29.11.2018  |  Klima, miljø og energi

Svenskerne skammer sig over deres flyvaner

I Sverige flyver de syv gange mere end gennemsnittet af befolkningen på kloden, men det er ikke noget, de er stolte over. Derfor har svenskerne opfundet et nyt ord i kampen for bæredygtig transport - flyskam.

Sverige har siden 1990 nedsat deres kulstofudledning med 24 procent, men over samme periode er lufttrafikken over vores naboland vokset med hele 61 procent, og den statistik er svenskerne ikke stolte over. De forsøger i stedet for at bringe skam over flyræset med et nyt ord, skriver trendsandtravel.dk.

Læs også: Ny international erlæring om grøn transport

Det nye ord er ”flugskam” eller på dansk ”flyskam”, som ifølge svenske medier skal opfattes bogstaveligt, fordi flere og flere svenskere føler skam ved at rejse med fly. Ordet spås desuden gode chancer for at blive årets svenske ord 2018.

Togtrafikken vinder frem
I stedet for at tage flyet er flere og flere svenskere begyndt at tage toget. Selvom landet har større geografiske afstande end Danmark har, så er vores naboer stolte over den bæredygtige transport.

Og det svenske jernbaneselskab SJ mærker en stigning i passagerantallet, hvor især nattogene mellem Stockholm og Malmø er blevet populære. På denne rute sælges der dobbelt så mange billetter som for blot et par år siden.

I 2015 havde SJ ellers skåret tilbage i nattogene på grund af manglende passagerer, men i december opjusterer de igen afgangene.

Også de unge svenskere følger den bæredygtige bølge, som kan ses ved at antallet af solgte interrail-billetter er steget med 50 procent siden sidste år.

Antallet af svenske indenrigsflyrejser er til gengæld faldet med tre procent i de første ti måneder af 2018 til sammenligning med samme periode i 2017.

SoMe transportbølge
I forbindelse med den nye togtrend er der opstået en ny SoMe-kultur, hvor forretningsmænd begejstret fortæller om deres transportvalg under hashtagget #jagstannarpåmarken (jeg bliver på jorden).

Også på det sociale medie Facebook er en gruppe, hvor brugerne udveksler tips og tricks til togrejser, vokset til pt. 30.000 medlemmer. Herunder er den tidligere verdensmester og OL-vinder i tvekamp, Björn Ferry, med.

Ferry gjorde det som krav ikke at rejse med fly, da han blev tilbudt et job som vintersportskommentator for svensk tv. Nu rejser han 800 kilometer fra sit hjem i Nordsverige til sit nye arbejde i den svenske hovedstad, Stockholm, med tog.

Læs også: EasyJet: samarbejde kan sikre eldrevne flyruter

Tilsvarende rejser han også på skinner mellem ski-konkurrencer i f.eks. Norge, Italien og Slovenien.

- SDN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere