01.09.2016 | Klima, miljø og energi
København vinker endegyldigt farvel til kul
En ny, københavnsk kraftværksblok skal fra 2020 fyre med bæredygtig biomasse. Dermed er kulafbrænding i hovedstaden en saga blot, og ambitionen om CO2-neutralitet kommer et stort skridt nærmere.
Den nye blok ved Amagerværket er tegnet af Gottlieb Paludan Architects. Blokken har en kapacitet på 185 ton flis i timen ved fuld last - kedlen bliver på størrelse med Rundetårn. Foto: Gottlieb Paludan Architects.
Amagerværkets ældste, kulfyrede blok bliver nu erstattet med en højeffektiv, flisfyret kraftværksblok som led i at gøre København til verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.
Det er forsyningsselskabet Hofor, der sætter gang i byggeriet, og med den nye blok tegnet af Gottlieb Paludan Architects vil selskabet lette København for omkring en million ton CO2, hvilket svarer til 500.000 personbiler. Det skriver Dagens Byggeri.
Læs også: Grøn energi i hjertet af København
”Med det nye byggeri sikrer vi københavnerne stabil fjernvarmeforsyning mange år frem i tiden og til en fornuftig pris. Samtidig leverer vi vores afgørende bidrag til Københavns grønne klimamål ved at basere det nye kraftvarmeværk på 100 procent bæredygtig biobrændsel”, siger Lars Therkildsen, som er administrerende direktør hos Hofor.
Han kalder desuden værket for et varmeværk med tilhørende elproduktion – og sætter streg under, at det ikke er et elværk med varme som bioprodukt.
Et grønnere København
Det nye byggeri vil være med til at cementere Københavns rolle som frontløber inden for grøn omstilling, lyder meldingen fra Københavns overborgmester Frank Jensen, som var med til at tage de første spadestik til byggeriet.
”Det (byggeriet, red.) får den nyeste teknologi til effektiv udnyttelse af ressourcerne. Det er ikke mindst fjernvarmen, der er unik for København og gør det muligt for os at nå målet om CO2-neutralitet”, siger overborgmesteren.
Læs også: Tysk forsikringsgigant trækker kulstikket
Det nye værk, som vil stå færdigt i 2020, kommer til at gøre fjernvarmeforsyningen i København mere end 80 procent CO2-neutral og vil dække omkring 25 procent af varmebehovet i hovedstadsområdet.
Desuden vil det blive muligt for borgerne at få et kig ind i maskineriet og nyde udsigten over København i 40 meters højde.
- KLZ
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.