Renovering og transformation kan vise vejen til et lavere klimaaftryk i byggeriet

En markant andel af verdens CO2-udledning kommer fra produktion af byggematerialer. Derfor er der stort potentiale i at forlænge bygningers levetid frem for at opføre nyt. I et nyt online tema sætter Troldtekt A/S fokus på vellykkede transformationer og renoveringer af eksisterende byggeri.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA

Hver gang vi på Jorden leder ti ton CO2 ud i atmosfæren, kommer mere end ét ton fra produktion og håndtering af byggematerialer. En af nøglerne til at bygge med omtanke for miljøet ligger derfor i at forlænge levetiden for materialer – for eksempel ved at renovere gamle bygninger eller transformere dem til helt nye formål.
Institut for Byggeri, By og Miljø (BUILD) ved Aalborg Universitet har i 2020 analyseret klimapåvirkningerne fra materialer til 60 nyopførte bygninger. Bygningernes medianværdi var på 7,1 kg CO2e/kvadratmeter/år. Til sammenligning gennemgik Rådet for Grøn Omstilling i 2022 otte transformationer. Her var medianværdien for klimapåvirkningen fra materialer på knap 3 kg CO2e/kvadratmeter/år.
Klimagevinsten ved at renovere og bibeholde materialer er altså potentielt stor. Samtidig kan der være en stor designfaktor i at transformere for eksempel gamle industribygninger til nye formål.


Bevarer værdier og kulturarv
I et nyt online tema sætter Troldtekt A/S, dansk producent af Troldtekt akustikplader, fokus på netop renovering og transformation af bygninger. Temaets interviewartikler fremhæver en række vellykkede renoveringer og transformationer. I én artikel er der interview med Olav de Linde, grundlægger og bestyrelsesformand i Ejendomsselskabet Olav de Linde. Både selskab og grundlægger har modtaget flere priser for sit systematiske fokus på genbrug af byggematerialer og arbejdet med bygningstransformationer.
– Jeg plejer at sige, at jeg snakker med bygningen: Hvilke værdier er der? Hvilken kulturarv skal bevares? Og hvad vil vi kunne bruge bygningen til efterfølgende? Som regel er bygninger født til én anvendelse og bliver transformeret til en anden anvendelse – og det kræver nye tankegange, lyder det i artiklen fra Olav de Linde, som tilføjer:
– For os er det vigtigt at bevare bygningens oprindelige udtryk, facon og historie. Så når vi har transformeret, fremstår det stadig tydeligt, at bygningen har haft en anden oprindelse.


Genbrug i aktuelle projekter 

Temaartiklerne kommer omkring andre aktuelle projekter, herunder:
> Nedrivningsfirmaet Tschernings renoverede hovedsæde. Kontorbyggeriet er opført med genbrugsmaterialer – herunder et Troldtekt loft, som er bevaret fra den tidligere industribygning. Desuden er store mødehuse i bygningen opført i materialer fra Tschernings egne nedrivninger – så som tømmer, brædder og teglsten, men også frasorterede akustikplader fra Troldtekts produktion.
> Bo- og byggefællesskabet Sjællandsk Muld, hvor der som et særligt koncept kan indgå genbrugsmaterialer. De 35 husstande kan være med til at vælge, hvilke materialer de ønsker i deres kommende hjem. Det kan for eksempel være gulvplanker af fraskær, køkkenelementer i genbrug eller fraskær fra samt genbrugte Troldtekt akustikplader.
> Gården Stenberg ved Hudiksvall i det østlige Sverige. Gården fra 1700-tallet er transformeret til otte lejligheder, som er opført ud fra passivhus-standarden, hvor der i imponerende grad er tænkt i energioptimerede løsninger. I seks af de otte lejligheder er der valgt Troldtekt akustikplader. Det er vigtigt med god lydabsorption, da loftshøjderne er op til 6,5 meter, og gulvene er i beton og eg.


Troldtekt lofterne lever længe
Med en levetid på mindst 50-80 år og en høj tolerance over for slid og fugt kan Troldtekt akustikplader leve videre, når gamle bygninger bliver transformeret til nye formål. Pladerne består af dansk træ og cement – og den kombination gør dem robuste og holdbare. Samtidig kan en bygherre male Troldtekt pladerne igen og igen, uden at det forringer de akustiske egenskaber.
Det er for eksempel sket under en renovering af Aarhus Airport og i restauranten Lula på Aarhus Havn. Her er Troldtekt lofterne i den oprindelige sejlsportsklub bevaret gennem tre ”generationer” af restauranter, og har senest fået nyt liv med sort maling.
Troldtekt har høje ambitioner inden for cirkulær økonomi og arbejder med returmodeller, der kan give akustikpladerne en eller 􀏐lere ekstra livscyklusser. I det nye online tema beskriver en af artiklerne de første genanvendelsesordninger for træbetonrester fra både Troldtekts egen produktion og fra byggepladser – samt ambitionerne for upcyling af nedtagne plader fra gamle bygninger.


Læs hele online-temaet om renovering og transformation.


FAKTA OM TROLDTEKT
• Troldtekt A/S udvikler og producerer akustikløsninger til lofter og vægge.
• Siden 1935 har træ og cement været råvarerne i produktionen, som foregår i Danmark under højteknologiske forhold. Troldtekt anvender udelukkende certificeret træ (PEFC™ og FSC®C115450) fra ansvarligt skovbrug
• Troldtekts forretningsstrategi er tilrettelagt med det internationale designkoncept Cradle to Cradle som det centrale element. Hele serien af Troldtekt akustikplader i natur og standardfarver er Cradle to Cradle-certificeret på guldniveau.
• Troldtekt har siden foråret 2022 været en del af den irske byggekoncern Kingspan Group, der er global leverandør af højeffektive isolerings- og klimaskærmløsninger med tilstedeværelse i over 80 lande.

05.07.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Renovering og transformation kan vise vejen til et lavere klimaaftryk i byggeriet

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

05.10.2021Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekts CSR-rapport blandt de bedste

21.06.2021Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt nærmer sig 100 procent vedvarende energi på egen fabrik

09.11.2020Troldtekt A/S

Sponseret

Byggeriets efterspørgsel kræver mere certificeret træ

26.10.2020Troldtekt A/S

Sponseret

Byggeriets efterspørgsel kræver mere certificeret træ