29.01.2020  |  Klima, miljø og energi

Masse-eksperiment afslører danskernes plastikvaner

57.000 børn og unge har bidraget til banebrydende dansk forskning, der skal kortlægge danskernes plastikforurening. Resultaterne viser, at vi er for lemfældige med cigaretskodder, og at danske grøftekanter flyder med plastik.

57.000 børn og unge har i september 2019 deltaget i det såkaldte Masseeksperiment, der havde fokus på plastikforurening i den danske natur. Det skriver videnskab.dk.

Læs også: Hvad skal vi gøre med plastik? 

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Eksperimentet gik ud på at kortlægge danskernes plastikforurening.

Børnenes bidrag foregik over tre uger, mens det samlede forskningsprojekt tager længere tid, da det kræver forskning både før, under og efter projektet.

Folkeskole- og gymnasieeleverne fik i alt indsamlet 374.082 stykker plastik – det vil sige 1.054 stykker plastik per kilometer. På kun 66 ud af 3.500 indsamlingssteder fandt de ingenting.

”Man kan diskutere, om det er meget eller lidt. I Danmark ligger der mellem 120 og 200 stykker plastik per kvadratkilometer. Det er mindre end i mange andre lande, hvor det virkelig flyder med plastik. Vi har dog områder, hvor der er flere tusinde stykker plastik per kvadratkilometer, og det gælder især i enkelte parker”, siger Kristian Syberg, lektor i miljørisiko ved Roskilde Universitet og talsmand for MarinePlastic, til videnskab dk.

Resultater, der batter
Resultaterne viser yderligere, at det, danskerne oftest smider i naturen er cigaretskodder, chips- og slikindpakning og små plastikposer.

Desuden er det de danske grøftekanter, der oftest flyder over med forskellige former for plastik.

Hvis et forskerhold skulle have indsamlet samme mængde plastik som de mange børn og unge, ville det have taget dem flere år, og Julie Sheard, forskningsassistent, er begejstret for forskningsmetoden:

”Resultaterne er noget, som virkelig batter. Forestil dig, hvor lang tid det ville tage et par forskere at indsamle plastikaffald i forskellige naturtyper i hele Danmark, og skolebørnene gjorde det på blot to uger” siger hun til videnskab.dk.

Læs også: Flying Tiger afgiver grønt plastikløfte

Masseeksperimentet er arrangeret af naturfagscenteret Astra i samarbejde med MarinePlastic og har til formål at inddrage børn og unge i forskningsprojekter. I 2020 kommer Masseeksperimentet til at handle om indeklimaet i danske undervisningsmiljøer.

- SMP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere