03.08.2017  |  Samfund

Hvad kan Vesten få ud af at byde syriske flygtninge velkommen?

Grundet borgerkrigen i Syrien har flere vestlige lande budt mange tusinder af flygtninge velkommen - og det kan faktisk give flere økonomiske fordele, vurderer ny rapport.

Rigtig mange mennesker er efterhånden flygtet fra borgerkrigen i Syrien, og i Vesten har man budt intet mindre end 1,2 millioner flygtninge velkommen.

I USA er tallene imidlertid langt mindre. Således havde landet i september måned sidste år budt 10.000 flygtninge velkommen - det er fire gange færre end det antal flygtninge, der har fået lov til at opholde sig i Canada, skriver Ethical Corporation.

Læs også: Nyt samarbejde skal sikre bæredygtig produktion af rejer i Vietnam

Derudover forventer man, at der vil komme yderligere 10.000 flygtninge til USA i løbet af i år.

Flygtninge kan give økonomisk udbytte
Nu viser en ny rapport imidlertid, at selvom mange af de vestlige lande har oplevet en social og politisk omvæltning i forbindelse med den syriske borgerkrig, så kan det give et stort økonomisk udbytte at give disse flygtninge opholdstilladelse.

Således peger rapporten, der er foretaget af Tent Foundation og Open Political Economy Network for B Team, på, at regeringers indledende investeringer i boliger og uddannelser til flygtninge er givet godt ud.

Det giver dem nemlig mulighed for og lyst til at bruge penge på lokale varer og tjenesteydelser.

Læs også: Ikea vil åbne flygtningeproduktionscentre i Jordan

Derudover giver det store fordele, når flygtninge får sig et job. For eksempel er mange flygtninge villige til at takke ja til et job, som andre lokale ikke er interesserede i. Det drejer sig blandt andet om arbejde inden for landbrug, rengøring og ældreomsorg.

Her påpeger rapporten, at ved at flygtninge takker ja til jobs som disse, kan andre fra lokalbefolkningen udføre jobs andetsteds.

Vi kan lære af andre landes erfaringer
Derudover mener man i rapporten, at det kan give arbejdsmarkedet et dynamisk udbytte, hvis flygtninge med en videregående uddannelse får kvalificerede jobs.

Heraf peger rapporten på et eksempel i Sverige, hvor en tredjedel af de flygtninge, der senest er kommet til landet, er gymnasie- eller universitetsstuderende.

Læs også: Danske virksomheder er blevet bedre til at tage socialt ansvar

I rapporten nævnes det også, at flygtninge i Storbritannien næsten har dobbelt så stor sandsynlighed for at starte egen virksomhed end de lokale. Det skaber velstand og beskæftigelse og øger samtidig international handel og investering.

Et eksempel på dette kan også ses i USA. Her er medstifteren af Google, Sergey Brin, også ankommet itl USA som flygtning, dengang han var barn.

Virksomheder har en vigtig rolle
Derudover påpeger rapporten, at virksomheder spiller en vigtig rolle, når det kommer til at yde finansiering, uddannelse og social støtte til flygtninge. Disse bestræbelser bør ikke kun være uden for CSR-budgetter:

”At investere i flygtninge kan give betydeligt udbytte for virksomheder og organisationer. Det er ikke en byrde, men en god mulighed for at byde velkommen", står der i rapporten.

- EL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere