15.03.2016 | Klima, miljø og energi
Ikea vil bruge emballage lavet af svampe
Ikea planlægger at benytte sig af emballage, som er skabt af svampe. Emballagen er en miljøvenlig erstatning, som har en nedbrydningstid på et par uger.
På billedet ses et eksempel på emballagen lavet af svampe. Bag metoden står firmaet Ecovative. Foto: Ecovative
Som en miljøvenlig erstatning for plastmaterialet polystyren planlægger Ikea nu at bruge svampe til fremstilling af emballage. Formålet med svampe-emballagen er at reducere spild og øge genbrug, skriver nyhedsavisen National Post på sin hjemmeside.
Den nye bæredygtige emballage, også kaldet ’Mushroom Packaging’, er udviklet af det amerikanske firma Ecovative. Det er den underjordiske del af svampen, også kaldet mycelium, som bruges til fremstilling af emballagen. Mycelium er fibre, der med andre ord fungerer som svampens rødder, og det smarte ved brugen af mycelium-fibrene er, at de binder sig til den overflade, de vokser på.
Læs også: Ikea bruger 7,5 millarder kroner på klimaet
Emballagen fremstilles således ved, at myceliumen får lov til at gro på nedbrydeligt landbrugsaffald såsom majsstilke. Efter et par dage vil svampefibrene binde affaldet sammen og danne en fast form, som derefter bliver tørret, så den ikke vokser yderligere. På den måde har man en miljøvenlig svampe-emballage.
Kan smides i haven
I modsætning til plastmaterialet polystyren, som først nedbrydes efter tusinder af år, bliver den nye mycelium-emballage nedbrudt biologisk efter blot et par uger. Emballagen kan bortskaffes i haven – f.eks. i kompostbunken.
Endnu en god egenskab med svampe-metoden er, at emballagen skræddersyes fuldstændigt efter behov.
Læs også: Ikea i Danmark går fra udgift til indtægt på affald
”En af de smarteste ting ved mycelium er, at du kan lade fibrene vokse til en form, som efterfølgende vil passe helt perfekt til det, du har brug for. Du kan simpelthen kreere skræddersyet emballage”, fortæller Joanna Yarrow, head of sustainability hos Ikea i Storbritannien.
Virksomheden bag, Ecovative, som har hovedsæde i New York, opfandt svampe-emballagen i 2006. Computergiganten Dell benytter sig som en af de første virksomheder af emballagen.
Se en timelapse-video af mycelium-metoden her.
- KLZ
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.