Indien modarbejder kritiske ngoer
Den indiske regering mener, at investorer skræmmes væk af ngoernes kritik af landets arbejds- og miljøforhold. Det truer landets økonomiske vækst, og derfor modarbejder regeringen nu direkte ngo'erne, vurderer Indien-forsker.
Mange tusinde udenlandske ngo'er føler sig modarbejdet af Indiens regering. Og i løbet af den seneste måned har landets indenrigsministerium afvist registreringstilladelser fra op mod 9.000 ngoer, der er helt eller delvist finansieret af udlandet, skriver politiken.dk.
Læs også: Indisk arbejdsreform åbner op for mere børnearbejde
En af de ngoer, der bliver modarbejdet af den indiske regering, er Greenpeace. Den aktivistiske miljøorganisation har fået lukket alle sine indiske bankkonti og står nu for første gang over for at blive udelukket fra et land. Organisationen mener, at det skyldes en kritik af Indiens kulkraftindustri.
Selv begrunder den indiske regering de mange afviste registreringstilladelser med, at organisationerne ikke har videregivet regnskabsoplysninger om deres udenlandske donationer, som de er forpligtet til, og derfor har overtrådt en lov, der skal beskytte landet mod politisk indflydelse fra udlandet.
Men den begrundelse køber hverken Greenpeace eller Ravinder Kaur, Indien-forsker og leder af Center for Globale, Sydasiatiske Studier på Københavns Universitet.
Trussel for økonomisk fremgang
Ifølge Indien-forskeren anser den indiske regering nemlig de kritiske ngoer som en trussel mod landets økonomiske fremgang.
Regeringen opfatter kulindustrien som helt afgørende, og enhver kritik tolkes som en trussel mod den økonomiske vækst, siger hun til politiken.dk.
At den indiske regering anser de udenlandske ngoer som en trussel bakkes op af en hemmeligstemplet regeringsrapport, som Politiken er i besiddelse af. Af rapporten fremgår det, at de udenlandske ngoers arbejde har en negativ indvirkning på Indiens bruttonationalprodukt. Desuden fremgår det, at kritik fra Greenpeace og Amnesty International har fået investorer til at trække sig fra landet.
Læs også: Minister efter nyt fabrikskollaps i Bangladesh: Stadig lang vej
Den indiske regering har for nylig indefrosset pengeoverførsler på tre millioner kroner til Amnesty Internationals indiske afdeling.
-SSM