Nytænkning af traditionelle byggemetoder afgørende i bæredygtigt byggeri

Ved årsskiftet trådte BR23 i kraft og gjorde bæredygtighed til en afgørende faktor i byggeriet. Nye, øgede krav gør, at nytænkning af nogle af de traditionelle tætningsmetoder af byggeriet bliver nødvendigt.

03.01.2023

CSR.dk

Nogle traditionelle byggemetoder risikerer i fremtiden at blive stopklods for blandt andet bæredygtigt byggeri. Derfor skal flere velkendte og etablerede byggemetoder gentænkes, mens arkitekter, bygningsejere og entreprenører bør overveje alternative byggematerialer. Det mener Ljungdahl A/S, der er specialister inden for tætteløsninger til byggebranchen.

"De øgede krav til byggeriet kræver nye løsninger og produkter, hvor produktkvalitet og funktionalitet går hånd i hånd. Aktørerne i byggebranchen skal derfor arbejde sammen for at udvikle nye løsninger og blive dygtigere, så vi i fællesskab kan være med til at understøtte det bæredygtige byggeri på den bedste og mest kreative måde gennem mere miljørigtige løsninger og vidensdeling," udtaler Thomas Vilmar, direktør hos Ljungdahl. 

Nye regler betyder, at nybyggeri over 1.000 m2 kke må udlede mere end 12 kg CO2/m2/år set over 50 års levetid. Det er ét af de helt centrale punkter i bygningsreglementet for 2023, BR23. Fra 2025 gælder kravet alt nybyggeri, og det er derfor på høje tid at se nærmere på, hvad man som aktør i byggebranchen kan gøre for bedst muligt at imødekomme reglementet og samtidig bidrage til den grønne omstilling.

Læs også: Undersøgelse: Lidt over halvdelen af danske byggerivirksomheder har sat bæredygtige målsætninger

Thomas Vilmar fremhæver tre byggemetoder, som kan optimeres i forhold til de nye regler:

Skift tagpap ud med EPDM-tagmembraner
"Tagpap har længe været det foretrukne materiale som tagmembran i Danmark. I Ljungdahl anbefaler vi, at man i stedet benytter EPDM-membraner. Membranerne har en lang levetid, lavt miljøaftryk, kræver mindre vedligehold og kan monteres uden åben ild. Hertil kan dugene bruges til grønne tage og indgå i byggerier, der stiler efter bæredygtighedscertificeringer."

Overvej nye løsninger til damp- og lufttætning
"De nye krav til tætning og energioptimering i bygninger bliver fra årsskiftet meget sværere at leve op til, hvis vi i byggebranchen ikke ser på, hvordan vi kan forbedre og optimere på de gængse løsninger med dampspærrer og tape. Vi anbefaler at benytte en flydende dampspærreløsning for at stoppe energitab på svært tilgængelige områder, hvor det ellers kan være umuligt at opnå et helt tæt resultat." 

Minimer CO2-udslip og kuldebroer
"Som med alt andet øges kravene til energieffektivitet og facadeisolering i byggeriet. Det er derfor kritisk at finde den rette løsning, så bygningens energitab og kuldebroer minimeres. Lukkes bygningens facade hurtigt og effektivt af med de rette vinduesfalseløsninger, kan man sikre en tør konstruktion og derved skære værdifulde arbejdstimer fra og påvirke CO2-regnskabet i en positiv retning."

- EHS

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

22.05.2025CSR.dk

Frej skyder nyt partnerskab i gang: Vi skal sikre Danmark en førerposition i regenerativt landbrug

22.05.2025CSR.dk

Plastprisen 2025 går til genanvendelse af stikkontakter

22.05.2025CSR.dk

Ny platform forbedrer produktionslinjen, bundlinjen og CO2-regnskabet

20.05.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Kaffens værdi overstiger langt fra det den koster

20.05.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Den 4-dobbelte bundlinje

16.05.2025CSR.dk

Danica skruer bissen på overfor energisektoren

16.05.2025CSR.dk

Ny AI skal nudge dig til at spise grønnere

16.05.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis er udvalgt til Børsen Bæredygtig for tredje år i træk med fokus på genanvendte tekstiler

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Etisk Handel Danmark
Webinar
Onboarding i ESG i værdikæder – Sådan griber du det an (2025)

Webinar: Introduktion til bæredygtighedslovgivning og ansvarlig handel i globale værdikæder

Dato

27.05.2025

Tid

09:00

Sted

Online

SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - København

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

27.05.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Problematiske adgangsveje - giver flere spande flere problemer?

Hvad er de gængse udfordringer med problematiske adgangsveje og har udrulningen af de 10 fraktioner skabt nye problemer? Deltag og bliv klogere på mulige løsninger.

Dato

27.05.2025

Tid

10:00

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

SUSTAINX ApS
Webinar
Strategisk ESG kommunikation: Har du dokumentationen på plads?

Vær med når vores senior ESG-rådgiver, Oscar Haumann tirsdag d. 27. maj kl. 13.05 giver sine anbefalinger til, hvordan I sikrer forretningsværdien af jeres bæredygtighedsarbejde gennem veldokumenteret og lovgivningsmæssigt funderet ESG-kommunikation.

Dato

27.05.2025

Tid

13:05

Sted

Online

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

28.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Annual Conference 2025: Navigating Sustainability in Uncertain Times

We are living in a time of rapid change and uncertainty. Whilst sustainability continues to be a priority for businesses globally, it is currently facing disruptions and challenges from both shifting geopolitical landscapes, regulation and more.

Dato

28.05.2025

Tid

10:00

Sted

Gammel Venlighedsvej 14, 2970 Hørsholm, Denmark