SAS klimakompenserer medlemsbilletter – men hjælper det?

Medlemmerne af SAS’ Eurobonus-program har fra den 1. februar kunnet flyve mere klimavenligt end tidligere, da flyselskabet er begyndt at inkludere CO2-kompensation i billetten. EU-rapport sår imidlertid tvivl om effekten.

Klimakompensation skal være tilgængeligt for langt flere SAS-kunder i fremtiden, mener selskabet, der derfor bygger det ind i bookingprocessen og gør det til en fast del af Eurobonus-medlemmernes billetter. Foto: SAS.

11.02.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

"Vi stræber efter at reducere vores CO2-aftryk på daglig basis”, siger topchef Rickard Gustafson. Foto: SAS.

Det er på sidstnævnte front, at SAS’ seneste udspil skal gøre en forskel. Fra den 1. februar er selskabet således begyndt at inkludere CO2-kompensation i billetter købt af medlemmerne af fordelsklubben Eurobonus, som med 5,6 mio. medlemmer er Nordens største af sin slags.

Ved at tage denne form for klimaaflad med i medlemsbilletterne, lyder SAS’ egen beregning på, at 40 procent af selskabets passagerrelaterede CO2-udledninger vil blive udlignet, sådan som det allerede er tilfældet med ungdomsbilletterne og koncernens egne rejser.

”Vores mest loyale kunder og frequent flyers deler vores ønske om at rejse mere bæredygtigt. Vores kunder, som flyver til og fra samt internt i Skandinavien, skal vide, at SAS stræber efter at reducere vores CO2-aftryk på daglig basis”, siger topchef Rickard Gustafson.

SAS’ kompensationsbidrag er baseret på statistik og vil blive beregnet af miljøorganisationen Natural Capital Partners, der samarbejder med over 300 klienter for at indarbejde reduktionsmekanismer i diverse projekter.

”CO2-kompensation er en af de mange forskellige miljø- og bæredygtighedsinitiativer, SAS arbejder med, og det er noget vi gør nu, fordi vi har gjort alt hvad vi kan for at reducere vores klimaaftryk med hjælp fra nuværende teknologi”, forklarer Head of Sustainability for SAS, Lars Andersen Resare.

Ifølge Berlingske er klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ”henrykt” over SAS’ udspil.

”Vi har en kæmpe udfordring med at få reduceret udledningen fra transportsektoren, og derfor kan jeg kun bifalde, at et selskab som SAS gør en aktiv og ambitiøs indsats, og at man ikke bare taler om at være grøn”, siger han til avisen.

Ikke plads til nok træer
Tanken med kompensationen er, at pengene går til eksempelvis skovrejsning eller projekter med vindenergi, der skal reducere mængden af CO2 i atmosfæren. En EU-rapport fra 2016 sår imidlertid tvivl om, hvorvidt det overhovedet virker.

”Der er ikke nødvendigvis areal nok til at plante træer, der kan optage al det kulstof, vi udleder. Så det er en udskydelse af problemet og ikke en løsning”, siger seniorforsker fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet, Vivian Kvist Johannsen, til DR.

Hos SAS forklarer pressechef Mariam Skovfoged, at man løbende kontrollerer, om de forskellige CO2-projekter kompenserer lige så meget, som det er meningen. Derfor kan kunderne stole på SAS' klimakompensation.

”Det er nogle år siden, rapporten kom. Der er mere fokus på området nu. Vi har eksterne auditører, der kontrollerer de projekter, vi har tilknyttet, og det har vi altid haft”, siger hun til DR.

SAS har tilbudt CO2-kompensation siden 2007, men hidtil har det ikke været en indbygget del af bookingprocessen, og ifølge, Mariam Skovfoged benytter kun en procent af passagererne sig pt. af muligheden.

Det håber man det nye system vil ændre på, ligesom et nyt tilbud, hvor man som kunde får mulighed for at reducere CO2-sit udslip ved at opgradere til biobrændstof, når man køber billetter, vil komme til i løbet af året med samme dagsorden.

Læs også: Volvo vil konkurrere med indenrigsflyet (på sigt)

Derudover arbejder selskabet i forvejen med at udskifte sine ældre fly med nye, mere brændstoføkonomiske modeller, hvilket vil forbedre regnskabet yderligere. SAS har et mål om at reducere koncernens samlede CO2-udledning med 25 procent i 2030 sammenlignet med 2005.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart