Investeringer er ikke i tråd med klimaløfter i Europas topvirksomheder

96 procent af Europas 100 største virksomheder lover Net Zero inden 2050, men kun 32 procent offentliggør klimainvesteringer. Skandinavien halter bagefter med kun syv procent

Foto: 123rf.com.

25.09.2024

CSR.dk

Bæredygtighedsrådgiver Position Green har offentliggjort sin syvende årlige ESG100-gennemgang, som i år viser den første omfattende vurdering af større børsnoterede virksomheders implementering af de europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering (ESRS) under Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). 

Med titlen ”ESG-rapportering i ESRS-æraen” vurderer rapporten de 300 største virksomheder i Norge, Danmark og Sverige sammen med yderligere 100 af de største europæiske virksomheder og analyserer deres nuværende ESG-oplysningspraksis i forhold til 32 centrale ESRS-kriterier og 13.000 datapunkter. CSRD påvirker ca. 3700 virksomheder i Skandinavien og 50.000 i hele Europa. 

Position Greens ESG100-gennemgang giver et øjebliksbillede af, hvordan rapporteringspraksis for 2023 stemmer overens med de nye ESRS-krav, som i øjeblikket er ved at blive indfaset i hele Europa. 

Hovedkonklusioner fra dette års ESG100 rapport

Nettonul-løfter vs. grønne investeringer: 96 procent af de 100 største virksomheder i Europa har forpligtet sig til at nå nettonul inden 2050. Det er dog kun 32 procent af de europæiske virksomheder, der indberetter deres niveau af klimainvesteringer, og kun syv procent af de skandinaviske virksomheder offentliggør disse oplysninger 

Omsætning fra grønne aktiviteter: Blandt de 100 største virksomheder i Europa er kun fem procent af omsætningen klassificeret som "grøn" i henhold til EU-taksonomien, mens skandinaviske virksomheder er lidt bedre med otte procent 

Få grønne investeringer: De fleste investeringer er ikke grønne som defineret af EU. I Skandinavien er 91 procent af investeringsbudgetterne ikke tilpasset den grønne taksonomi. I hele Europa er kun 13 procent af investeringerne (capex) afsat til grønne initiativer, hvilket betyder, at 87 procent ikke støtter det, som EU definerer som bæredygtig forretning 

Grønne lønforskelle: Det er stadig sjældent i Skandinavien at knytte ledelseslønninger til drivhusgasmål, hvor kun 24 procent af virksomhederne indfører dette sammenlignet med 84 procent i Europa. Bredere ESG-relateret løn, som inkluderer faktorer som mangfoldighed og ledelse, er også usædvanlig – 36 procent i Skandinavien sammenlignet med 74 procent i Europa. 

"Mens der er gjort fremskridt både med hensyn til omfanget og gennemsigtigheden af rapporteringen, fremhæver ESG100 kritiske udfordringer med at tilpasse sig de nye ESRS-krav. Selv skandinaviske virksomheder, der typisk ses som førende inden for ESG, har et betydeligt arbejde at gøre. Og uden fuld gennemsigtighed i bæredygtighedsindsatsen er det en udfordring for investorer, tilsynsmyndigheder og interessenter at vurdere en virksomheds faktiske indvirkning." siger Julia Staunig, Chief Strategy Officer hos Position Green. 

Der skal handling bag ordene

Position Green fremhæver vigtigheden af at “historien hænger sammen”, så virksomheder investerer i at gøre deres grønne løfter til virkelighed, og er gennemsigtige omkring disse investeringer. 

"Manglende klarhed kan føre til fejlallokerede midler, der styrer investeringer væk fra reelt bæredygtige initiativer. Derudover kan dårlig rapportering om menneskerettigheder, emissioner og biodiversitet udsætte virksomheder for juridiske risici, skade på omdømme og tab af kunders og medarbejderes tillid - hvilket i sidste ende påvirker virksomhedernes bundlinje" siger Julia Staunig, og afslutter med en vis bekymring: 

"Resultaterne i årets undersøgelse rejser spørgsmål om virksomhedernes evne til at opfylde deres bæredygtighedsforpligtelser og potentielt regionens evne til at opfylde klimamålene."

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

20.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

Få styr på Scope 3: Sådan bruger I LCAs til at løfte jeres ESG-rapportering og opnå reelle CO2-reduktioner

16.01.2025Klappir Nordic ApS

Sponseret

Klappir og International Carbon Registry (ICR) annoncerer strategisk partnerskab

15.01.2025Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Erhvervsakademi og BDO hjælper virksomheder i det praktiske arbejde med ESG

08.01.2025Valified

Sponseret

SMV’er møder nye krav: Tid til at handle på ESG

07.01.2025CSR.dk

ESG-regnskabet bliver lettere at udføre for mindre virksomheder

06.01.2025Cemasys.com

Sponseret

What is Carbon Accounting? The Complete Guide

06.01.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Nyt SustainX-webinar: Intro til CSRD

19.12.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til ESG: Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse klar med 50 mio. kroner til SMV’erne

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J