100 klimaløsninger skal inspirere til grønnere lokalområder

I dag præsenteres 100 af de bedste klimaløsninger fra kommuner over hele landet. Målet er at vise grønne løsninger, som kan inspirere andre både herhjemme og i udlandet.

Analysen af projekterne i Klima100 viser blandt andet, hvordan kommunerne for alvor omfavner den cirkulære økonomi, anvender data til grøn byudvikling og samtænker klimatilpasning og livskvalitet. Klima100 vidner dog om, at flere og flere kommuner har knækket koden omkring brugen af data inden for eksempelvis klimatilpasning, energieffektivisering og byplanlægning. .

23.05.2018

CSR.dk

I dag udgiver Realdania og tænketanken Sustainia en ny rapport, der forsøger at samle 100 af de bedste klimaløsninger i landets kommuner. Rapporten ved navn "Klima100" er baseret på erfaringer med grøn omstilling fra 80 udvalgte kommuner fra hele landet. Målet er, at kommunerne skal vise hinanden, hvordan man kan implementere flere grønne løsninger. 

"Aldrig før er der tegnet et så omfangsrigt, grønt samtidsbillede af de danske kommuner," siger filantropidirektør Anne Skovbro fra Realdania.

”Klima100 viser, hvor meget de enkelte kommuner kan løfte i Danmarks grønne omstilling, og hvor stort potentialet er til at skabe lokal vækst og trivsel gennem klimatiltag. Væbnet med al den inspiration, der ligger i Klima100, ser vi frem til at arbejde med kommunerne for at sætte endnu mere fart i den grønne omstilling”, siger direktør i Sustainia, Rasmus Schjødt Pedersen.

Læs også: 301 danske forskere råber op: Danmarks klimaindsats er for dårlig

Af de flere end 160 kommunale projekter, der søgte optagelse i Klima100, kunne rapporten konkludere, at flest kommuner har fokus på klimatilpasning, altså hvordan man tilpasser kyster, boligområder og byrum til klimaforandringerne.

I Langeland Kommune eksporterer man lokal grøn energi, og Skanderborg Kommune har anlagt en permavej, der opsamler og opbevarer regnvand. Det er nogle af de klimavenlige initiativer, som står beskrevet i Klima100. På den måde ønsker man at synliggøre nogle af forsøgene på at gøre lokalområder grønnere og sikre fremtiden. 

”I en travl kommunal hverdag er det en udfordring at danne sig et overblik over de gode eksempler, man kan blive inspireret af. Med Klima100 ønsker vi at bidrage til videndelingen,” forklarer Anne Skovbro, filantropidirektør i Realdanias, der står for finansiering af Klima100.

De 100 projekter er valgt ud fra et pointsystem baseret på syv kriterier:

  1. Klimaeffekt: Projektets forventede eller dokumenterede reduktion i drivhusgasser og/eller bidrag til klimasikring.
  2. Merværdi: Om projektet har medvirket til en forbedring af andet end klimarelaterede forhold; beskrevet med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.
  3. Innovation: I hvilket omfang projektet udviser en ny eller banebrydende tilgang til løsning af klimamæssige udfordringer.
  4. Samarbejde: I hvilken grad demonstreres godt samarbejde mellem de involverede i projektet, fx på tværs af forvaltninger og kommunegrænser.
  5. Borgerinddragelse: I hvilken grad projektet formår at inddrage borgerne i udviklingen og implementeringen af projektet.
  6. Skalérbarhed: I hvilken grad projektet er designet, så det potentielt kan både skaleres og
    duplikeres andetsteds og i andre kommuner.
  7. Videndeling: I hvilken grad deles, eller planlægges det at dele, projekterfaringerne på
    tværs af forvaltninger, kommunegrænser eller internationalt.
    Kilde: Realdania

Kommunale ambitioner skal inspirere resten af verden
Derudover viser Klima100, at flere kommuner sætter ambitiøse mål for CO2-udledning. Med hver deres tilgang og rammebetingelser har Ærø, København, Sønderborg og Aarhus eksempelvis målsætninger om at opnå CO2-neutralitet i årene mellem 2025 og 2030.

Klimaprojekterne fordeler sig på 12 kategorier, som blandt andet tæller vedvarende energi og klimasikrede byrum. De er udvalgt af Sustainia og tænketanken Concito i samarbejde med et ekspertpanel, der blandt andet består af repræsentanter fra DTU, Climate-KIC og Nationalt Center for Miljø og Energi.

Læs også: Landbruget begraver stridsøksen for at sikre dansk økologi

FN’s 17 verdensmål har været en del af ansøgningskriterierne, og derefter er de 100 medvirkende projekter vurderet ud fra et pointsystem.

Klima100 bliver offentliggjort i dag under Nordic Clean Energy Week, der er en af de største klimafokuserede begivenheder i Danmark siden COP15. Med Klima100 ønsker man at vise de konkrete initiativer og ideer til de globale beslutningstagere som deltager, så resten af verden kan se de løsninger og den viden, som Danmark ligger inde med.

Hele rapporten kan læses her

-EST

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K