Hvad skal du se efter, når du køber kaffe?

Tæt på alle virksomheder køber kaffe – et produkt med en problematisk værdikæde. Men det kan gøres bedre.

Danskerne er vilde med kaffe - på arbejdet og alle andre steder. Men hvordan undgår man en bitter smag i munden? .

04.10.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Kaffe? Er det ikke et lidt lille emne at dedikere et helt tema til på CSR.dk?

Kan være emnet er lille, men problemerne forbundet med produktionen af kaffe er til gengæld store. Og det samme er markedet.

Læs også: Dansk selskab serverer kaffe med CO2-reduktioner

Kaffe er den anden mest handlede vare i verden, og det globale kaffemarked anslås at have en værdi af næsten 900 milliarder kroner. Kaffe er globalt produkt på den måde, at det anslås at mellem 850 millioner og 1 milliard mennesker drikker en kop eller flere hver dag.

I Danmark drikkes der meget kaffe. Over fire milliarder kopper om året. En undersøgelse fra 2016 viser da også, at gratis kaffe ligger endog meget højt på listen over danskernes foretrukne personalegoder, og mange vil have svært ved at forestille sig en arbejdsplads, der ikke serverer kaffe for sine medarbejdere og gæster.

Men som Etisk Handel Danmark skrev ved lanceringen af deres ”Alliance for ansvarlig kaffeproduktion” for knap et år siden, så klæber problemerne sig til kaffe. Det drejer sig om afskovning, udledning af kemikalier, for lav løn og arbejdsvilkår. Om udpinte jorde og familielandbrug uden fremtid. Den brændende platform bliver ikke mindre af, at klimaforandringer over de næste tiår med stor sandsynlighed gør dyrkning af kaffe, der hvor det sker i dag, umulig.

Kig efter fire ting
Med mere en fire milliarder kop kaffe drukket om året i Danmark og kaffens rolle på arbejdspladsen, så må man antage, at der bliver købt en del kaffe ind i dansk erhvervsliv. Så hvad skal man tænke over, når man gør det?

Koncentreret kaffedyrkning

Kaffe dyrkes i 50 lande, men 40 procent af verdens kaffeproduktion finder sted i Brasilien, Vietnam bidrager med omkring 20 procent og Columbia, Indonesien og Honduras leverer til sammen omkring 25 procent.

Ønsker man sig en hurtig idé om, hvilke emner ansvarlig kaffe bør forholde sig til, så kan man passende kaste sit blik på Coffee Barometer 2023, som to internationale NGO’er, Conservation International og Solidaridad, står bag. Den årlige rapport og analyse konstaterede i år, at der er fire centrale udfordringer at dykke ned i i kaffeindustrien:

  1. Koncentrationen af produktionen af kaffe i et lille antal lande kombineret med dynamiske priser forhindrer mindre kaffebønders stabile fremtidsudsigter. Så hvor køber din kaffeleverandør sin kaffe?
  2. I 8 ud af de 10 største kaffeproducerende lande ligger gennemsnitsindtægten fra kaffeproduktion på eller under fattigdomsgrænsen. Kun Brasiliens kaffebønders indtægt ligger inden for det lokale levelønsspektrum. Så hvad gør din kaffeleverandør for at øge kaffebondens indkomst samtidig med at dyrkningsmetoderne tager hensyn til naturkrisen?
  3. De 11 største aktører i den internationale kaffebranche hævder stort set alle at være stærkt optaget af bæredygtighed. Hvordan ser din kaffeproducent/-forhandlers bæredygtighedsstrategi ud?
  4. Der kommer stadig strammere lovgivning af ansvaret i leverandørkæder – kan din kaffeleverandør forklare, hvordan de sikrer sig mod, at deres produktion/salg bidrager til afskovning?

Mere at hente i temaets artikler
I CSR.dk’s kaffetema kommer temadeltagerne med eksempler og bud inden for rammen af udfordringerne. Man kan høre fra:

Læs også: Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed

  • Freehand Coffee Company – om hvordan man får succes med et stramt fokus på bæredygtighed og om firmakaffens potentiale i CSR-regnskabet.Og at bæredygtige kaffeløsninger er langt nemmere at sælger på direktør-niveau end hos den konkrete indkøber med stramme budgetter.
  • JACOBS DOUWE EGBERTS DK – som er en del af en af verdens største kaffevirksomheder (JDE Peets) og fortæller om sit arbejde med Science Based Targets og om hvorfor man er nødt til at se forbi certificeringsordninger, når man vil tale om ansvarlig kaffe. Og hvordan JDE Peets griber det an.
  • Slow Forest Coffee – som fortæller om hvordan deres kaffedyrkning i skovlandbrug bl.a. binder CO2 i stedet for at udlede, og hvorfor køb af kaffe er en vigtig klimabeslutning. 

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

Tema: ansvarlige indkøb af kaffe

Danskerne elsker kaffe og fri adgang til den på arbejdet er et yndet personalegode. Den bedste smag har den kaffe, som er købt med tanke for ansvarlig dyrkning og salg. CSR.dk finder lommelygten frem og kigger på nogle af dem, der kan hjælpe.

Relateret indhold

23.06.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric sætter turbo på udvikling og udrulning af AI-fabrikker i stor skala med NVIDIA

18.06.2025Daka Denmark A/S

Sponseret

Nye boller på suppen i Nordhavn

12.06.2025Schneider Electric

Sponseret

Ny SCARA-robot med kompakt design og nem integration

10.06.2025Schneider Electric

Sponseret

Nye lystårne er mere synlige og hurtigere at

09.06.2025Schneider Electric

Sponseret

Hvad holder dig fast i en 50 år gammel automationsmodel?

02.06.2025Schneider Electric

Sponseret

Strømskinner sikrer kritisk forsyning på Mary Elizabeths Hospital

21.05.2025Etisk Handel Danmark

Sponseret

Ny analyse: Investeringer i mere bæredygtige værdikæder kan være en løftestang for økonomisk og bæredygtig udvikling på det afrikanske kontinent

20.05.2025CSR.dk

13 procent af verdens fødevarer bliver til spild i den kolde forsyningskæde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Afvigelseshåndtering og årsagsanalyse

I forbindelse med lukning af afvigelser og andre interne udfordringer er det meget vigtigt at få lavet en ordentlig årsagsanalyse. Årsagsanalysen laves for at identificere de grundlæggende eller underliggende årsager, få dem rettet og dermed forhindre gentagelser. Det sker jo af og til, at vi løser det samme problem igen og igen.

Dato

24.06.2025

Sted

Odense

Aros Business Academy
Kursus
Fra CSRD til VSME – Skab overblik og struktur i din rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

25.06.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

30.06.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online