13.02.2020 | Klima, miljø og energi
Grønt iværksætterinitiativ henter og indleverer din pant for dig
Danskerne er stadig for dårlige til at indlevere deres pant, og 140 millioner dåser og flasker ender hvert år i naturen eller skraldespanden. Det vil den nystartede virksomhed Elepanten sætte fokus på ved at indlevere borgernes pant for dem.
Målet med virksomheden er at ændre mindsettet hos forbrugeren, så de tænker sig om, inden de smider flasker og dåser ud. Arkivfoto.
Selvom Danmark er et af de lande, hvor pantsystemet fungerer bedst, er der alligevel 140 millioner pantbare flasker og dåser, der hvert år ryger ud i naturen eller skraldespanden.
Læs også: Masse-eksperiment afslører danskernes plastikvaner
Det skal der laves om på, mener iværksætterne Sunny Khosla og Dennis Peetz Stahlhut, der har sagt farvel til deres fuldtidsjobs for at arbejde på virksomheden Elepanten, og dermed bliver en del af gruppen af iværksættere med virksomheder, der er født bæredygtige.
Virksomheden tilbyder gratis afhentning af pant ved kundernes hoveddør, og pantværdien udbetales i nye drikkevarer.
Målet med virksomheden er at ændre mindsettet hos forbrugeren, så de tænker sig om, inden de smider flasker og dåser ud.
”De drikkevarer vi giver retur, er udelukkende i aluminiumsemballage, da aluminium som den eneste emballage er 100 procent genanvendeligt. Hvis kunden allerede har pant, betyder det, at de selvfølgelig køber drikkevarer, og derfor var det en god idé at give dem denne retur, og de kan endda blande selv. Det er desuden ikke alle, der kan bære sodavand med hjem og derfor er der også en convenience-service i at få det leveret til døren. Der er endda mulighed for at tilkøbe ekstra drikkevarer ved døren”, skriver Sunny Khosla til CSR.dk.
Siden 1. juli i år er der kommet pant på endnu flere flasker og dåser, blandt andet fra juice og saftevand.
Danmark bør kunne gøre det bedre
Det varer ikke længe, før de nye pantbare flasker og dåser for alvor bliver synlige i butikkerne, og derfor forudser Sunny Khosla og Dennis Peetz Stahlhut, at behovet for automatisk pantning bliver endnu større:
”Butikkerne er ikke forpligtet til at tage flasker og dåser retur, som de ikke selv forhandler. Det kommer sandsynligvis til at betyde, at endnu flere pantbare flasker og dåser havner i den skraldespand, som står ved siden af automaten. Det problem har man ikke, når vi kommer - vi tager alt retur”, fastslår Dennis Peetz Stahlhut.
Elepanten har indgået en afhentningsaftale med Dansk Retursystem, som ugentligt afhenter flasker og dåser fra virksomhedens lager på Østerbro.
”Vi har en fælles mission om at genanvende endnu flere flasker og dåser. Det kan simpelthen ikke passe, at vi i Danmark ikke kan blive bedre. Selvom vi ligger i top i Europa, bør vi stadig kunne gøre det bedre”, siger Sunny Khosla.
Indtil videre tilbyder Elepanten sin service i Storkøbenhavn, og målsætningen er, at konceptet med tiden skal bredes ud til hele Danmark.
Det eneste krav for at få hentet sin pant er, at kunderne køber nye drikkevarer for pantværdien.
Læs også: Danske iværksættere ser kæmpe mulighed i FN's verdensmål
Virksomheden har over fem måneder fået 330 kunder, heriblandt mere end 100 virksomheder og institutioner. 95 procent af Elepantens kunder kommer igen.
- SMF
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.