Forskningsprojekt skal lave madaffald om til flybrændstof

Nature Energy, DTU og SDU starter d. 1. marts et forskningsprojekt, der med støtte fra SAS, Maersk og Lego skal undersøge biogas som et grønt alternativ til flytrafikken. Efterspørgslen er stor og håbet er resultater inden for et par år.

Nature Energy har ni biogasanlæg rundt om i Danmark, her ved Korskro ved Esbjerg, hvor man producerer den biogas, der skal indgå i forskningsprojektet. Foto: Nature Energy.

21.02.2019

CSR.dk

Der kan være en grøn håndsrækning på vej til den notorisk forurenende flybranche. I næste uge, fredag d. 1. marts, tager Nature Energy, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og Syddansk Universitet (SDU) officielt hul på et forskningsprojekt, der har klimavenligt flybrændstof for øje, skriver DR.

Læs også: KLM vil have miljøvenlige fly

Nature Energy er verdens største producent af biogas med ni anlæg i Danmark, herunder et økologisk, og man eksperimenter allerede nu med at bruge gassen som brændstof til tunge køretøjer som lastbiler og busser. Det nye projekt skal således afklare, om biogassen også vil kunne bruges i flyindustrien, hvilket flere peger på er den eneste vej til en grøn branche.

"Når man begynder at flyve på brændstof, der er lavet af biogas, kan man rejse med helt god samvittighed”, siger Ole Hvelplund. Foto: Nature Energy.

”Formålet er at finde alternative anvendelsesmuligheder for biogas. Her er flybrændstof et godt emne at tage fat i”, siger adm. direktør for Nature Energy, Ole Hvelplund, der også pilot for projektet, til DR.

Projektet er støttet af SAS, Maersk og Lego og er sat til at løbe i fire år, men fra Ole Hvelplunds side er forhåbningen dog, at der vil være konkrete resultater at vise frem inden da. Behovet er der i hvert fald.

”Der er kæmpe efterspørgsel. Vi hører rigtig meget om, at flytrafik er et problem for klimaet og at man ikke har en løsning”, siger han til DR og fortsætter:

”Det brændstof er fuldstændig grønt. Den baseres på affaldsstoffer, som vi samler op rundt omkring i samfundet, og produktet, vi får ud af det, er CO2-neutralt. Når man begynder at flyve på brændstof, der er lavet af biogas, kan man rejse med helt god samvittighed.”

Biogas som dansk eksportsucces
Netop SAS har for nylig annonceret et ambitiøst mål om at reducere koncernens samlede CO2-udledning med 25 procent i 2030 sammenlignet med 2005. Det vil ifølge selskabet bl.a. kræve, at man opkøber de mængder af biobrændstof, der er tilgængelige på det danske marked pt. I 2030 vil SAS benytte nok biobrændstof til at dække samtlige af selskabets indenrigsflyvninger.

I 2030 har SAS en ambition om at bruge en mængde biobrændstof, der svarer til forbruget på alle selskabets indenrigsflyvninger. Foto: SAS.

Den strategi vækker begejstring hos Nature Energy, hvor Ole Hvelplund kalder biobrændstofambitionen ”… den helt rigtige vej at gå for flybranchen og for Danmark”, og understreger at ”… vi er klar til at levere den biogas, der skal til for at gøre ambitioner og planer til virkelighed.”

Og det er ikke kun miljøet og klimaet, der kan se frem til bedre tider med et øget forbrug af biogas, også de danske aktører på området vil nyde godt af udviklingen, mener Ole Hvelplund.

”Biogassen kan blive Danmarks næste store grønne eksportsucces. Det kræver, at vi satser på biogas og den grønne omstilling, og det kræver, at vi investerer nu, hvis vi også skal være en grøn vindernation i fremtiden. Det er SAS et glimrende eksempel på, og vi håber, at andre virksomheder og politikere nu følger trop”, siger han og fortsætter:

Læs også: Eksperter: Biogas kan bane vejen for grøn transport

”Hvis vi i Danmark skal leve op til det store potentiale, der er i den grønne omstilling og indenfor biogas, er det afgørende, at vi står sammen – borgere, virksomheder og de politiske beslutningstagere,” slutter Ole Hvelplund.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

18.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvad rører sig på ESG-området ude i virksomhederne?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V