29.11.2018 | Klima, miljø og energi
Svenskerne skammer sig over deres flyvaner
I Sverige flyver de syv gange mere end gennemsnittet af befolkningen på kloden, men det er ikke noget, de er stolte over. Derfor har svenskerne opfundet et nyt ord i kampen for bæredygtig transport - flyskam.
Et stigende antal svenskere vælger togforbindelsen mellem Stockholm og Malmø frem for at rejse med fly, fordi de skammer sig over luftforureningen.
Sverige har siden 1990 nedsat deres kulstofudledning med 24 procent, men over samme periode er lufttrafikken over vores naboland vokset med hele 61 procent, og den statistik er svenskerne ikke stolte over. De forsøger i stedet for at bringe skam over flyræset med et nyt ord, skriver trendsandtravel.dk.
Læs også: Ny international erlæring om grøn transport
Det nye ord er ”flugskam” eller på dansk ”flyskam”, som ifølge svenske medier skal opfattes bogstaveligt, fordi flere og flere svenskere føler skam ved at rejse med fly. Ordet spås desuden gode chancer for at blive årets svenske ord 2018.
Togtrafikken vinder frem
I stedet for at tage flyet er flere og flere svenskere begyndt at tage toget. Selvom landet har større geografiske afstande end Danmark har, så er vores naboer stolte over den bæredygtige transport.
Og det svenske jernbaneselskab SJ mærker en stigning i passagerantallet, hvor især nattogene mellem Stockholm og Malmø er blevet populære. På denne rute sælges der dobbelt så mange billetter som for blot et par år siden.
I 2015 havde SJ ellers skåret tilbage i nattogene på grund af manglende passagerer, men i december opjusterer de igen afgangene.
Også de unge svenskere følger den bæredygtige bølge, som kan ses ved at antallet af solgte interrail-billetter er steget med 50 procent siden sidste år.
Antallet af svenske indenrigsflyrejser er til gengæld faldet med tre procent i de første ti måneder af 2018 til sammenligning med samme periode i 2017.
SoMe transportbølge
I forbindelse med den nye togtrend er der opstået en ny SoMe-kultur, hvor forretningsmænd begejstret fortæller om deres transportvalg under hashtagget #jagstannarpåmarken (jeg bliver på jorden).
Også på det sociale medie Facebook er en gruppe, hvor brugerne udveksler tips og tricks til togrejser, vokset til pt. 30.000 medlemmer. Herunder er den tidligere verdensmester og OL-vinder i tvekamp, Björn Ferry, med.
Ferry gjorde det som krav ikke at rejse med fly, da han blev tilbudt et job som vintersportskommentator for svensk tv. Nu rejser han 800 kilometer fra sit hjem i Nordsverige til sit nye arbejde i den svenske hovedstad, Stockholm, med tog.
Læs også: EasyJet: samarbejde kan sikre eldrevne flyruter
Tilsvarende rejser han også på skinner mellem ski-konkurrencer i f.eks. Norge, Italien og Slovenien.
- SDN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Fragttrafik på el i byerne kan give markante CO2-reduktioner
Ny CONCITO rapport viser, at grøn citylogistik kan bidrage væsentligt til at nedbringe CO2-udledningen fra byernes vare- og lastbiltrafik. Klimazoner, der fremmer elektrificering af køretøjsparken, er det tiltag, der vurderes at have det største potentiale for CO2-reduktion. Men det kræver klare politiske rammer og nye lokale partnerskaber at få omstillingen sat i gang.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal samle shippingbranchen om at nå målene i Paris-aftalen
Hvis shipping-industrien skal nå sine klimamål, bliver virksomhederne nødt til at samarbejde, udtaler direktør i D/S Norden.
Supply chain

Danskerne siger ja til lovgivning om virksomhedsansvar
Amnesty skyder ny kampagne for national lovgivning om kædeansvar i gang. Danskerne er ifølge undersøgelse stærkt positive. Den danske regering er nogenlunde med. Men skal man vente på EU-lovgivning eller ej? Og er EU-Kommisionen ved at gøre det lovgivningsprojekt væsentligt sværere for sig selv?
Medarbejder

En femtedel af kvinderne i ingeniør-branchen har oplevet seksuelt krænkende adfærd indenfor det seneste år
Det kalder på handling, mener formanden i ingeniørernes fagforening IDA.
Samfund

London kan skabe 5000 nye jobs, hvis de vælger at genbruge mere og afbrænde mindre, viser undersøgelse
Cirkulær økonomi principper kan skabe tusindvis af nye jobs og sænke forurening, uden at det koster samfundet en masse penge.
Klima, miljø og energi

Europas største Power-to-X-anlæg skal ligge i Esbjerg
Esbjerg bliver centrum for et nyt anlæg, der skal omdanne vindstrøm til CO2-fri gødning og CO2-fri brændstof.