NGO: ni ud af ti flyselskaber er langt fra at nå klimamålene
Den tyske miljø-ngo Atmosfair peger i sin årlige rapport på, at kun en lille andel af verdens flyselskaber nærmer sig målene om at holde kulstof-udledningen på et konstant niveau, samtidig med at flere og flere flyver.
Flybranchen vækster og der bliver fløjet mere og mere, men de klimatiltag, der skal holde CO2-udledningen nede, blive ikke opfyldt, skriver miljø-ngo’en Atmosfair i sin årlige rapport. Det er således kun én ud af ti flyselskaber, som næsten udligner stigningen i antal kilometer med en mere effektiv CO2-udledningsreduktion, skriver tv2.dk.
Atmosfairs rapport blev offentliggjort i forbindelse med klimakonferencen COP24 i Polen. NGO’en udgiver årligt en rapport over mere end 200 flyselskabers brændstofeffektivitet. Her inddeles flyselskaberne i energiklasser, der rangerer fra A til G.
Britiske TUI, brasilianske LATAM Airlines og kinesiske West Air er de tre flyselskaber, der udgør mindst skade på miljøet, ifølge rapporten. Det skandinaviske flyselskab SAS ligger som nummer 78 på listen, med energimærket D.
Paris-aftalen i fare
Atmosfair har beregnet energiklasserne ud fra flyselskabernes CO2-udledning baseret på antallet af passagerer og antal fløjne kilometer på alle ruter.
”Vores resultater viser, at den stigning i effektiviteten, som luftfartsselskaberne har lavet på verdensplan, ikke i sig selv er nok til at nå målet om 1,5 eller 2 grader”, siger organisationens direktør, Dietrich Brockhagen, til det tyske nyhedsbureau dpa.
NGO-direktøren henviser til Paris-aftalen fra COP21, som har til mål at holde temperaturstigningerne under to grader.
”Den nødvendige afkobling i både trafikvækst og CO2-udledning er stadig langt ude af syne. Vi har brug for nye, syntetiske og CO2-neutralt producerede brændstoffer og yderligere foranstaltninger, hvis der skal ske en ændring i klimapolitikken i luftfarten”, siger Dietrich Brockhagen til dpa.
Læs også: EasyJet: samarbejde kan sikre eldrevne flyruter
CO2-udledningen steg med fem procent, mens antallet af fløjne kilometer steg med seks procent, ifølge rapporten.
- SDN