Hvad er linket mellem sundhed, ligestilling og din forretnings udvikling?

Hvis virksomheder lytter til kvinders behov, kan det føre til lige så mange fordele som et Kinderæg har overraskelser: Man kan tiltrække stabil arbejdskraft, skabe vækst og bidrage til verdensmål tre og fem.

MIM Cashew i Ghana har omkring 1.000 medarbejdere, hvoraf 85 procent er kvinder. Foto: IFU.

08.01.2019

Simone Klint, red@horisontgruppen.dk, CSR.dk

Tirsdag den 11. december havde Investeringsfonden For Udviklingslande (IFU), Sex & Samfund og Udenrigsminisiteret inviteret til konference om forretningsudvikling gennem øget ligestilling og sundhed for kvinder i privatsektoren.

På 2. sal i Eigtveds Pakhus hos Udenrigsministeriet sad investorer, virksomheder, NGO’er, politikere, én minister og én prinsesse side og om side for at debattere og blive inspireret af muligheder, værktøjer og eksempler på, hvordan ligestilling kan styrkes til fordel for virksomheder, medarbejdere og samfundet. 

Konferencens fokus var udvikling af ligestillingen i det globale syd, og repræsentanter fra Mim Cashew Agricultural Products i Ghana og Danfoss’s selskab i Indien fortalte om, hvorfor og hvordan deres virksomheder har investereret i ligestilling og kvinders sundhed. 

Skræddersyede vilkår til kvinder
Lars Wallewik, administrerende direktør i SMV’en Mim Cashew, beskrev, hvordan virksomheden gik i dialog med lokale kvinder for at skræddersy arbejdstider og arbejdsforhold og på den måde gøre det muligt for kvinderne at arbejde. Landbrugsarbejde i Ghana er traditionelt udført af kvinder, og Mim Cashew er derfor afhængige af den kvindelige arbejdsstyrke, men de er ofte forhindret i at arbejde uden for hjemmet fordi traditioner også foreskriver, at de varetager alle huslige opgaver og børnepasning.

For at skaffe stabil arbejdskraft har Mim Cashew, som er delvist finansieret af IFU, indrettet produktionen i Ghana efter de lokale kvinders vilkår. Hos Mim Cashew er der for eksempel fleksible arbejdstider for kvinder der ammer, og man har flyttet produktionen tættere på landsbyen for at gøre det tidsmæssigt muligt for kvinder at både varetage et job og opgaver i hjemmet. Dermed kan virksomheden tiltrække den kvindelige arbejdskraft de har brug for, og kvindernes får mulighed for at styrke deres egen position i samfundet ved at arbejde og tjene deres egne penge.

Læs også: Ny casesamling om kvinder i ledelse

Pasning, transport og familiedage
Anju Mary Kuruvilla, Senior Manager for Kommunikation og CSR i Danfoss India, fortalte om hvordan kultur samt rollefordeling mellem og kvinder også har haft en stor betydning for valget af værktøjer til at tiltrække flere kvinder i virksomheden.

I Danfoss’ hovedkvarter i Indien er der oprettet et Day Care Center med professionelle barnepige, så man kan tage sine børn med på arbejde i stedet for at gå hjemme og passe dem. Der tilbydes sikker transport frem og tilbage fra arbejde for at skabe tryghed, der gives sundheds- og graviditetstjek på arbejdspladsen og der afholdes familiedage, så kvinder har mulighed for at inddrage familien i sit arbejdsliv. Derudover har Danfoss oprettet universitetsprogrammer for kvinder for at ændre på underrepræsentationen af kvinder i mellem og top ledelsen.

Alt dette og et generelt fokus på at fremme diversitet blandt medarbejdere har skabt gode resultater hos Danfoss. Det har ført til højere medarbejderloyalitet, skabt mere kreativitet blandt medarbejdere, mere produktivitet, mindre fravær og færre forsikringsomkostninger.

Virksomheder giver håb
HKH Prinsesse Mary sagde i sin indledende replik , at hun så på kampen om ligestilling med både bekymring og håb. Bekymring over at der på globalt plan er en stigende ulighed mellem mænd og kvinder, og håb fordi privatsektoren viser et voksende initiativ, når det handler om at tage ansvar for at rette op på forskellen mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet. 

Og der er en god grund til, at flere og flere virksomheder arbejder på at øge diversiteten på arbejdspladsen og i højere grad fokuserer på kvinders rettigheder og muligheder. Det kan nemlig betale sig. Det er bevist, at virksomheder med balance i fordelingen af mænd og kvinder både blandt alle ansatte og i ledelsen har et bedre resultat end kønshomogene virksomheder. I et større samfundsperspektiv har mere ligestilling ligeledes en positiv effekt: det taler ind i flere af FN’s verdensmål og skaber øget vækst i samfundet. 

Læs også: 'Erfaringer fra Danmark er et godt sted at starte'

Ikke kun for kvinders skyld
Konferencen med de to virksomhedscases er eksempler på, hvordan privatsektoren og investeringer i ligestillingsfremmede projekter er vigtige medspillere i kampen for at skabe muligheder for, at kvinder kan deltage aktivt i arbejdsmarkedet og samfundet ved at øge deres sundhed og selvbestemmelse.

Vigtigst af alt, som Udviklingsminister Ulla Tørnæs pointerede, er at ligestillingsinitiativer ikke kun er en kamp for kvinder men en kamp for at sikre menneskerettigheder for over halvdelen af verdens befolkning.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

28.10.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Konference skal skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V