Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
I starten af 2024 forventes der at falde dom i tre principielle retssager, som Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i øjeblikket afholder høringer i.
De tre sager er forskellige, men har det til fælles, at de handler om, hvorvidt almindelige mennesker ifølge Den Europæiske Menneskerettighedskonvention har krav på beskyttelse mod klimaforandringer, som kan true deres sundhed samt privat- og familieliv eller ejendom.
Læs også: Regeringens 2025-mål skal nås med kontroversielle biobrændstoffer
Det skriver Sune Fugleholm, partner i advokatfirmaet Poul Schmidt/Kammeradvokaten, i Altinget.
I en af de tre sager er Danmark sammen med 32 andre europæiske lande blevet indstævnt af seks portugisiske unge i alderen 10 til 23 år for at have krænket deres ret til en sund opvækst.
Det er ifølge dem sket ved blandt andet at være medvirkende til temperaturstigninger, som har resulteret i en ungdom med tørke, skovbrande og helbredsproblemer.
Og hvis Domstolen beslutter, at et sundt klima er en menneskerettighed vil det for danskere og andre europæere have umiddelbart to konsekvenser, mener Sune Fugleholm.
Læs også: FN-chef beder Elon Musk om at sikre menneskerettigheder på Twitter
”For det første vil borgerne kunne få deres nationale domstole til at afgøre, om deres hjemlande lever op til Domstolens krav til landenes indsats mod udledningen af drivhusgasser. For det andet vil Den Europæiske Menneskerettighedskonvention også på klimaområdet gælde med samme indhold i alle Europarådets 47 medlemsstater og dermed stille samme basale krav til regeringernes indsats,” skriver han i Altinget.
Dermed kan det eksempelvis være op til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol at afgøre, om Danmarks klimamål er fyldestgørende.
- HCL