03.01.2023  |  Klima, miljø og energi

Nytænkning af traditionelle byggemetoder afgørende i bæredygtigt byggeri

Ved årsskiftet trådte BR23 i kraft og gjorde bæredygtighed til en afgørende faktor i byggeriet. Nye, øgede krav gør, at nytænkning af nogle af de traditionelle tætningsmetoder af byggeriet bliver nødvendigt.

Nogle traditionelle byggemetoder risikerer i fremtiden at blive stopklods for blandt andet bæredygtigt byggeri. Derfor skal flere velkendte og etablerede byggemetoder gentænkes, mens arkitekter, bygningsejere og entreprenører bør overveje alternative byggematerialer. Det mener Ljungdahl A/S, der er specialister inden for tætteløsninger til byggebranchen.

"De øgede krav til byggeriet kræver nye løsninger og produkter, hvor produktkvalitet og funktionalitet går hånd i hånd. Aktørerne i byggebranchen skal derfor arbejde sammen for at udvikle nye løsninger og blive dygtigere, så vi i fællesskab kan være med til at understøtte det bæredygtige byggeri på den bedste og mest kreative måde gennem mere miljørigtige løsninger og vidensdeling," udtaler Thomas Vilmar, direktør hos Ljungdahl. 

Nye regler betyder, at nybyggeri over 1.000 m2 kke må udlede mere end 12 kg CO2/m2/år set over 50 års levetid. Det er ét af de helt centrale punkter i bygningsreglementet for 2023, BR23. Fra 2025 gælder kravet alt nybyggeri, og det er derfor på høje tid at se nærmere på, hvad man som aktør i byggebranchen kan gøre for bedst muligt at imødekomme reglementet og samtidig bidrage til den grønne omstilling.

Læs også: Undersøgelse: Lidt over halvdelen af danske byggerivirksomheder har sat bæredygtige målsætninger

Thomas Vilmar fremhæver tre byggemetoder, som kan optimeres i forhold til de nye regler:

Skift tagpap ud med EPDM-tagmembraner
"Tagpap har længe været det foretrukne materiale som tagmembran i Danmark. I Ljungdahl anbefaler vi, at man i stedet benytter EPDM-membraner. Membranerne har en lang levetid, lavt miljøaftryk, kræver mindre vedligehold og kan monteres uden åben ild. Hertil kan dugene bruges til grønne tage og indgå i byggerier, der stiler efter bæredygtighedscertificeringer."

Overvej nye løsninger til damp- og lufttætning
"De nye krav til tætning og energioptimering i bygninger bliver fra årsskiftet meget sværere at leve op til, hvis vi i byggebranchen ikke ser på, hvordan vi kan forbedre og optimere på de gængse løsninger med dampspærrer og tape. Vi anbefaler at benytte en flydende dampspærreløsning for at stoppe energitab på svært tilgængelige områder, hvor det ellers kan være umuligt at opnå et helt tæt resultat." 

Minimer CO2-udslip og kuldebroer
"Som med alt andet øges kravene til energieffektivitet og facadeisolering i byggeriet. Det er derfor kritisk at finde den rette løsning, så bygningens energitab og kuldebroer minimeres. Lukkes bygningens facade hurtigt og effektivt af med de rette vinduesfalseløsninger, kan man sikre en tør konstruktion og derved skære værdifulde arbejdstimer fra og påvirke CO2-regnskabet i en positiv retning."

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere