Hvad skal du se efter, når du køber kaffe?

Tæt på alle virksomheder køber kaffe – et produkt med en problematisk værdikæde. Men det kan gøres bedre.

Danskerne er vilde med kaffe - på arbejdet og alle andre steder. Men hvordan undgår man en bitter smag i munden? .

04.10.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Kaffe? Er det ikke et lidt lille emne at dedikere et helt tema til på CSR.dk?

Kan være emnet er lille, men problemerne forbundet med produktionen af kaffe er til gengæld store. Og det samme er markedet.

Læs også: Dansk selskab serverer kaffe med CO2-reduktioner

Kaffe er den anden mest handlede vare i verden, og det globale kaffemarked anslås at have en værdi af næsten 900 milliarder kroner. Kaffe er globalt produkt på den måde, at det anslås at mellem 850 millioner og 1 milliard mennesker drikker en kop eller flere hver dag.

I Danmark drikkes der meget kaffe. Over fire milliarder kopper om året. En undersøgelse fra 2016 viser da også, at gratis kaffe ligger endog meget højt på listen over danskernes foretrukne personalegoder, og mange vil have svært ved at forestille sig en arbejdsplads, der ikke serverer kaffe for sine medarbejdere og gæster.

Men som Etisk Handel Danmark skrev ved lanceringen af deres ”Alliance for ansvarlig kaffeproduktion” for knap et år siden, så klæber problemerne sig til kaffe. Det drejer sig om afskovning, udledning af kemikalier, for lav løn og arbejdsvilkår. Om udpinte jorde og familielandbrug uden fremtid. Den brændende platform bliver ikke mindre af, at klimaforandringer over de næste tiår med stor sandsynlighed gør dyrkning af kaffe, der hvor det sker i dag, umulig.

Kig efter fire ting
Med mere en fire milliarder kop kaffe drukket om året i Danmark og kaffens rolle på arbejdspladsen, så må man antage, at der bliver købt en del kaffe ind i dansk erhvervsliv. Så hvad skal man tænke over, når man gør det?

Koncentreret kaffedyrkning

Kaffe dyrkes i 50 lande, men 40 procent af verdens kaffeproduktion finder sted i Brasilien, Vietnam bidrager med omkring 20 procent og Columbia, Indonesien og Honduras leverer til sammen omkring 25 procent.

Ønsker man sig en hurtig idé om, hvilke emner ansvarlig kaffe bør forholde sig til, så kan man passende kaste sit blik på Coffee Barometer 2023, som to internationale NGO’er, Conservation International og Solidaridad, står bag. Den årlige rapport og analyse konstaterede i år, at der er fire centrale udfordringer at dykke ned i i kaffeindustrien:

  1. Koncentrationen af produktionen af kaffe i et lille antal lande kombineret med dynamiske priser forhindrer mindre kaffebønders stabile fremtidsudsigter. Så hvor køber din kaffeleverandør sin kaffe?
  2. I 8 ud af de 10 største kaffeproducerende lande ligger gennemsnitsindtægten fra kaffeproduktion på eller under fattigdomsgrænsen. Kun Brasiliens kaffebønders indtægt ligger inden for det lokale levelønsspektrum. Så hvad gør din kaffeleverandør for at øge kaffebondens indkomst samtidig med at dyrkningsmetoderne tager hensyn til naturkrisen?
  3. De 11 største aktører i den internationale kaffebranche hævder stort set alle at være stærkt optaget af bæredygtighed. Hvordan ser din kaffeproducent/-forhandlers bæredygtighedsstrategi ud?
  4. Der kommer stadig strammere lovgivning af ansvaret i leverandørkæder – kan din kaffeleverandør forklare, hvordan de sikrer sig mod, at deres produktion/salg bidrager til afskovning?

Mere at hente i temaets artikler
I CSR.dk’s kaffetema kommer temadeltagerne med eksempler og bud inden for rammen af udfordringerne. Man kan høre fra:

Læs også: Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed

  • Freehand Coffee Company – om hvordan man får succes med et stramt fokus på bæredygtighed og om firmakaffens potentiale i CSR-regnskabet.Og at bæredygtige kaffeløsninger er langt nemmere at sælger på direktør-niveau end hos den konkrete indkøber med stramme budgetter.
  • JACOBS DOUWE EGBERTS DK – som er en del af en af verdens største kaffevirksomheder (JDE Peets) og fortæller om sit arbejde med Science Based Targets og om hvorfor man er nødt til at se forbi certificeringsordninger, når man vil tale om ansvarlig kaffe. Og hvordan JDE Peets griber det an.
  • Slow Forest Coffee – som fortæller om hvordan deres kaffedyrkning i skovlandbrug bl.a. binder CO2 i stedet for at udlede, og hvorfor køb af kaffe er en vigtig klimabeslutning. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: ansvarlige indkøb af kaffe

Danskerne elsker kaffe og fri adgang til den på arbejdet er et yndet personalegode. Den bedste smag har den kaffe, som er købt med tanke for ansvarlig dyrkning og salg. CSR.dk finder lommelygten frem og kigger på nogle af dem, der kan hjælpe.

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

17.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD-mærket

17.06.2024CSR.dk

Bæredygtighed er den nye trend i danske B2B-indkøb

13.06.2024BESTSELLER

Sponseret

Med stort brancheinitiativ vil BESTSELLER fremme grønne landvindinger gennem finansiel hjælp

05.06.2024Meyers A/S

Sponseret

Nyt fra bælgfronten: Meyers lancerer økologisk burgerbolle med bønner

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

03.06.2024Forenede Service

Sponseret

Kantinevirksomhed omlægger til 100% økologisk dansk mel og korn i nyt strategisk samarbejde

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)