13.02.2020  |  Klima, miljø og energi

Grønt iværksætterinitiativ henter og indleverer din pant for dig

Danskerne er stadig for dårlige til at indlevere deres pant, og 140 millioner dåser og flasker ender hvert år i naturen eller skraldespanden. Det vil den nystartede virksomhed Elepanten sætte fokus på ved at indlevere borgernes pant for dem.

Selvom Danmark er et af de lande, hvor pantsystemet fungerer bedst, er der alligevel 140 millioner pantbare flasker og dåser, der hvert år ryger ud i naturen eller skraldespanden.

Læs også: Masse-eksperiment afslører danskernes plastikvaner

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det skal der laves om på, mener iværksætterne Sunny Khosla og Dennis Peetz Stahlhut, der har sagt farvel til deres fuldtidsjobs for at arbejde på virksomheden Elepanten, og dermed bliver en del af gruppen af iværksættere med virksomheder, der er født bæredygtige.

Virksomheden tilbyder gratis afhentning af pant ved kundernes hoveddør, og pantværdien udbetales i nye drikkevarer.

Målet med virksomheden er at ændre mindsettet hos forbrugeren, så de tænker sig om, inden de smider flasker og dåser ud.

”De drikkevarer vi giver retur, er udelukkende i aluminiumsemballage, da aluminium som den eneste emballage er 100 procent genanvendeligt. Hvis kunden allerede har pant, betyder det, at de selvfølgelig køber drikkevarer, og derfor var det en god idé at give dem denne retur, og de kan endda blande selv. Det er desuden ikke alle, der kan bære sodavand med hjem og derfor er der også en convenience-service i at få det leveret til døren. Der er endda mulighed for at tilkøbe ekstra drikkevarer ved døren”, skriver Sunny Khosla til CSR.dk.

Siden 1. juli i år er der kommet pant på endnu flere flasker og dåser, blandt andet fra juice og saftevand.

Danmark bør kunne gøre det bedre
Det varer ikke længe, før de nye pantbare flasker og dåser for alvor bliver synlige i butikkerne, og derfor forudser Sunny Khosla og Dennis Peetz Stahlhut, at behovet for automatisk pantning bliver endnu større:

”Butikkerne er ikke forpligtet til at tage flasker og dåser retur, som de ikke selv forhandler. Det kommer sandsynligvis til at betyde, at endnu flere pantbare flasker og dåser havner i den skraldespand, som står ved siden af automaten. Det problem har man ikke, når vi kommer - vi tager alt retur”, fastslår Dennis Peetz Stahlhut.

Elepanten har indgået en afhentningsaftale med Dansk Retursystem, som ugentligt afhenter flasker og dåser fra virksomhedens lager på Østerbro.

”Vi har en fælles mission om at genanvende endnu flere flasker og dåser. Det kan simpelthen ikke passe, at vi i Danmark ikke kan blive bedre. Selvom vi ligger i top i Europa, bør vi stadig kunne gøre det bedre”, siger Sunny Khosla.

Indtil videre tilbyder Elepanten sin service i Storkøbenhavn, og målsætningen er, at konceptet med tiden skal bredes ud til hele Danmark.

Det eneste krav for at få hentet sin pant er, at kunderne køber nye drikkevarer for pantværdien.

Læs også: Danske iværksættere ser kæmpe mulighed i FN's verdensmål

Virksomheden har over fem måneder fået 330 kunder, heriblandt mere end 100 virksomheder og institutioner. 95 procent af Elepantens kunder kommer igen.

- SMF

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere