Grønt testhus med ren luft i rummene

Innovative løsninger og bæredygtige valg fra A til Z kendetegner det nye testhus i Egernsund. Listeloftet Troldtekt contrast er en af de løsninger, der bidrager til et indeklima, som er sundere end sædvanligt.

I den sønderjyske by Egernsund er der opbygget et testhus, der skal inspirere branchefolk med interesse i bæredygtighed og indeklima. Fra afstand ligner det et ganske almindeligt rødt parcelhus, men på papiret bliver det ikke mere grønt. Det røber målingen af husets luftkvalitet og den netop igangværende DGNB-guldcertificering. 

– Nu kan vi invitere gæster fra hele den europæiske byggebranche til Egernsund, så de kan se, at det godt kan lade sig gøre at bygge et fuldkomment bæredygtigt parcelhus, fortæller Jacob Hallum Bendtsen, DGNB-konsulent og projektleder ved Gråsten Teglværk A/S, som står bag byggeriet.

Siden november 2018 har håndværkere været i gang med at opføre huset, som nu står klar. Testhuset i Egernsund består af højteknologiske installationer og har et helt særligt fokus på bæredygtighed og indeklima. Huset er opført med støtte fra EU-fonde og involverer partnere som Højteknologifonden, Teknologisk Institut og Aalborg Universitet. Gråsten Teglværk A/S kan snart høste frugten med en DGNB-guldcertificering.

Større, tyndere og grønnere mursten

Grundstenen i det bæredygtige hus er den specialfremstillede murblok CleanTechBlock, som den sønderjyske virksomhed Gråsten Teglværk A/S kunne patentere i 2017.

Forestil dig en sandwich. Fyldet består af isolerende glasskum af 100 procent genbrugsmateriale. Brødet er af mursten. Sådan ser CleanTechBlock ud, og der er ingen mørtel imellem blokkene, hvilket betyder, at ydermuren holder i mindst 100 år.

– CleanTeckBlokken fremstår større end traditionelle teglsten og giver et anderledes udtryk i fuld skala, forklarer Jacob Hallum Bendtsen.

Byggeblokken adskiller sig fra traditionel tegl, som er indbegrebet af dansk byggeskik. Den er tyndere og sikrer en isoleringsevne på niveau med de bedste mineraluldsprodukter på markedet, men det udleder kun den halve mængde CO2 at producere den – og kræver kun den halve mængde mursten.

Omhyggelige materialevalg

Det bæredygtige materialevalg til testhuset slutter langt fra ved murblokken. For eksempel er størstedelen af indervæggene bygget af genbrugsmursten fra den gamle Nederby Kro i Rinkenæs. En installation i brusekabinen genbruger 80 procent af badevandet, træ-aluvinduer lukker ekstra sol ind og holder bedre på varmen, og gulve af genbrugsbeton er endnu et tiltag, der gør dette parcelhus grønnere end de typiske.

Det var desuden vigtigt for byggeteamet at etablere ventilation – og vælge et loft, der kunne bryde med de hårde gulv- og vægmaterialer, så efterklangstiden kommer helt ned under 0,4 sekund. Designloftet Troldtekt contrast sikrer den gode akustik, og i huset er der eksperimenteret med lavtryksventilation, som er inspireret af Troldtekt ventilation. Med den valgte testløsning siver frisk luft ind i huset via akustikloftet.

– Når man vælger hårde materialer på gulve og vægge, er loftet altafgørende for at få topkarakter på akustiksiger Jacob Hallum Bendtsen.

Han forklarer videre, at lavtryksventilationen gør det muligt at undgå trækgener, selvom man flytter større mængder frisk luft rundt i huset, når CO2-koncentrationen bliver for høje i nogle af rummene.

Foruden de akustiske fordele er Troldtekt loftet valgt, fordi akustikpladerne ikke afgiver ”usynlige farer” som flygtige organiske stoffer (VOC’er) eller formaldehyd. Og så falder det æstetiske udtryk i god jord hos projektlederen:

– Loftet har forskellige udtryk alt efter, hvilken vinkel man kigger fra. De varme trælister bløder de kolde betongulve og murstensvægge op. Det passer perfekt til det rustikke hus, hvor vi gerne vil vise, at man kan arbejde med naturens materialer uden tilsætningsstoffer.

Troldtekt akustikplader er Cradle to Cradle-certificeret, og i Cradle to Cradle er materialesundhed et af de fem kriterier. Derfor har Troldtekt akustikplader et Material Health Certificate, der deklarerer, at produkterne er fri for skadelige indholdsstoffer. Også trælisterne til Troldtekt contrast, som Troldtekt køber hos en ekstern leverandør, har Material Health Certificate.

>> Læs mere om Troldtekt og materialesundhed

Flotte resultater i luftkvaliteten

I forbindelse med certificeringensprocessen har rådgivende ingeniører fra MOE A/S udført luftkvalitetsmålinger, som er et afgørende kriterie i DGNB-evalueringsmodellen.

Der er taget luftprøver, som måler det samlede indhold af flygtige organiske stoffer og formaldehyd. VOC’er kan afgives fra byggematerialer til rumluften og resultere i symptomer som astma og allergi hos de beboere, der indånder stofferne. Prøverne i testhuset viste et flot resultat, hvor der blev registreret et hidtil uset lavt niveau af VOC’er og formaldehyd.

– Testhuset performer rigtig fint i forhold til, hvilke stoffer vi ser i luften. Formaldehyd er svært at undgå, fordi det indgår i rigtig mange materialer, så det er imponerende flot, at der blev registreret en ekstraordinært lav mængde. Jeg ville slet ikke være bekymret, hvis jeg selv skulle flytte ind i det byggeri, fortæller MOE-rådgiver Kasper Bach Johannsen, som har været med til at udføre luftkvalitetsmålingen.

FAKTA: Om testhuset i Egernsund

  • Testhuset skal fungere som demonstrationshus for indkøbere og andre interesserede fra hele Europa.
  • Huset får snarligt tildelt en DGNB-guldcertificering. Med certifikatet udmærker bygningen sig som et bæredygtigt byggeri, der har fokus på miljø, totaløkonomi og sunde rammer.
  • CleanTechBlock, som er anvendt til huset, er udviklet i et samarbejde mellem Gråsten Teglværk A/S og Aalborg Universitet over en otteårig periode med støtte fra Højteknologifonden, Teknologisk Institut EUDP og Horizon 2020.
  • I forbindelse med luftkvalitetsmålingen blev der i køkkenet målt 320 µg/m3 og i soveværelset 390 µg/m3  TVOC, som ligger under kravet på 500. Der blev registreret under 4 µg/m 3 formaldehyd, som betragtes som en ekstraordinært lav mængde.

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

05.10.2021Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekts CSR-rapport blandt de bedste

21.06.2021Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt nærmer sig 100 procent vedvarende energi på egen fabrik

09.11.2020Troldtekt A/S

Sponseret

Byggeriets efterspørgsel kræver mere certificeret træ

26.10.2020Troldtekt A/S

Sponseret

Byggeriets efterspørgsel kræver mere certificeret træ

01.10.2020Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt A/S vinder DI Prisen for grøn omstilling