Ikea vil bruge emballage lavet af svampe
Ikea planlægger at benytte sig af emballage, som er skabt af svampe. Emballagen er en miljøvenlig erstatning, som har en nedbrydningstid på et par uger.
Som en miljøvenlig erstatning for plastmaterialet polystyren planlægger Ikea nu at bruge svampe til fremstilling af emballage. Formålet med svampe-emballagen er at reducere spild og øge genbrug, skriver nyhedsavisen National Post på sin hjemmeside.
Den nye bæredygtige emballage, også kaldet ’Mushroom Packaging’, er udviklet af det amerikanske firma Ecovative. Det er den underjordiske del af svampen, også kaldet mycelium, som bruges til fremstilling af emballagen. Mycelium er fibre, der med andre ord fungerer som svampens rødder, og det smarte ved brugen af mycelium-fibrene er, at de binder sig til den overflade, de vokser på.
Læs også: Ikea bruger 7,5 millarder kroner på klimaet
Emballagen fremstilles således ved, at myceliumen får lov til at gro på nedbrydeligt landbrugsaffald såsom majsstilke. Efter et par dage vil svampefibrene binde affaldet sammen og danne en fast form, som derefter bliver tørret, så den ikke vokser yderligere. På den måde har man en miljøvenlig svampe-emballage.
Kan smides i haven
I modsætning til plastmaterialet polystyren, som først nedbrydes efter tusinder af år, bliver den nye mycelium-emballage nedbrudt biologisk efter blot et par uger. Emballagen kan bortskaffes i haven – f.eks. i kompostbunken.
Endnu en god egenskab med svampe-metoden er, at emballagen skræddersyes fuldstændigt efter behov.
Læs også: Ikea i Danmark går fra udgift til indtægt på affald
”En af de smarteste ting ved mycelium er, at du kan lade fibrene vokse til en form, som efterfølgende vil passe helt perfekt til det, du har brug for. Du kan simpelthen kreere skræddersyet emballage”, fortæller Joanna Yarrow, head of sustainability hos Ikea i Storbritannien.
Virksomheden bag, Ecovative, som har hovedsæde i New York, opfandt svampe-emballagen i 2006. Computergiganten Dell benytter sig som en af de første virksomheder af emballagen.
Se en timelapse-video af mycelium-metoden her.
- KLZ