Har I styr på UK Modern Slavery Act?

UK Modern Slavery Act betyder, at mange danske virksomheder, som sælger til eller på anden måde er til stede på det britiske marked, skal lave en årlig rapportering, der redegør for virksomhedens indsats imod slaveri, tvangsarbejde og menneskehandel.

Den britiske UK Modern Slavery Act skal forhindre slaveri, tvangsarbejde og menneskehandel. .

09.01.2017

Sponseret

Christine Jøker Lohmann, Dansk Industri

Storbritanniens Modern Slavery Act har fokus på at forhindre alvorlige overgreb, herunder slaveri, tvangsarbejde og menneskehandel, der kan forekomme i globale leverandørkæder.

Den centrale del af Modern Slavery Act er kravet om, at virksomheder med forretninger eller aktiviteter i Storbritannien for hvert regnskabsår skal udarbejde en rapport (statement), der klart redegør for virksomhedens indsats imod slaveri, tvangsarbejde og menneskehandel. Den forebyggende og bekæmpende indsats skal ikke kun vedrøre virksomheden selv, men hele virksomhedens leverandørkæde.

Initiativet kræver, at virksomhederne er transparente omkring deres foretagender. Der lægges således ikke op til, at den enkelte virksomhed kan garantere, at hele leverandørkæden er fri for slaveriarbejde og menneskehandel, men der opfordres snarere til, at der er en klar og formel politik imod slaveri. I tilfælde af, at en virksomhed ikke har igangsat eller udført nogle initiativer på området, skal dette rapporteres. Manglende rapportering kan straffes med en bøde. 

Mange danske virksomheder er omfattet af Modern Slavery Act

Alle virksomheder med kommercielle aktiviteter – uanset størrelse – i Storbritannien og mere end DKK 314 millioner i global nettoomsætning er omfattet af Modern Slavery Act. Det gælder således også danske virksomheder, som ellers ikke er tilknyttet Storbritannien, herunder:

  • En dansk modervirksomhed med datterselskab i Storbritannien.
  • En dansk virksomhed der markedsfører og sælger sine produkter eller serviceydelser i Storbritannien – også hvis virksomheden ikke har en britisk organisation eller salgsselskab.
  • Et dansk selskab der benytter sig af britiske leverandører.

Derved er mange danske virksomheder også forpligtet til at leve op til loven, og rapportere på loven via den hjemmeside som henvender sig til det britiske marked. Har man ikke en sådan, skal man kommunikere via den hjemmeside, som er den primære kommunikationskanal til det britiske marked.

Det er nu, der skal rapporteres

Rapportering om virksomhedens indsats imod slaveri skal udarbejdes for regnskabsåret, der slutter 31. marts 2016 eller senere. Virksomhedens direktion skal godkende rapporten, som efterfølgende skal offentliggøres på et prominent sted på virksomhedens hjemmeside. Rapporten skal kortfattet indeholde alle relevante indsatser og politikker, som i udgangspunkt skal være skrevet på engelsk og være let forståelige for alle. Det kan i den forbindelse være en fordel at angive specifikke indsatser fordelt i forhold til de lande, der er omfattet.

Storbritanniens Modern Slavery Act dikterer ikke en udførlig liste med krav til rapporteringens indhold og struktur. I stedet opfordres der til, at rapporteringen kan indeholde information om følgende:

  • Virksomhedens og leverandørkædens struktur
  • Virksomhedens politikker vedrørende slaveri, tvangsarbejde og menneskehandel
  • Virksomhedens due diligence processer i relation til slaveri, tvangsarbejde og menneskehandel i virksomheden og hos leverandører
  • Hvilke områder der er i særlig risiko for udfordringer med slaveri, tvangsarbejde og menneskehandel samt indsatsen på disse områder
  • Vurdering af effekten af virksomhedens indsats
  • Kapacitetsopbygning og træning af medarbejdere om at spotte og undgå slaveri, tvangsarbejde og menneskehandel

Det kan være fint at kombinere rapporteringskravet med §99a-rapporteringen, men det kræves fra britisk side, at der eksisterer en selvstændig rapportering, som til fulde dækker kravet i Modern Slavery Act. Det kan dog være fint at lave en rapportering på Modern Slavery Act, som henviser via link til konkrete tiltag og indsatser beskrevet andre steder.

Yderligere information

Center mod Menneskehandel under Socialstyrelsen har udgivet en fin vejledning til at undgå skjult tvangsarbejde, som også kan finde sted i europæiske lande. Du kan finde guiden her.

Dansk Industris information om UK Modern Slavery Act og andre internationale krav og standarder kan findes her.

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar

15.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Rådgiverne er afgørende for deres kunders bæredygtige og ansvarlige forretning