13.01.2023  |  Klima, miljø og energi

I Thy er fire virksomheder gået sammen om at sælge affald

Fire konkurrerende virksomheder i Thy arbejder sammen i ”nedrivningssymbiose” om at indsamle og sælge mursten, gips og træ fra nedrivning. Thisted Kommune har samlet virksomhederne, og EU-projektet Grøn har hjulpet med at finde forretningen i den grønne omstilling.

Kan man gøre grøn forretning ud af skrald? Hvis du spørger Aarup Kloak og Entreprenør, Bøgelund Maskinstation, Koldby Entreprenør og Entreprenør Allan Thomsen, Vorupør, vil svaret nok være ja.

De fire virksomheder, som ellers er konkurrenter, er nemlig blevet enige om, at alt, hvad de henter af mursten, gips og træ fra nedrivningsopgaver skal ende på en fælles genbrugsplads i Thy.

Her skal træ, mursten, gips og andre materialer sorteres og videresælges i stedet for at ende på deponi eller på forbrændingen.

Læs også: Nytænkning af traditionelle byggemetoder afgørende i bæredygtigt byggeri

”Vi står ofte hver især med fire vinduer, en dør og lidt tagdækning, men det redder jo hverken vores indtjening eller verden med de mængder. Går vi sammen og skaber større mængder, kan det både batte noget for miljøet og blive til en forretning for os virksomheder,” siger Kurt Immersen, der driver Bøgelund Maskinstation.

Samarbejde over konkurrence
De fire virksomheder er smedet sammen via EU-projektet Grøn, som drives af Center for Logistik og Samarbejde (CLS) i Aalborg, et datterselskab under Port of Aalborg og Thisted Kommune.

Projektet startede i 2020 med ca. 7,7 millioner kroner i støtte fra EU’s Regionalfond. Hovedformålet er at forbedre konkurrenceevnen blandt SMV’er ved at sikre ressource- og energibesparelser gennem industriel symbiose.

Fakta om Grøn

Grøn har til formål at forbedre konkurrenceevnen blandt SMV’er i Nordjylland ved at sikre ressource- og energibesparelser gennem industriel symbiose. Målet er udvikle over 50 grønne forretningsmodeller gennem 28 symbioser, som sikrer energi- og ressourcebesparelser i Region Nordjylland.

Projektet startede i august 2020 og fortsætter frem til udgangen af 2022. EU’s Regionalfond har støttet projektet med ca. 7,8 millioner kroner. Operatør er Center for Logistik og Samarbejde (CLS) i partnerskab med Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Nordjylland (NBEN), Port of Aalborg, Aalborg Universitet, Hydrogen Valley og en række kommuner og erhvervscentre i Thisted, Vesthimmerland, Mariagerfjord, Hjørring og Morsø kommuner.

Kilde: Erhvervsstyrelsen.

I CLS fremhæver bæredygtighedskonsulent Rikke Drustrup ”nedrivningssymbiosen” i Thy som indbegrebet af det, som Grøn står for:

”Grøn omstilling skal kunne betale sig for alle parter. I Thy arbejder konkurrerende virksomheder, virksomheder og kommuner sammen, vi indsamler og genbruger rester fra nedrivning, og ringen sluttes, når der bygges nyt af genbrugsmaterialer. Og samtidig sikrer vi, at virksomhederne har en indtjening på indsatsen,” siger hun.

Læs også: Nyt katalog blotlægger plastudfordringer i bæredygtigt byggeri

At symbiotisk samarbejde er vejen frem, er der ikke kun enighed om i EU eller i Grøns partnergruppe. Hos Aarup Kloak og Entreprenør mener man, at symbioser er vejen frem, hvis der skal skabes mere grøn forretning.

”Det er jo fedt nok at være grønnere, men vi tror også, at der i fremtiden bliver stillet krav om mere genanvendelse i bygge- og anlægsbranchen. Så det grønne er ikke til at komme udenom i vores branche,” siger Søren Immersen, direktør.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere