I Thy er fire virksomheder gået sammen om at sælge affald

Fire konkurrerende virksomheder i Thy arbejder sammen i ”nedrivningssymbiose” om at indsamle og sælge mursten, gips og træ fra nedrivning. Thisted Kommune har samlet virksomhederne, og EU-projektet Grøn har hjulpet med at finde forretningen i den grønne omstilling.

Tre fjerdedele af nedrivningssymbiosen i Thy: Til venstre Simon Olsen, direktør for Koldby Entreprenør, i midten Søren Immersen, direktør i Aarup Kloak og Entreprenør, og til højre Kurt Immersen, direktør i Bøgelund Maskinstation. Den fjerde deltager i symbiosen er vognmand Allan Thomsen, Vorupør. Foto: Erhvervsstyrelsen..

13.01.2023

CSR.dk

Kan man gøre grøn forretning ud af skrald? Hvis du spørger Aarup Kloak og Entreprenør, Bøgelund Maskinstation, Koldby Entreprenør og Entreprenør Allan Thomsen, Vorupør, vil svaret nok være ja.

De fire virksomheder, som ellers er konkurrenter, er nemlig blevet enige om, at alt, hvad de henter af mursten, gips og træ fra nedrivningsopgaver skal ende på en fælles genbrugsplads i Thy.

Her skal træ, mursten, gips og andre materialer sorteres og videresælges i stedet for at ende på deponi eller på forbrændingen.

Læs også: Nytænkning af traditionelle byggemetoder afgørende i bæredygtigt byggeri

”Vi står ofte hver især med fire vinduer, en dør og lidt tagdækning, men det redder jo hverken vores indtjening eller verden med de mængder. Går vi sammen og skaber større mængder, kan det både batte noget for miljøet og blive til en forretning for os virksomheder,” siger Kurt Immersen, der driver Bøgelund Maskinstation.

Samarbejde over konkurrence
De fire virksomheder er smedet sammen via EU-projektet Grøn, som drives af Center for Logistik og Samarbejde (CLS) i Aalborg, et datterselskab under Port of Aalborg og Thisted Kommune.

Projektet startede i 2020 med ca. 7,7 millioner kroner i støtte fra EU’s Regionalfond. Hovedformålet er at forbedre konkurrenceevnen blandt SMV’er ved at sikre ressource- og energibesparelser gennem industriel symbiose.

Fakta om Grøn

Grøn har til formål at forbedre konkurrenceevnen blandt SMV’er i Nordjylland ved at sikre ressource- og energibesparelser gennem industriel symbiose. Målet er udvikle over 50 grønne forretningsmodeller gennem 28 symbioser, som sikrer energi- og ressourcebesparelser i Region Nordjylland.

Projektet startede i august 2020 og fortsætter frem til udgangen af 2022. EU’s Regionalfond har støttet projektet med ca. 7,8 millioner kroner. Operatør er Center for Logistik og Samarbejde (CLS) i partnerskab med Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Nordjylland (NBEN), Port of Aalborg, Aalborg Universitet, Hydrogen Valley og en række kommuner og erhvervscentre i Thisted, Vesthimmerland, Mariagerfjord, Hjørring og Morsø kommuner.

Kilde: Erhvervsstyrelsen.

I CLS fremhæver bæredygtighedskonsulent Rikke Drustrup ”nedrivningssymbiosen” i Thy som indbegrebet af det, som Grøn står for:

”Grøn omstilling skal kunne betale sig for alle parter. I Thy arbejder konkurrerende virksomheder, virksomheder og kommuner sammen, vi indsamler og genbruger rester fra nedrivning, og ringen sluttes, når der bygges nyt af genbrugsmaterialer. Og samtidig sikrer vi, at virksomhederne har en indtjening på indsatsen,” siger hun.

Læs også: Nyt katalog blotlægger plastudfordringer i bæredygtigt byggeri

At symbiotisk samarbejde er vejen frem, er der ikke kun enighed om i EU eller i Grøns partnergruppe. Hos Aarup Kloak og Entreprenør mener man, at symbioser er vejen frem, hvis der skal skabes mere grøn forretning.

”Det er jo fedt nok at være grønnere, men vi tror også, at der i fremtiden bliver stillet krav om mere genanvendelse i bygge- og anlægsbranchen. Så det grønne er ikke til at komme udenom i vores branche,” siger Søren Immersen, direktør.

- HCL

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams