30.10.2017 | Samfund
Ingrediens fra Arla skal kickstarte etiopisk yoghurt
Indhold fra partner Hvad er dette?
En ingrediens fra Arla Foods Ingredients kan være med til at udvikle en billige ernæringsrig etiopisk yoghurt. Men importtold og emballageudfordringer er bump på vejen mod færre fejlernærede børn.
Ca. 67 pct. af voksenbefolkningen i Etiopien er blevet fejlernæret som børn og lider af ”stunting”. Det samme gælder for 40 pct. af landets nuværende børn. Stunting er en betegnelse for de følger, det giver, når et barn ikke får god nok ernæring i de første 1000 dage af sit liv. Det kan være hæmmet mentaludvikling, hæmmet vækst og underudviklet immunsystem, og de samlede følger af stunting koster hvert år Etiopien 16,5 pct. af landets BNP.
En del af den udfordring kan en ingrediens fra Arla Food Ingredients være med til at overkomme. Ingrediensen er lavet af valle, er fyldt med laktose og mineraler og udviklet specifikt til etiopiske mejeriers yoghurtproduktion.
Ingrediensen er derfor blevet en vigtig komponent i et projektsamarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp, GAIN og DI, der ved fælles hjælp vil forsøge at give etiopiske mejerier adgang til at købe ingrediensen og give dem mulighed for at lave en beriget yoghurt.
- Vi vil gerne være med til at udvikle innovative løsninger, der bidrager til at bekæmpe fejlernæring og skabe bæredygtig udvikling i nogle af verdens fattigste lande. Helt konkret vil projektet medføre øget indtjening og bedre levevilkår for mindst 400 bønder, som producerer mælk til det lokale mejeri. Produktet vil desuden være det første på markedet, som både er ernæringsrigt og billigt for at nå den målgruppe, der har mest brug for ernæring, siger Generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen, Folkekirkens Nødhjælp.
Klik her for at se video om ingrediensen, der kan hjælpe mod underernæring i Etiopien.
Læs også: Bakterier kan redde 360.000 tons yoghurt.
Bump på vejen
Men før det kommer så vidt er der et par hindringer, der skal overkommes. Den største er, at Etiopien har pålagt bestemte ingredienser en samlet importtold på over 60 pct., hvilket gør importen så dyr for mejerierne, at deres produkter vil blive for dyre for slutbrugerne, hvis de bruger ingrediensen.
- Derfor samarbejder vi med vores søsterorganisation i Etiopien for at få ændret importreglerne, så mejerierne kan købe ingrediensen med lavere, eller helt uden, told. Hvis ikke det lykkes, er det meget dyrt for de lokale mejerier at få adgang til produktet, siger konsulent Karen Panum Thisted, DI.
Derudover er der udfordringer omkring emballage til slutproduktet, som mejerierne skal have adgang til.
- Emballagen klassificeres pt. som et såkaldt luksusprodukt, hvilket medfører forhøjet importtold. Det gør det meget svært for mejerierne at få slutprisen på det samlede yoghurtprodukt ned på et rimeligt leje. Derfor arbejder vi også sammen med vores etiopiske søsterorganisation om at få nedbragt denne barriere. Og det vil også være til gavn for hele industrien, siger Karen Panum Thisted.
Læs også: DI i verden
Del af arbejdet med verdensmål
I Arla Foods Ingredients er samarbejdet en del af virksomhedens mission om ”at udvikle ingredienser der kan gøre en positiv forskel i menneskers liv”.
- Vi er inspireret af FNs verdensmål og specielt målet om at sikre alle adgang til fødevarer. Vi har kompetencer i vores virksomhed, der kan bidrage til at nå dette mål, og det kan samtidigt give os vigtig viden om nye markeder for ”affordable foods”, som vi ønsker at opdyrke, siger Henrik Andersen, CEO, Arla Food Ingredients.
Han mener, samarbejdet er et godt eksempel på, hvad det vil sige at drive bæredygtig forretning.
- Det skaber værdi for alle involverede parter, og det er vejen frem, når målet er at sikre en langsigtet forbedring af sundheden og levestandarden for mennesker i et udviklingsland. Det er stærkt motiverende at opleve, hvordan vores ekspertise kan gøre en forskel for Etiopiens mange underernærede børn, og samtidig er det en god forretning for os at støtte udviklingen af Etiopiens mejeri værdikæde og de producenter, som vil blive vores kunder i fremtiden, siger Henrik Andersen.
Læs også: Virksomheder må gerne tjene penge på verdensmålene
Grib verdensmålene
Hvordan kan din virksomhed skabe værdi med afsæt i verdensmålene? Det kan du blive klogere på i Industriens Hus 7. november 2017. Det er nu sidste chance for tilmelding og for at gribe muligheden for denne unikke konference - og gribe verdensmålene!
Yderligere oplysninger hos chefkonsulent Henrik Schramm Rasmussen
Tlf: +45 3377 3386,
Mobil: +45 2949 4644
E-mail: hsr@di.dk
Strategi & ledelse

Virksomhederne vil gerne klimaomstille sig – men mangler viden og redskaber
For første gang viser en undersøgelse, hvor langt de danske produktionsvirksomheder er med den grønne omstilling. Virksomhederne vil gerne tage mere ansvar for at blive klimavenlige, men godt halvdelen af virksomhederne mangler lige nu både redskaber og viden for at omstille sig.
Indhold fra partner
Samfund

Rekordstor bevilling skal hjælpe flere syriske flygtninge i job
En bevilling på 200 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden skal hjælpe syriske flygtninge i Jordan i job.
Indhold fra partner
Menneskerettigheder

DI: Nyt EU-forslag om virksomhedsansvar bør ikke kobles med vidtgående krav til selskabsledelse
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

DI skal hjælpe syriske flygtninge ind på arbejdsmarkedet i Jordan
DI skal i nyt projekt hjælpe arbejdsløse syriske flygtninge i Jordan med job og uddannelse. Novo Nordisk fonden målretter 200 mio. kr. til indsatsen.
Indhold fra partner
Menneskerettigheder

Lovudkast: Hundredevis af danske virksomheder skal kunne sagsøges for menneskeretskrænkelser
Danske virksomheder gør en kæmpe indsats for at sikre ansvarlighed og bæredygtighed i deres værdikæder - både i relation til menneskerettigheder, miljø, klima og anti-korruption. Vi har også fantastiske danske organisationer som Dansk Initiativ for Etisk Handel - DIEH og Global Compact Network Denmark, der arbejder for samme mål sammen med virksomheder, fagbevægelse og NGO'er.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

To røde kort til Europa-Kommissionen: Nyt regelsæt for selskabsledelse er igen skudt til hjørne
Europa-Kommissionens planer om indgreb i medlemslandenes regler for selskabsledelse er skudt til hjørne. Blandt andet på baggrund af massivt pres fra Dansk Industri, der jubler over udviklingen.
Indhold fra partner