kilo hver eneste dag alene i Danmark. Det er mad, som er blevet dyrket på vores marker og ofte med et stort forbrug af sprøjtemidler. Det er mad, som er transporteret kilometer efter kilometer og forarbejdet med et højt energiforbrug for blot at ende i en affaldscontainer. Det giver ingen mening,” siger en anden af de studerende i projektet, Henrik Jul Topholm.

Læs også: Forbrugerne ønsker, at flere virksomheder tager ansvar for madspild

De studerende understreger dog, at der stadig ligger et stykke ingeniørvidenskabeligt arbejde med at optimere bryggeprocessen og logistikken omkring transport af brød, så energiforbruget kan holdes lavt.

-EHS

Bureau Veritas

Sponseret

Understand Climate Footprint Calculations – LCA, EPD, PEF and the GHG Protocol Explained

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

15.09.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Nostalgi i smukt nyt design

12.09.2025CSR.dk

Ramaskrig om producentansvar midlertidigt slukket af Regeringen

11.09.2025Klimaklar

Sponseret

Sidder du alene med klimaregnskab? Få en klimasparringspartner.

11.09.2025Dagrofa aps

Sponseret

Ny digital løsning skal lette klimarapportering og bekæmpe madspild i danske professionelle køkkener

11.09.2025Fristads Kansas

Sponseret

Fristads Kansas tager næste skridt i udfasningen af PFAS

09.09.2025Lübech Living ApS

Sponseret

OOhh tilføjer varme og elegance til julen med farven Wine

09.09.2025CSR.dk

Rekordstor skovpulje er nu åben for ansøgninger

08.09.2025JUC SERVICE ApS

Sponseret

Miljøkonferencen 2025 sætter retning for fremtidens miljølovgivning

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ligestilling, Diversitet og Ledelsessystemet Introduktion til DS 5001 og ISO 30415

Ligestilling og diversitet er for alvor kommet på virksomhedernes dagsorden og flere studier peger på, at et strategisk fokus på emnet skaber robuste virksomheder, tilfredse medarbejdere og bedre bundlinjer. Med andre ord er der god grund til at have et stærkt fokus på diversitet, men hvordan får man hjulpet udviklingen og virksomhedskulturen i den rigtige retning.

Dato

17.09.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

17.09.2025

Sted

København

Bureau Veritas
Kursus
CSRD - bæredygtighedsrapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG). I første omgang omfatter CSRD større virksomheder, men det forventes, at direktivet ligeså vil påvirke små- og mellemstore, idet de store virksomheder vil søge information i deres leverandørkæde.

Dato

17.09.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

17.09.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – stå stærkere og skab større værdi!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

17.09.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

17.09.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København