I Region Hovedstaden er nedrivning nu yt og renovering in
I hovedstadsområdet skal der andre boller på suppen. Bæredygtigheden skal i fokus, og det betyder, at regionen nu satser mere på at renovere sine gamle bygninger end bygge nyt.
I Hovedstaden udgør byggeri, anlæg og renovering en femtedel af regionens CO2-udledning. Nu prøver forretningsudvalget en ny tilgang, der skal mindske miljø- og klimabelastningen fra regionens to millioner kvadratmeter store portefølje af bygninger.
Den nye bæredygtighedsstrategi indebærer; at bygninger renoveres, før de nedrives, at byggematerialer genbruges, og at man går efter at opnå miljøcertificeringer på sine bygninger.
”Som en af landets helt store byg- og driftsherrer har vi et samfundsansvar og en pligt til at bygge med omtanke og gå foran i den grønne omstilling. Vi vil skabe optimale arbejdsforhold for medarbejderne på en måde, der skåner miljøet og giver mest muligt byggeri og renovering for pengene," siger Line Ervolder (K), der er formand for Miljø- og Klimaudvalget i Region Hovedstaden.
I tæt samarbejde med andre aktører spiller Region Hovedstadens Center for Ejendomme i forvejen en hovedrolle i at udmønte den ambitiøse Grøn 2030-program, der tager afsæt i FN's verdensmål. Planen skal sikre grøn omstilling i forhold til energi, affald, transport, spildevand, køkkendrift og indkøb. Og nu også bæredygtigt byggeri.
”Vi har længe arbejdet med bæredygtighed i hospitalsbyggerierne og i den daglige drift. Nu tager vi de næste skridt, der sikrer, at bæredygtighed tænkes ind helt fra begyndelsen, så vi netop bygger og renoverer til bæredygtig drift. Og vi skal bygge med afsæt i en cirkulær økonomi, hvor flest mulige materialer og anlæg indgår i nye sammenhænge i stedet for at blive til affald,” tilføjer direktøren i Center for Ejendomme, Mogens Kornbo.
- KCP