14.09.2015  |  Klima, miljø og energi

Københavner-kollegie skal gøres grønt

320 kollegielejligheder skal energioptimeres. Udover en sekscifret årlig besparelse skal kollegianerne også konkurrere på affaldssortering og madspild.

Otto Mønsteds Kollegium i Valby, København, skal energioptimeres og gøres mere bæredygtigt. Og det er ikke kun godt for miljøet, for de studerende kan også se frem til en klækkelig besparelse, når el- og varmeregningerne rammer postkasserne.

Læs også: Københavnere udleder 40 procent mindre CO2

Kollegianerne er allerede nu ved at installere den intelligente energimåling, så forbruget konstant følges og visualiseres på kollegiets lejligheder og fællesarealer. Det gør de i samarbejde med administratoren af almene boliger, KAB, og energispecialisten Schneider Electric 

”Projektet er et studie i, hvordan brugerdrevet energioptimering kan være med til at sikre en vedvarende adfærdsændring, hvor bæredygtige tiltag bliver en integreret og naturlig del af hverdagen. Potentialet for aktiv energiadfærd i almene boliger er enormt stort, så derfor er det et ekstremt spændende projekt”, forklarer proceskonsulent Benjamin Friis, der er hyret af KAB til at lede den bæredygtige transformation på kollegiet. 

Selvom de endelige målsætninger endnu er ukendte, forventes det, at kollegianerenes elforbrug vil falde med 7 procent og varmeforbruget med 10 procent. Hvis den prognose holder stik, kan beboerne i de 320 lejligheder med tilhørende 20 fælleskøkkener, se frem til en besparelse på 160.000 kr. om året.  

Ifølge Schneider Electric er der tale om en banebrydende test af måling til privatforbrug.

”Systemet er udviklet til private forbrugere og gør det nemt at måle og visualisere sit energiforbrug, så man altid kan følge med og regulere sin adfærd. Det er første gang, vi tester det i så stort omfang i Danmark, så vi glæder os som producent meget til at opleve, hvordan beboerne bruger det i hverdagen”, forklarer produktchef i Schneider Electric Danmark, Jesper Plass.

Læs også: Dansk madspilds-reduktion vækker opsigt i USA

Foruden energioptimeringen er der også et konkurrenceelement, hvor de 20 fælleskøkkener skal kæmpe indbyrdes om at sikre de største energibesparelser og en vedvarende bæredygtig forandring på kollegiet. 

Der er derfor sat fokus på minimering af madspild og kildesortering, som også skal medvirke til at sætte fokus på bæredygtighed. Dermed håber KAB på, der bliver sat fokus på adfærdsændring gennem hele livet. 

"Det er fantastisk, at de hygger sig med at sætte systemet op på kollegiet, så de får et hurtigt indblik i, at det rent faktisk virker og er nemt at håndtere. Det er vigtigt, at vi i projektgruppen får skabt den fællesskabsfølelse, som er kernen i de langvarige adfærdsændringer, der kan betyder enorme energibesparelser for en ejendomsadministrator som KAB”, siger Benjamin Friis.

-JPN

Mere fra Joacim

Joacim Præst Nielsen

Redaktionsassistent

Uddannelse: Journalist ved Danmarks Medie- & Journalisthøjskole 2011-2015 og Institut Hautes Études de Communication Sociale i Bruxelles. Kandidatstuderende ved Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet. Udlært som journalist ved Udenrigsministeriets Presseenhed, Dagbladet Børsen. Fokusområder: Internationale relationer, EU, erhvervsjournalistik og virksomheder i hans arbejds- og studi…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere