Hvordan får man menneskerettigheder ind i offentlige indkøb?

Hvordan får man menneskerettighedsovervejelser ind i offentlige indkøb? En ny rapport giver inspiration til offentlige indkøbere – og omvendt dem, der gerne vil sælge til dem.

15.10.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Med et beløb i den størrelsesorden, er det ikke uden betydning, hvordan der købes ind. Det skal være effektivt, men også ansvarligt og med respekt for menneskers rettigheder,” står der i en ny rapports introduktion.

Inspiration til praksis
Rapporten, ”Menneskerettigheder og offentlige indkøb”, er skrevet af Institut for Menneskerettigheder, som har fået opgaven af Mæglings- og Klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI). Den blev præsenteret ved en event på Institut for Menneskerettigheder torsdag d. 10. oktober 2019.

”Ideen har bestemt ikke været at lave udbudsvejledning nummer 777. Men det er tydeligt, at interessenter har en forventning om, at offentlige indkøb integrerer menneskerettighedsspørgsmål i deres processer og kontrakter. Spørgsmålet rapporten gerne skulle begynde at svare på er, hvordan kan man gøre det i praksis,” sagde Cathrine Bloch Veiberg fra Institut for Menneskerettigheder, som har skrevet rapporten sammen med Thomas Trier Hansen. Han driver selvstændig advokat- og rådgivningsvirksomhed om forretning og menneskerettigheder og er tilknyttet MKI som ekspert.

Hele processen og hvor man begynder
Rapporten kommer med praksiseksempler fra Danmark og resten af Norden, og kortlægger hele processen for at arbejde med menneskerettigheder i indkøb i offentlige institutioner.

  • Det starter med at få ledelsen til at forpligte sig
  • Når man forbereder udbud og/eller indkøb må man foretage en indledende vurdering af menneskerettighedsrisici
  • Så skal menneskerettighedshensyn integreres i udbudsmaterialer
  • Til sidst skal kontrakten gennemføres – og der skal tænkes i opfølgning på menneskerettighedsforpligtelser i kontrakten.

”Det vi oftest hører, når vi taler med offentlige indkøbere om dette her, er, at de ikke ved, hvor de skal starte. Det synes vi, at rapporten her kan give inspiration til, med sit fokus på de konkrete led i processen. Det handler om at kigger på det produkter, man er ved at købe. For det er ikke sådan, at kommunerne nu skal ud og fikse hele verden med deres indkøb,” siger Thomas Trier Hansen.

”Intentionen er heller ikke, at der skal opbygges et stort og tungt system med krav og audits, men at indkøberne skal spørge og bede leverandørerne om at dokumentere, hvad de gør,” fortsætter han.

Men hvad med udbudsretten?
Debatten på lanceringseventen gjorde det klart, at et af de næste skridt på dette område er at afklare, præcis hvad der sker, når FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, der også er basis for den nye rapport, møder udbudsloven. For hvilke typer af krav må man egentlig stille, hvor brede kan de være og hvor risikerer man at lovgivningen stiller sig i vejen?

Læs også: "Når det ikke sker af sig selv, må der en bundprop i"

Hvornår, det overblik kommer, vides ikke, men med rapporten kan man som indkøber få inspiration til, hvordan man kan gribe arbejdet an, og som potentiel leverandør få en idé om, hvilke krav man kan blive mødt med.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: offentlige indkøb

Mange vil gerne aktivere de 300 milliarder kroner den offentlige sektor køber ind for årligt til fordel for bæredygtighed. Men det er ikke så nemt. CSR.dk prøver at finde de gode eksempler og levere tips og tricks til leverandører.

Relateret indhold

20.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bliv klimaaktivist igennem dit kaffeforbrug.

17.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

NY CSR WHISTLEBLOWER AFTALE FOR FIRMAKAFFE

09.01.2025Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka modtager diplom for Social Ansvarlighed

09.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea anerkendt som Europe's Diversity Leader 2024

20.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Når handel skaber forandring

19.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand

11.12.2024CSR.dk

Store danske virksomheder hænger lidt i menneskerettighedsbremsen

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J