H+H sætter bæredygtighed i system
På COP26 i Glasgow arbejder verdens nationer benhårdt på at enes om de næste skridt på vej mod omstillingen til en klimaneutral klode. Og her kan danske virksomheder inspirere via konkrete indsatser til reduktion af drivhusgasudledningen. Det gælder også byggevareproducenten H+H, der har udsendt sin første bæredygtighedsrapport og sat forpligtende mål for en ambitiøs bæredygtighedsrejse frem mod klimaneutralitet.
Klimaforandringerne er uden tvivl en af de største udfordringer, verden står overfor. I 2020 fremlagde EU Kommissionen The Green Deal, som anbefaler en reduktion af EU’s udledninger af drivhusgasser med mindst 55 pct. i 2030 – sammenlignet med 1990-niveauet. Energiforbruget relateret til byggematerialer og drift af bygninger står for hele 36 pct. af EU’s samlede udledninger.
Det er på den baggrund, at H+H-koncernen nu sætter bæredygtighed i system og fremover lancerer en årlig bæredygtighedsrapport, fortæller Dorthe Storm, Adm. Direktør for H+H Nordics A/S.
”Vi har været aktive på området i en årrække og gjort meget for at optimere vores produktion og derigennem nedbringe ressource- og energiforbruget. Nu og fremover er det afgørende for os at dokumentere indsatserne, så vi gør det let for vores kunder at leve op til de stadig flere bæredygtighedskrav til byggeriet,” siger Dorthe Storm.
Tager ansvaret på sig
Der er en række årsager til, at byggeriet bidrager så massivt til klimaforandringerne. Det skyldes bl.a., at mange bygninger er uhensigtsmæssigt konstrueret, isoleret og vedligeholdt. Og her kan brugen af H+H’s energieffektive løsninger allerede i dag bidrage til klimavenligt nybyggeri og ditto renovering, ligesom H+H Nordics A/S kan yde vejledning i forbindelse med bæredygtighedscertificeringer såsom DGNB.
Når H+H nu skruer markant op for bæredygtighedsindsatsen, skyldes det også, at man er bevidst om, at virksomheden, som er Europas næststørste producent af byggematerialer i porebeton og kalksandsten, har et reelt medansvar for at begrænse klimaforandringerne. Og det ansvar tager H+H på sig. Virksomhedens indsats omfatter samtlige 30 fabrikker i Nord- og Centraleuropa og den samlede værdikæde med leverandører og transportører.
Lægger fakta frem
Bæredygtighed er i dag et afgørende element i H+H’s vækststrategi. Det betyder, at virksomheden fremover i høj grad vil være drevet af sine visioner på bæredygtighedsområdet.
I H+H’s bæredygtighedsrapport opstilles forpligtende mål for virksomhedens rejse frem mod en situation, hvor alle forhold omkring H+H’s produkter – fra udvinding af råmaterialer over selve produktionen til transporten af færdige produkter til centrallagre, forhandlere og byggepladser – samlet set resulterer i nul drivhusgasser i 2050. Dermed er H+H på linje med FN’s bæredygtighedsmål, og virksomheden har da også koblet alle sine mål til FN’s Verdensmål for Bæredygtig Udvikling.
”For os er det vigtigt at være 100 pct. realistiske og transparente om vores bæredygtighedstiltag. Vi hverken over- eller underdriver – vi fremlægger fakta, så alle kan forholde sig til dem. Og i forlængelse af vores første bæredygtighedsrapport, er vi nu i gang med at lægge på én gang realistiske og økonomisk balancerede detailplaner for vores indsatser de kommende år,” siger Dorthe Storm.
Partnerskaber med leverandører
H+H’s bæredygtighedsrapport giver overblik over de tiltag, virksomheden allerede har sat i værk, foruden en række andre, som står i kø for at blive realiseret. Og der er flere store udfordringer, som skal overvindes, før H+H når målet om nul drivhusgasser i 2050.
Virksomhedens klimapåvirkning stammer fra alle led i produktionskæden, men hele 75 pct. af drivhusgasserne kommer fra fremstillingen af cement og kalk, som H+H indkøber fra underleverandører. Her kan løsningen blive, at leverandørerne opsamler CO2 fra produktionen og derefter komprimerer og lagrer den i reservoirer under jorden.
Der bliver forsket intenst på dette område, og H+H arbejder på at indgå partnerskaber med leverandører af cement og kalk med henblik på at finde bæredygtige løsningsmodeller. H+H’s endelige strategi på området vil blive udarbejdet i samarbejde med organisationen The Science Based Targets Initiative, som er stiftet af FN og Verdensnaturfonden.
Bæredygtighedsrapporten sætter også fokus på sand, som er hovedingrediensen i H+H’s produkter. En del af sandforbruget kommer fra H+H’s egne udvindingssteder. Der er rigelige sanddepoter i Nordeuropa, men ny miljølovgivning forventes at begrænse adgangen til disse. Det kan føre til forsyningsmangel og øgede priser på sand samt højere transportomkostninger, fordi sand skal transporteres over længere afstande fra færre forsyningssteder. H+H undersøger i øjeblikket mulighederne for at indgå strategiske partnerskaber, som kan sikre en bæredygtig sandforsyning på lang sigt.
Skridt for skridt mod større bæredygtighed
H+H står ligeledes overfor en udfordring med at erstatte brugen af naturgas og i mindre omfang kul i produktion med vedvarende energikilder. Allerede i dag genanvendes en stor del af varme- og vandforbruget, men der udestår en ganske omfattende og omkostningskrævende indsats.
H+H og bæredygtighed
Danskejede H+H er Europas næststørste producent af byggematerialer i porebeton og kalksandsten. H+H er drevet af ambitiøse bæredygtighedsmål og tager medansvar for at begrænse klimaforandringerne. Virksomheden er 100 pct. transparent på bæredygtighedsområdet, og har koblet indsatser relateret til råmaterialer, produktion, affald, transport, sikkerhed, arbejdsmiljø og indeklima til FN’s Verdensmål for Bæredygtig Udvikling. H+H har endvidere forpligtet sig til at efterleve FN’s Global Compact. Få alle detaljerne i H+H’s seneste bæredygtighedsrapport her.
Næste skridt på dén vej bliver, som H+H skriver i bæredygtighedsrapporten, at reducere energiforbruget i produktionen og dermed virksomhedens direkte CO2-udledning med 8 pct. i 2024 – sammenlignet med 2019. Sideløbende undersøger H+H i øjeblikket alle muligheder for at skifte til ikke-fossile brændsler.
Frem mod 2024 har H+H også forpligtet sig til at reducere vandforbruget med 5 pct., ligesom virksomheden arbejder frem mod en løsningsmodel, som gør, at el og varme kan komme fra grøn energi. Her er det en særlig udfordring, at nogle af H+H’s fabrikker ligger i landområder med en relativt dårlig el-infrastruktur.
”Jeg er ikke i tvivl om, at vi nok skal komme op med gode grønne løsninger på disse områder,” fastslår Dorthe Storm, der også peger på, at H+H arbejder tæt sammen med leverandører af transportydelser, som både omfatter råvarer til fabrikkerne og færdige produkter til forhandlere og byggepladser. Her bliver det opgaven at accelerere den udvikling, som allerede er i gang, hvor transportørerne udfaser diesel og i stigende grad anvender el- eller brintdrevne køretøjer.
H+H’s bæredygtighedsstrategi omfatter også affaldsområdet. Virksomheden udvikler løbende sin produktportefølje med det formål at begrænse affaldsmængderne i produktionen og på byggepladserne, hvor der i dag typisk kun er ca. 2 pct. murbrokker tilovers efter afslutningen af et byggeri. H+H genbruger allerede spild- og fejlprodukter fra produktionen, og virksomheden har lagt en plan for, hvordan man i 2024 helt skal undgå, at H+H-byggeaffald ender på lossepladsen.
Læs H+H’s bæredygtighedsrapport her