H&M Foundation vil støtte kvindelige tekstilarbejdere i Bangladesh
Kvindelige tekstilarbejdere i Bangladesh er i øjeblikket presset fra alle sider. Digitalisering og automatisering har resulteret i usikre jobmuligheder, og coronakrisen kan resultere i massefyringer. Nu vil H&M Foundation støtte dem og deres familier.
Bangladesh er af WHO blevet identificeret som et af de 25 mest sårbare lande i forhold til, hvor hårdt landet rammes af coronakrisen.
Læs også: Vestens systue bløder
Landet har en høj befolkningstæthed, et svagt sundhedsvæsen, dårlig infrastruktur og en lav bevidsthed om grundlæggende forebyggende foranstaltninger.
Da coronavirus hurtigt spreder sig i landet, er flere højrisikoområder i øjeblikket i lockdown for at opretholde social afstand og for at flade kurven ud.
Tekstilsektoren er en af de største bidragydere til landets BNP, og de lokale og globale effekter af pandemien har en stor indflydelse på tekstilarbejdere inden for beklædningsindustrien.
Samtidig baner brugen af automatisering og digital teknologi sig vej ind i tekstilindustrien, hvilket også skaber en stor risiko for arbejdsløshed for millioner af bangladeshere.
Kvinder er særligt i fare for at miste deres arbejde, da de repræsenterer størstedelen af den samlede arbejdsstyrke inden for beklædningsindustrien og ofte anvendes til at udføre de opgaver, der er meget modtagelige for automatisering. Der er et presserende behov for at skabe en dygtig kvindelig arbejdsstyrke for at redde job og skabe nye jobmuligheder.
Systemisk og langvaring forandring
H&M Foundation igangsætter et langsigtet projekt, der løber over flere år, for at støtte kvindelige beklædningsarbejdere, startende med deres presserende behov forbundet med covid-19.
Som et første skridt donerer de 12 millioner SEK (8,63 mio. dkk) til WaterAid, CARE og Save the Children for at give 26.700 unge kvinder og deres familier i og omkring Dhaka nødhjælp, og når også ud til en million mennesker med information om covid-19 og hygiejnepraksis.
”Vi vil støtte kvinder og deres familier direkte med for eksempel økonomisk støtte til mad, medicin og andre nødvendigheder, skabe covid-19-bevidstgørelse og -testning, hygiejnematerialer og håndvaskefaciliteter. Vi håber at se flere donorer vise deres støtte på forskellige måder”, siger Carola Tembe, Program Manager, H&M Foundation.
Der vil blive gjort brug af en holistisk tilgang for at involvere vigtige aktører fra forskellige sektorer til at opnå systemisk, langvarig forandring, der udstyrer kvindelige beklædningsarbejdere i Bangladesh til en fremtid, hvor arbejde defineres af automatisering og digitalisering.
H&M Foundation vil for eksempel se på oplæring, re-skilling, digital literacy-indsatser og iværksætteri.
Læs også: Rapport linker bl.a. Bestseller og H&M til tvangsarbejde i Kina
De vil også lancere samfundsprogrammer og bruge social innovation til at løse udfordringer eller fremkalde nye ideer, der er relevante for kvindelige tekstilarbejderes anvendelighed.
- SMF