Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed
Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.
Ifølge FALCK’s Sundhedsbarometer 2024 oplever hver sjette dansker i arbejde ofte eller hele tiden, at arbejdspresset er for stort. Derudover kan 3 af 10 danskere være i risiko for stress eller depression. Oven i det viser barometeret, at 7 af 10 danskere føler, at deres arbejdsplads mangler en kultur, der gør det muligt at tale åbent om trivsel og mentale udfordringer.
Ambitionen med årets Work Life-konference er at begynde en samtale, der skal skabe et sprog for trivsel og tryghed – på tværs af organisatorisk hierarki, generationer og køn. Og til det har vi sammensat et program proppet med forskere, praktikere og håndværkere indenfor trivsel, arbejdsmiljø og relationer.
Program
Programmet for 2025 er spækket med spændende og inspirerende oplæg, der kan bidrage til at skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen.
08.30-09.00 Ankomst & registrering
09.00-09.10 Velkomst - v. Pia Beltoft
Dagens moderator Pia Beltoft byder velkommen og fortæller om dagen.
Pia Beltoft er journalist og studievært på TV2 Nord, hvor hun arbejder med nyhedsformidling og dækker et bredt spektrum af emner for stationen.
Hun har tidligere arbejdet som journalist på bl.a. magasinet I FORM, Nordjyske Medier og TV2 Bornholm.
09.10-10.00 Generationer: Gør forskelle til fordele - v. Emilia Van Hauen
Lige nu er der fire – snart fem – generationer på de fleste arbejdspladser, og det giver både udfordringer og muligheder. Forstå alle generationers særtræk, styrker og skyggesider og se, hvordan man kan omforme generationskløften til et generationsløft ved at se dynamikken mellem alle aldre, som en gave fællesskabet har gavn af.
Ved at forstå alle generationer og lære af de unge, skaber man ikke blot en bro mellem alle medarbejdere i alle aldre. Man ruster sig også til fremtidens arbejdsplads og den nye form for ledelse, som snart bliver normen.
Emilia van Hauen er sociolog (cand.scient. soc fra KU), HD(A), international foredragsholder & TEDx speaker, forfatter til syv bøger, heraf tre bestsellere, professionelt bestyrelsesmedlem, kommentator og trendrådgiver. Hun har igennem mere end 25 år specialiseret sig i generationer, køn & diversitet, samt moderne fællesskaber og er aktuel med bestselleren ”GENERATIONEN DER SKAL REDDE VERDEN … med lidt hjælp fra os andre. Forstå hvordan de unge Z’ere skaber vores fremtid” (Gyldendal, 2024, 4. oplag). Er ambassadør for UNICEF og Girltalk og mor til 3 voksne sønner.
10.00-10.30 Pause & netværk
Mulighed for at netværke, få en snack eller en kop kaffe.
10.30-11.15 Tryghed i arbejdslivet - v. Thomas Bredgaard
I oplægget vil Professor Thomas Bredgaard fra Aalborg Universitet fremlægge de nyeste resultater af forskningen omkring trygheden i arbejdslivet. Resultaterne bygger på Tryghedsbarometeret, der gennemføres hvert andet år i samarbejde med TrygFonden og tager pulsen på udviklingen i oplevelsen af tryghed i arbejdslivet.
Hvem føler sig trygge og utrygge på arbejdsmarkedet? Hvilke former for (u)tryghed er i vækst? Og hvordan skaber vi et arbejdsmarked, hvor flest mulige oplever tryghed og trivsel?
Thomas Bredgaard er Professor ved institut for politik og samfund ved Aalborg Universitet og forskningsleder på Center for Arbejdsmarkedsforskning, ligeledes ved Aalborg Universitet.
11.15-12.00 Tillid, relationer og det gode arbejdsliv - v. Morten Christensen
Hvad betyder tilliden egentlig for de relationer vi indgår i?
Hvordan vinder vi hinandens tillid, og hvad gør vi, når vi kommer til at smide den overbord?
Morten Christensen, direktør i Simplex Human, er en inspirerende og erfaren underviser og oplægsholder med en baggrund som krise- og gidselforhandler i Rigspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET). Han har stået i mange tilspidsede situationer og svære samtaler, hvor hans opgave var at vinde folks tillid for at kunne påvirke deres adfærd og sindstilstand.
Mortens oplæg tager afsæt i virkelige hændelser og han vil give et indblik i, hvilke værktøjer og mindsets han har brugt i forbindelse med sine operative opgaver.
Morten arbejder i dag med virksomheder og organisationer, som har brug for at sætte fokus på deres psykologiske tryghed, trivslen og måden de kommunikerer med hinanden på.
12.00-12.45 Frokost
12.45-13.30 En medarbejders bekendelser om ledelse - v. Katrine Asp-Poulsen & Stephen Holst
Vi ser i disse år, hvordan interne kriser og skandalesager om dårligt psykisk arbejdsmiljø i stigende grad er blevet en del af den offentlige samtale.
Ansatte kan blive så frustrerede, at de vender ledelsen ryggen og i stedet skriver et klagebrev til borgmesteren, kontakter Arbejdstilsynet eller ringer til en journalist.
Det føjer endnu en dimension til den organisatoriske krise, der i forvejen ofte har store konsekvenser menneskeligt, økonomisk og omdømmemæssigt.
Heldigvis kan der gøres meget for at forebygge, at det går så galt, og det er hovedpointen i dette oplæg, der bygger på bogen af samme navn.
Gennem helt konkrete historier fra hverdagen hører vi medarbejdere og ledere fortælle om det, der belaster i arbejdslivet. Mange af eksemplerne vil være genkendelige på tværs af brancher, og medarbejdernes stemmer bliver perspektiveret med forskning i psykisk arbejdsmiljø, så man får et samlet billede af de kulturelle træk og faresignaler, der kan gå forud for interne kriser og organisatoriske kollaps.
Der vil i oplægget også være konkrete eksempler på, hvordan ledelse opleves i organisationer, hvor der er høj trivsel, og hvor lederskab og medarbejderskab udleves med ansvarlighed og gensidig respekt for hinandens værdighed.
Stephen Holst, Ledelses- og arbejdsmiljørådgiver med speciale i læring i organisationer.
Katrine Asp-Poulsen, Kommunikations- og ledelsesrådgiver med speciale i trivsel og transitioner.
13.30-14.00 Pause & netværk
Mulighed for at netværke, få en snack eller en kop kaffe.
14.00-14.45 Gid min chef var høvding - v. Dennis Nørmark
For at ruste os til fremtidens ledelse skal vi se tilbage i tiden. Dette er budskabet i Dennis Nørmarks og Christian Groes’ bog ”Gid min chef var høvding”.
For vi døjer med alt for mange eksempler på dårlig ledelse, fordi vi har glemt det oprindelige formål med chefen. Men vi kan undgå nogle af de uheldige aspekter ved ledere og ledelse, hvis vi vender tingene på hovedet og tænker på ledelse som noget, der tjener et fællesskab og ikke sig selv.
Mennesker der leder med ydmyghed, empati, indlevelse, selvkontrol og med fællesskabet for øje. Ligesom det altid var meningen. Man kan nemlig godt være både sød og succesfuld.
Dennis Nørmark er antropolog, forfatter og foredragsholder med flere bøger i bagagen. Blandt andet den internationale bestseller Pseudoarbejde og en række andre bøger om kultur, ledelse og samfundsdebat.