Nytænkning af traditionelle byggemetoder afgørende i bæredygtigt byggeri

Ved årsskiftet trådte BR23 i kraft og gjorde bæredygtighed til en afgørende faktor i byggeriet. Nye, øgede krav gør, at nytænkning af nogle af de traditionelle tætningsmetoder af byggeriet bliver nødvendigt.

03.01.2023

CSR.dk

Nogle traditionelle byggemetoder risikerer i fremtiden at blive stopklods for blandt andet bæredygtigt byggeri. Derfor skal flere velkendte og etablerede byggemetoder gentænkes, mens arkitekter, bygningsejere og entreprenører bør overveje alternative byggematerialer. Det mener Ljungdahl A/S, der er specialister inden for tætteløsninger til byggebranchen.

"De øgede krav til byggeriet kræver nye løsninger og produkter, hvor produktkvalitet og funktionalitet går hånd i hånd. Aktørerne i byggebranchen skal derfor arbejde sammen for at udvikle nye løsninger og blive dygtigere, så vi i fællesskab kan være med til at understøtte det bæredygtige byggeri på den bedste og mest kreative måde gennem mere miljørigtige løsninger og vidensdeling," udtaler Thomas Vilmar, direktør hos Ljungdahl. 

Nye regler betyder, at nybyggeri over 1.000 m2 kke må udlede mere end 12 kg CO2/m2/år set over 50 års levetid. Det er ét af de helt centrale punkter i bygningsreglementet for 2023, BR23. Fra 2025 gælder kravet alt nybyggeri, og det er derfor på høje tid at se nærmere på, hvad man som aktør i byggebranchen kan gøre for bedst muligt at imødekomme reglementet og samtidig bidrage til den grønne omstilling.

Læs også: Undersøgelse: Lidt over halvdelen af danske byggerivirksomheder har sat bæredygtige målsætninger

Thomas Vilmar fremhæver tre byggemetoder, som kan optimeres i forhold til de nye regler:

Skift tagpap ud med EPDM-tagmembraner
"Tagpap har længe været det foretrukne materiale som tagmembran i Danmark. I Ljungdahl anbefaler vi, at man i stedet benytter EPDM-membraner. Membranerne har en lang levetid, lavt miljøaftryk, kræver mindre vedligehold og kan monteres uden åben ild. Hertil kan dugene bruges til grønne tage og indgå i byggerier, der stiler efter bæredygtighedscertificeringer."

Overvej nye løsninger til damp- og lufttætning
"De nye krav til tætning og energioptimering i bygninger bliver fra årsskiftet meget sværere at leve op til, hvis vi i byggebranchen ikke ser på, hvordan vi kan forbedre og optimere på de gængse løsninger med dampspærrer og tape. Vi anbefaler at benytte en flydende dampspærreløsning for at stoppe energitab på svært tilgængelige områder, hvor det ellers kan være umuligt at opnå et helt tæt resultat." 

Minimer CO2-udslip og kuldebroer
"Som med alt andet øges kravene til energieffektivitet og facadeisolering i byggeriet. Det er derfor kritisk at finde den rette løsning, så bygningens energitab og kuldebroer minimeres. Lukkes bygningens facade hurtigt og effektivt af med de rette vinduesfalseløsninger, kan man sikre en tør konstruktion og derved skære værdifulde arbejdstimer fra og påvirke CO2-regnskabet i en positiv retning."

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online