Investeringer er ikke i tråd med klimaløfter i Europas topvirksomheder

96 procent af Europas 100 største virksomheder lover Net Zero inden 2050, men kun 32 procent offentliggør klimainvesteringer. Skandinavien halter bagefter med kun syv procent

Foto: 123rf.com.

25.09.2024

CSR.dk

Bæredygtighedsrådgiver Position Green har offentliggjort sin syvende årlige ESG100-gennemgang, som i år viser den første omfattende vurdering af større børsnoterede virksomheders implementering af de europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering (ESRS) under Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). 

Med titlen ”ESG-rapportering i ESRS-æraen” vurderer rapporten de 300 største virksomheder i Norge, Danmark og Sverige sammen med yderligere 100 af de største europæiske virksomheder og analyserer deres nuværende ESG-oplysningspraksis i forhold til 32 centrale ESRS-kriterier og 13.000 datapunkter. CSRD påvirker ca. 3700 virksomheder i Skandinavien og 50.000 i hele Europa. 

Position Greens ESG100-gennemgang giver et øjebliksbillede af, hvordan rapporteringspraksis for 2023 stemmer overens med de nye ESRS-krav, som i øjeblikket er ved at blive indfaset i hele Europa. 

Hovedkonklusioner fra dette års ESG100 rapport

Nettonul-løfter vs. grønne investeringer: 96 procent af de 100 største virksomheder i Europa har forpligtet sig til at nå nettonul inden 2050. Det er dog kun 32 procent af de europæiske virksomheder, der indberetter deres niveau af klimainvesteringer, og kun syv procent af de skandinaviske virksomheder offentliggør disse oplysninger 

Omsætning fra grønne aktiviteter: Blandt de 100 største virksomheder i Europa er kun fem procent af omsætningen klassificeret som "grøn" i henhold til EU-taksonomien, mens skandinaviske virksomheder er lidt bedre med otte procent 

Få grønne investeringer: De fleste investeringer er ikke grønne som defineret af EU. I Skandinavien er 91 procent af investeringsbudgetterne ikke tilpasset den grønne taksonomi. I hele Europa er kun 13 procent af investeringerne (capex) afsat til grønne initiativer, hvilket betyder, at 87 procent ikke støtter det, som EU definerer som bæredygtig forretning 

Grønne lønforskelle: Det er stadig sjældent i Skandinavien at knytte ledelseslønninger til drivhusgasmål, hvor kun 24 procent af virksomhederne indfører dette sammenlignet med 84 procent i Europa. Bredere ESG-relateret løn, som inkluderer faktorer som mangfoldighed og ledelse, er også usædvanlig – 36 procent i Skandinavien sammenlignet med 74 procent i Europa. 

"Mens der er gjort fremskridt både med hensyn til omfanget og gennemsigtigheden af rapporteringen, fremhæver ESG100 kritiske udfordringer med at tilpasse sig de nye ESRS-krav. Selv skandinaviske virksomheder, der typisk ses som førende inden for ESG, har et betydeligt arbejde at gøre. Og uden fuld gennemsigtighed i bæredygtighedsindsatsen er det en udfordring for investorer, tilsynsmyndigheder og interessenter at vurdere en virksomheds faktiske indvirkning." siger Julia Staunig, Chief Strategy Officer hos Position Green. 

Der skal handling bag ordene

Position Green fremhæver vigtigheden af at “historien hænger sammen”, så virksomheder investerer i at gøre deres grønne løfter til virkelighed, og er gennemsigtige omkring disse investeringer. 

"Manglende klarhed kan føre til fejlallokerede midler, der styrer investeringer væk fra reelt bæredygtige initiativer. Derudover kan dårlig rapportering om menneskerettigheder, emissioner og biodiversitet udsætte virksomheder for juridiske risici, skade på omdømme og tab af kunders og medarbejderes tillid - hvilket i sidste ende påvirker virksomhedernes bundlinje" siger Julia Staunig, og afslutter med en vis bekymring: 

"Resultaterne i årets undersøgelse rejser spørgsmål om virksomhedernes evne til at opfylde deres bæredygtighedsforpligtelser og potentielt regionens evne til at opfylde klimamålene."

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

13.11.2024Valified

Sponseret

Valified lancerer frivillig ESG-rapportering for SMV’er i samarbejde med EU’s ESG-standard

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

11.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Ny dansk oversættelse af ESRS

08.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Det bæredygtige rapporteringsspor fortsætter: Tilmeld dig webinarer om ESRS’erne

08.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V