01.09.2016 | Klima, miljø og energi
København vinker endegyldigt farvel til kul
En ny, københavnsk kraftværksblok skal fra 2020 fyre med bæredygtig biomasse. Dermed er kulafbrænding i hovedstaden en saga blot, og ambitionen om CO2-neutralitet kommer et stort skridt nærmere.
Den nye blok ved Amagerværket er tegnet af Gottlieb Paludan Architects. Blokken har en kapacitet på 185 ton flis i timen ved fuld last - kedlen bliver på størrelse med Rundetårn. Foto: Gottlieb Paludan Architects.
Amagerværkets ældste, kulfyrede blok bliver nu erstattet med en højeffektiv, flisfyret kraftværksblok som led i at gøre København til verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.
Det er forsyningsselskabet Hofor, der sætter gang i byggeriet, og med den nye blok tegnet af Gottlieb Paludan Architects vil selskabet lette København for omkring en million ton CO2, hvilket svarer til 500.000 personbiler. Det skriver Dagens Byggeri.
Læs også: Grøn energi i hjertet af København
”Med det nye byggeri sikrer vi københavnerne stabil fjernvarmeforsyning mange år frem i tiden og til en fornuftig pris. Samtidig leverer vi vores afgørende bidrag til Københavns grønne klimamål ved at basere det nye kraftvarmeværk på 100 procent bæredygtig biobrændsel”, siger Lars Therkildsen, som er administrerende direktør hos Hofor.
Han kalder desuden værket for et varmeværk med tilhørende elproduktion – og sætter streg under, at det ikke er et elværk med varme som bioprodukt.
Et grønnere København
Det nye byggeri vil være med til at cementere Københavns rolle som frontløber inden for grøn omstilling, lyder meldingen fra Københavns overborgmester Frank Jensen, som var med til at tage de første spadestik til byggeriet.
”Det (byggeriet, red.) får den nyeste teknologi til effektiv udnyttelse af ressourcerne. Det er ikke mindst fjernvarmen, der er unik for København og gør det muligt for os at nå målet om CO2-neutralitet”, siger overborgmesteren.
Læs også: Tysk forsikringsgigant trækker kulstikket
Det nye værk, som vil stå færdigt i 2020, kommer til at gøre fjernvarmeforsyningen i København mere end 80 procent CO2-neutral og vil dække omkring 25 procent af varmebehovet i hovedstadsområdet.
Desuden vil det blive muligt for borgerne at få et kig ind i maskineriet og nyde udsigten over København i 40 meters højde.
- KLZ
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Klima, miljø og energi

PensionDanmark vil styrke biodiversiteten i byområder
PensionDanmark vil gå forrest med første strategi for biodiversitet, der med en række indsatsområder skal opnå og dokumentere resultater til fordel for biodiversitet ved udviklingen af blandt andet byområder.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Stigende inflation sætter skub i indsatsen mod madspild
De stigende fødevarepriser har vækket danskernes interesse for at reducere madspild, bekræfter Too Good To Go.
Medarbejder

CO2-reduktion forudsætter tusindvis af nye medarbejdere i industrien
En analyse fra Industriens Uddannelser viser, at der kommer massiv merefterspørgsel på faglærte og ufaglærte medarbejdere i industrien i takt med, at investeringer i grøn omstilling rulles ud.
Klima, miljø og energi

Konference giver overblik over bureauers arbejde med bæredygtighed
Kravet om bæredygtighed er allestedsværende. Ved en halvdagskonference var en række bureauer samlet for at tale om, hvordan de håndterer og tilgår området.