100 klimaløsninger skal inspirere til grønnere lokalområder

I dag præsenteres 100 af de bedste klimaløsninger fra kommuner over hele landet. Målet er at vise grønne løsninger, som kan inspirere andre både herhjemme og i udlandet.

Analysen af projekterne i Klima100 viser blandt andet, hvordan kommunerne for alvor omfavner den cirkulære økonomi, anvender data til grøn byudvikling og samtænker klimatilpasning og livskvalitet. Klima100 vidner dog om, at flere og flere kommuner har knækket koden omkring brugen af data inden for eksempelvis klimatilpasning, energieffektivisering og byplanlægning. .

23.05.2018

CSR.dk

I dag udgiver Realdania og tænketanken Sustainia en ny rapport, der forsøger at samle 100 af de bedste klimaløsninger i landets kommuner. Rapporten ved navn "Klima100" er baseret på erfaringer med grøn omstilling fra 80 udvalgte kommuner fra hele landet. Målet er, at kommunerne skal vise hinanden, hvordan man kan implementere flere grønne løsninger. 

"Aldrig før er der tegnet et så omfangsrigt, grønt samtidsbillede af de danske kommuner," siger filantropidirektør Anne Skovbro fra Realdania.

”Klima100 viser, hvor meget de enkelte kommuner kan løfte i Danmarks grønne omstilling, og hvor stort potentialet er til at skabe lokal vækst og trivsel gennem klimatiltag. Væbnet med al den inspiration, der ligger i Klima100, ser vi frem til at arbejde med kommunerne for at sætte endnu mere fart i den grønne omstilling”, siger direktør i Sustainia, Rasmus Schjødt Pedersen.

Læs også: 301 danske forskere råber op: Danmarks klimaindsats er for dårlig

Af de flere end 160 kommunale projekter, der søgte optagelse i Klima100, kunne rapporten konkludere, at flest kommuner har fokus på klimatilpasning, altså hvordan man tilpasser kyster, boligområder og byrum til klimaforandringerne.

I Langeland Kommune eksporterer man lokal grøn energi, og Skanderborg Kommune har anlagt en permavej, der opsamler og opbevarer regnvand. Det er nogle af de klimavenlige initiativer, som står beskrevet i Klima100. På den måde ønsker man at synliggøre nogle af forsøgene på at gøre lokalområder grønnere og sikre fremtiden. 

”I en travl kommunal hverdag er det en udfordring at danne sig et overblik over de gode eksempler, man kan blive inspireret af. Med Klima100 ønsker vi at bidrage til videndelingen,” forklarer Anne Skovbro, filantropidirektør i Realdanias, der står for finansiering af Klima100.

De 100 projekter er valgt ud fra et pointsystem baseret på syv kriterier:

  1. Klimaeffekt: Projektets forventede eller dokumenterede reduktion i drivhusgasser og/eller bidrag til klimasikring.
  2. Merværdi: Om projektet har medvirket til en forbedring af andet end klimarelaterede forhold; beskrevet med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.
  3. Innovation: I hvilket omfang projektet udviser en ny eller banebrydende tilgang til løsning af klimamæssige udfordringer.
  4. Samarbejde: I hvilken grad demonstreres godt samarbejde mellem de involverede i projektet, fx på tværs af forvaltninger og kommunegrænser.
  5. Borgerinddragelse: I hvilken grad projektet formår at inddrage borgerne i udviklingen og implementeringen af projektet.
  6. Skalérbarhed: I hvilken grad projektet er designet, så det potentielt kan både skaleres og
    duplikeres andetsteds og i andre kommuner.
  7. Videndeling: I hvilken grad deles, eller planlægges det at dele, projekterfaringerne på
    tværs af forvaltninger, kommunegrænser eller internationalt.
    Kilde: Realdania

Kommunale ambitioner skal inspirere resten af verden
Derudover viser Klima100, at flere kommuner sætter ambitiøse mål for CO2-udledning. Med hver deres tilgang og rammebetingelser har Ærø, København, Sønderborg og Aarhus eksempelvis målsætninger om at opnå CO2-neutralitet i årene mellem 2025 og 2030.

Klimaprojekterne fordeler sig på 12 kategorier, som blandt andet tæller vedvarende energi og klimasikrede byrum. De er udvalgt af Sustainia og tænketanken Concito i samarbejde med et ekspertpanel, der blandt andet består af repræsentanter fra DTU, Climate-KIC og Nationalt Center for Miljø og Energi.

Læs også: Landbruget begraver stridsøksen for at sikre dansk økologi

FN’s 17 verdensmål har været en del af ansøgningskriterierne, og derefter er de 100 medvirkende projekter vurderet ud fra et pointsystem.

Klima100 bliver offentliggjort i dag under Nordic Clean Energy Week, der er en af de største klimafokuserede begivenheder i Danmark siden COP15. Med Klima100 ønsker man at vise de konkrete initiativer og ideer til de globale beslutningstagere som deltager, så resten af verden kan se de løsninger og den viden, som Danmark ligger inde med.

Hele rapporten kan læses her

-EST

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

23.06.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Illusionen om net-zero

17.06.2025CSR.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Nyt nordisk program skal klæde virksomheder på til videnskabsbaserede klimamål

13.06.2025CSR.dk

Grønnere telefoner på vej med nye EU-regler

10.06.2025CSR.dk

Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
[Webinar] Sustainable Career Moves - Tag næste skridt på din bæredygtige karrierevej

Drømmer du om en karriere med mere mening og bæredygtig impact?  Er du på udkig efter nye muligheder inden for ESG, CSR eller bæredygtig forretningsudvikling – enten i dit nuværende job eller i en ny rolle?

Dato

01.07.2025

Tid

08:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom