Regeringens 2025-mål skal nås med kontroversielle biobrændstoffer

Under et nyligt Marienborgmøde udmeldte regeringen, at man vil hæve CO2-fortræningskravet for biobrændstoffer. Men det møder kritik fra flere parter.

Regeringens plan møder kritik, fordi man ved brugen af biobrændstoffer ikke tager højde for dets afskovningseffekt. Arkivfoto..

21.04.2023

CSR.dk

I forbindelse med regeringens møde på Marienborg onsdag denne uge blev det meldt ud, at man planlægger at hæve det såkaldte CO2-fortrængningkrav for transportsektoren, så 2025-målet kan komme i hus.

Men både eksperter, Concito og Rådet for Grøn Omstilling stiller sig kritisk overfor regeringens strategi. Det skriver Klimamonitor.

Et CO2-fortrængningskrav betyder, at CO2-indeholdet af det brændstof, der sælges, skal reduceres med en given procentsats.

Læs også: Nu lancerer SAS to billettyper, som inkluderer biobrændstof

Det kan for eksempel gøres ved at blande biobrændstoffer i benzin og diesel eller ved at benytte brint i specifikke brintkøretøjer.

Og her vil regeringen sætte et loft over brugen af 1. generationsbiobrændsler, som er fremstillet af afgrøder. I stedet vil man opfylde målet gennem 2. generationsbiobrændstoffer lavet af brugt fritureolie, kødaffald og biogas.

Men kritikerne mener, at en hævning er en dårlig vej at gå, fordi man ikke tager højde for de afskovningseffekter, brugen af biobrændstoffer har – noget, man også kalder ILUC-effekter.

Brugen af 2. generationsbrændstofferne er også kontroversielt, mener Jannick Schmidt, professor Aalborg Universitet.

”Problemet er, at råvarematerialerne til 2. generationsbiobrændstof er stort set allerede brugt i dag, så hvis man vil have mere, skal man nærmest uanset hvad dyrke flere afgrøder,” fortalte han til Klimamonitor i marts.

Læs også: Klimarådet dumper regeringens klimaindsats for tredje gang

I en pressemeddelelse fortæller Rådet for Grøn Omstilling blandt andet, at man anerkender initiativet.

Men det stikker mod en aftale som Socialdemokratiet og de daværende støttepartier vedtog i 2020, hvor regnereglerne for biobrændstoffer skal opdateres, så de medtæller den indirekte afskovningseffekt fra biobrændstofferne.

”Vi skal væk at danske bilister betaler ekstra for ”grønne” brændstoffer, som skader klimaet mere end fossilt brændstof. Derfor er det ærgerligt, at regeringen i dag øger brugen af biobrændstoffer uden at samtidig at sortere de mest klimaskadelige biobrændstoffer fra, som et flertal i Folketinget ønsker,” siger Rasmus Bjerring Larsen, klima- og transportrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling, i pressemeddelelsen.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online