GROHE vil hjælpe til at reducere nordboernes vandforbrug
For anden gang har GROHE offentliggjort Vandbarometeret, som er en nordisk undersøgelse, der kortlægger vandforbruget hos de nordiske husholdninger. Undersøgelsen viser en markant forskel mellem danskerne og svenskerne.
Mennesker i Norden er særligt privilegerede, da ferskvand her er rigeligt, mens det er en knap ressource mange steder i verden. Sanitetsvirksomheden GROHE har derfor for anden gang undersøgt, om folk er bevidste om deres vandforbrug eller om der ødsles og hældes store mængder vand ud i kloakkerne dagligt.
Det gør der. Rapporten viser f.eks. at ni procent af danske husholdninger har sanitetsprodukter, som drypper eller lækker. Hvilket betyder, at der hvert år i de danske husholdninger spildes ni millioner kubikmeter vand, som omregnet har en værdi af 444 mio. danske kroner.
”Denne ødslen og unødige vandspild i kombination med klimaforandringerne gør det vigtigt for alle landene at værne om verdens naturressourcer,” siger Peter Juul, General Manager Nordic & Baltic hos GROHE.
Danskerne tænker mest over vandforbruget
Formålet med undersøgelsen er at give befolkningerne mulighed for at reflektere over deres vandforbrug, og dermed blive mere klimabevidste.
Vandbarometeret viser, at 77 procent af danskerne er bevidste om deres vandforbrug flere gange om måneden, hvorimod vores naboland, Sverige, har tilsvarende tal på 49 procent.
Derudover viser undersøgelsen, at Danmark har det laveste vandforbrug pr. indbygger i hele Norden. Hvormed, at landets tre største byer København, Odense og Aarhus forbruger i snit 44.000 liter vand pr. person årligt, så anvender resten af Nordens storbyer i gennemsnit 73.000 liter pr. person årligt.
GROHEs initiativ skal gerne være et pejlemærke for danske forbrugere, så den danske klimabevidsthed fortsat er stigende. Derudover ønsker Grohe, at initiativet skal være inspirationskilde for andre nordiske lande, om at være endnu mere bevidste om vandforbruget i befolkningen.
Men hvorfor er der så stor forskel mellem danskerne og svenskernes vandforbrug?
”Det er svært at besvare og ikke noget, vi ønsker at spekulere i. Men vores undersøgelse viser, at danskerne reflekterer over deres vandforbrug meget oftere, end svenskerne gør, og det kan selvfølgelig have en betydning for, hvor meget man derefter forbruger.”, siger Berit Olsen, Communications Manager hos Grohe.
Kollektiv indsats
Grohe mener, at der skal kollektiv indsats for at nedbringe vandforbruget i hele Norden. De ønsker at give et skub i den rigtige retning med dette initiativ.
”Som virksomhed er vi ansvarlige for at reducere vores spild af vand, men vi føler også et ansvar i forhold til at få vores forbrugere til at reflektere over deres vandforbrug. Vi mener, at alle har et ansvar for at reducere det samlede vandforbrug, både her i Danmark og i vores nordiske nabolande. Privatpersoner såvel som virksomheder og politikere”, siger Berit Olsen, Communications Manager hos Grohe.
I Vandbarometeret kommer Grohe med tips til, hvordan man kan reducere sit vandforbrug i hverdagen med små forandringer.
Om undersøgelsen:
Undersøgelsen er udført af opinions- og markedsundersøgelsesvirksomheden Ipsos Norm på bestilling af GROHE. Undersøgelsen blev gennemført mellem 24.-31. januar 2020 i form af en onlineundersøgelse. Sammenlagt har 4.032 personer i alderen 18 og opefter deltaget. Resultatet er statistisk signifikant og er nationalt repræsentativt i landene Sverige, Norge, Danmark og Finland.
Sådan ser beregningen ud
Antal husholdninger i Danmark: 2.706.070 (1)
Andel med dryppende/defekte sanitetsprodukter: 9 procent (2)
Den gennemsnitlige vandmængde, en dryppende vandhane spilder pr. dag: 100 liter (3)
Gennemsnitsprisen for en liter vand: 0,05 DKK (4)
(1) DST, 2019
(2) Ipsos Norm/GROHE, 2020
(3) Vandfald, 2018
(4) VandCenter, 2020