15.03.2023 | Klima, miljø og energi
IKEA vil mindske klimaaftryk med biobaseret lim
Ved at overgå til biobaseret lim i produktionen af produkter håber IKEA at mindske sin udledning af drivhusgasser fra lim med 30 procent inden 2030.
I et acceleratorprogram tester IKEA sammen med eksterne partnere andre typer af lim. Foto: IKEA Danmark.
Efter mere end ti års udvikling overgår IKEA nu til biobaseret lim i produktionen af møbler og andre produkter – og det er et vigtigt skridt på rejsen mod målet om at blive en klimapositiv virksomhed i 2030, fortæller Christian Mouroux Pedersen, der er bæredygtighedschef hos IKEA Danmark.
”Vi arbejder på hele tiden at finde nye, miljøvenlige løsninger i produktionen. Vi har en meget ambitiøs bæredygtighedsstrategi, der fordrer, at vi mindsker vores klimaaftryk, og vi ved, at selv små ændringer kan gøre en stor forskel. Vi håber, at initiativet her vil skubbe på en bevægelse i branchen, hvor vi benytter grønnere produktionsmetoder og materialer,” siger han.
Læs også: Om tre år er hvert andet måltid i Ikeas kantiner vegetarisk
Målet med initiativ er i første omgang at reducere fossilbaseret limforbrug med 40 procent og drivhusgasemissioner fra lim med 30 procent inden 2030. Brugen af fossil lim, som i dag tegner sig for 5 procent af klimaaftrykket i IKEA’s samlede værdikæde, bliver dermed udfaset gradvist frem mod 2030.
Fremstillet af majsstivelse
I Kazlu Ruda i Litauen anvender den første IKEA-fabrik allerede den biobaserede lim fremstillet af teknisk majsstivelse, der er lavet af industrielt dyrkede planter, som er adskilt fra fødekæden.
Læs også: Ikea lancerer en ny kødbolle – til insekter
Sideløbende med initiativet gennemføres der flere forsøg med andre typer af biobaseret lim – blandt andet gennem et acceleratorprogram, hvor nye limløsninger skal testes med eksterne partnere.
”Der ligger et stort arbejde bag, og vores test og udvikling af nye, miljøvenlige limtyper fortsætter. Sammen med et øget brug af genbrugstræ og en stræben efter 100 procent vedvarende energi i produktionen, er indfasningen af biobaseret lim en milepæl på vores rejse mod at gøre vores produkter mere bæredygtige,” siger Christian Mouroux Pedersen.
- HCL
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.