Gratis vejrdata kan hjælpe virksomheder i kampen mod klimaforandringerne

Regeringen vil bruge over 80 mio. kr. på at give alle og enhver fri adgang til enorme mængder af vejrdata fra DMI’s digitale arkiver. Frigivelsen vil give store finansielle gevinster og hjælpe med at adressere klimaforandringerne, lyder det.

Gratis vejrdata kan give danske borgere og virksomheder bedre muligheder for selv at håndtere klimaforandringerne..

29.01.2018

CSR.dk

Som dansker er vejret som bekendt en evig kilde til debat og udfordringer, hvad enten det drejer sig om kolde somre, våde vintre eller hårde efterårsstorme. Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har traditionelt været hovedkilden til viden om det danske vejr, og det er blevet til lidt af en database siden organisationen blev startet i 1872.

Læs også: Investorer: Virksomheder bør oplyse, hvad klimaforandringer kan koste dem

Den vidensbank vil regeringen nu gøre lettere tilgængelig for alle interesserede. I dag betaler virksomheder, erhvervsdrivende og andre, der har brug for vejrdata, således store summer for at få adgang til den omfattende viden om vejr, klima og hav, men det skal fremover være gratis.

I sit udspil ”Strategi for Danmarks digitale vækst” vil regeringen derfor afsætte 82 mio. kr. til, at alle kvit og frit kan få adgang til DMI’s værdifulde data, og selv lade sig inspirere og finde ud af, hvordan den megen viden kan bruges.

Det vil medføre gevinster for eksempelvis entreprenøren, der kan planlægge arbejdet efter vejr, vind og klima, eller landmanden, der kan høste på det helt rigtige tidspunkt. Og den frie adgang kan hjælpe alle med at adressere konsekvenserne af den globale opvarmning.

”DMI har en skattekiste af værdifulde data om klima og vejr, som kan være altafgørende for landmanden, kommunen, iværksættere og store virksomheder, hvor vejret har vital betydning. Den skattekiste åbner vi nu. Klimaudfordringerne og ekstreme vejrfænomener er en af vores tids største udfordringer, der berører os alle. Hvis vi skal løse klimaudfordringerne, så skal vi stille data om klimaet og vejret til rådighed, så alle tilpasse sig og udvikle nye klimaløsninger”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

Vi kan udnytte data endnu bedre
Både ministeren og fagfolk er enige om, at de frie data rummer store muligheder. Eksempelvis har Deloitte i 2016 vurderet, at gratis meteorologiske data alene i el-, fjernvarme- og landbrugssektorerne har et uforløst effektiviseringspotentiale på op mod 135 millioner kroner årligt.

Også for større og mindre virksomheder i andre brancher vil der være gevinster at hente, vurderer Janus Sandsgaard, der er fagchef for IT og Digitalisering i Dansk Erhverv.

”Vi kan træffe meget mere begavede beslutninger både som samfund og enkelte individer”, siger han til DR og kalder frigivelsen af data for en rigtig god nyhed og en guldgrube for de brancher, der er skarpe på data. 

Den holdning deler direktør i databehandlingvirksomheden Geomatic, Martin Glarvig, enig i. Han peger på, at vi generelt bør blive bedre til at udnytte den data, vi har adgang til i Danmark.

”Danmark er et af verdens mest gennemregistrerede lande, og vi skal passe på med ikke at holde på dem. Data, der ikke bliver brugt, mister sin værdi, især når vi er oppe imod store selskaber på verdensplan, der er i gang med at sælge data for næsen af DMI og den danske stat”, siger Martin Glarvig til DR.

De mange vejrdata skal frigives i etaper frem mod 2023. Illustration: DMI/Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Gevinster andre steder
Lande som Norge, Sverige, Finland, Storbritannien, Holland og Tyskland har allerede gjort deres meteorologiske data frit tilgængelige, og her viser erfaringerne det potentiale, regeringen og DMI også håber vil blive indfriet i Danmark.

”Vi har set i andre lande, der allerede har gjort de meteorologiske data gratis, hvor kæmpestor interessen er. Meteorologiske data har potentiale til at skabe betydelig effektivitet og vækst. Derfor er det også en utrolig vigtig beslutning, at DMI nu kan arbejde med fri og let adgang til data om vejr, klima og hav. Det giver DMI mulighed for at hjælpe en lang række brancher med at udvikle nye innovative løsninger, som i sidste ende kommer alle danskere til glæde”, siger direktør for DMI, Marianne Thyrring.

Læs også: Carlsbergs strategi: Et produkt af data og samarbejde

Grundet den forventet massive interesse er planen at frigive data i etaper fra efteråret 2019 frem til 2023. Første skridt bliver rå observationsdata i anden halvdel af 2019, og derefter andre typer, ligesom man vil sikre at de frigivne data har den rette kvalitet og kan anvendes af alle borgere og virksomheder via en lettilgængelig portal.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online