Hvordan får man menneskerettigheder ind i offentlige indkøb?

Hvordan får man menneskerettighedsovervejelser ind i offentlige indkøb? En ny rapport giver inspiration til offentlige indkøbere – og omvendt dem, der gerne vil sælge til dem.

15.10.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Med et beløb i den størrelsesorden, er det ikke uden betydning, hvordan der købes ind. Det skal være effektivt, men også ansvarligt og med respekt for menneskers rettigheder,” står der i en ny rapports introduktion.

Inspiration til praksis
Rapporten, ”Menneskerettigheder og offentlige indkøb”, er skrevet af Institut for Menneskerettigheder, som har fået opgaven af Mæglings- og Klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI). Den blev præsenteret ved en event på Institut for Menneskerettigheder torsdag d. 10. oktober 2019.

”Ideen har bestemt ikke været at lave udbudsvejledning nummer 777. Men det er tydeligt, at interessenter har en forventning om, at offentlige indkøb integrerer menneskerettighedsspørgsmål i deres processer og kontrakter. Spørgsmålet rapporten gerne skulle begynde at svare på er, hvordan kan man gøre det i praksis,” sagde Cathrine Bloch Veiberg fra Institut for Menneskerettigheder, som har skrevet rapporten sammen med Thomas Trier Hansen. Han driver selvstændig advokat- og rådgivningsvirksomhed om forretning og menneskerettigheder og er tilknyttet MKI som ekspert.

Hele processen og hvor man begynder
Rapporten kommer med praksiseksempler fra Danmark og resten af Norden, og kortlægger hele processen for at arbejde med menneskerettigheder i indkøb i offentlige institutioner.

  • Det starter med at få ledelsen til at forpligte sig
  • Når man forbereder udbud og/eller indkøb må man foretage en indledende vurdering af menneskerettighedsrisici
  • Så skal menneskerettighedshensyn integreres i udbudsmaterialer
  • Til sidst skal kontrakten gennemføres – og der skal tænkes i opfølgning på menneskerettighedsforpligtelser i kontrakten.

”Det vi oftest hører, når vi taler med offentlige indkøbere om dette her, er, at de ikke ved, hvor de skal starte. Det synes vi, at rapporten her kan give inspiration til, med sit fokus på de konkrete led i processen. Det handler om at kigger på det produkter, man er ved at købe. For det er ikke sådan, at kommunerne nu skal ud og fikse hele verden med deres indkøb,” siger Thomas Trier Hansen.

”Intentionen er heller ikke, at der skal opbygges et stort og tungt system med krav og audits, men at indkøberne skal spørge og bede leverandørerne om at dokumentere, hvad de gør,” fortsætter han.

Men hvad med udbudsretten?
Debatten på lanceringseventen gjorde det klart, at et af de næste skridt på dette område er at afklare, præcis hvad der sker, når FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, der også er basis for den nye rapport, møder udbudsloven. For hvilke typer af krav må man egentlig stille, hvor brede kan de være og hvor risikerer man at lovgivningen stiller sig i vejen?

Læs også: "Når det ikke sker af sig selv, må der en bundprop i"

Hvornår, det overblik kommer, vides ikke, men med rapporten kan man som indkøber få inspiration til, hvordan man kan gribe arbejdet an, og som potentiel leverandør få en idé om, hvilke krav man kan blive mødt med.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: offentlige indkøb

Mange vil gerne aktivere de 300 milliarder kroner den offentlige sektor køber ind for årligt til fordel for bæredygtighed. Men det er ikke så nemt. CSR.dk prøver at finde de gode eksempler og levere tips og tricks til leverandører.

Relateret indhold

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online