Klimarådet dumper regeringens klimaindsats for tredje gang

Der er for mange fugle på taget og tomgang i regeringens planer for at reducere udledningen af drivhusgasser, og EU-krav lægger yderligere pres på regeringen.

01.03.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Tre gange har det regeringsfinansierede men uafhængige Klimarådet skulle vurdere, om den førte politik og planerne lagt er tilstrækkelige til at nå målsætningerne i Klimaloven. Tre gange har Klimarådet nu konstateret, at det, mener de, ikke er tilfældet.

Den overordnede konklusion i statusrapporten 2023, som udkom i går, er, at der er brug for øget fokus på implementering og ny politik, især for 2025-målet, hvor Danmark skal have reduceret udledningerne af drivhusgasser med mellem 50 og 54 procent.

Læs også: Nye grønne regnemodeller skal mindske klima- og biodiversitetsskader

Rapporten peger desuden på, at selvom Danmarks klimamål var verdens mest ambitiøse, da de blev vedtaget, så går EU’s klimapolitik i dag på flere områder længere end Danmarks, hvilket yderligere øger presset på klimapolitikken. Det betyder ifølge Klimarådet, at det er usikkert, om Danmark vil kunne opfylde EU-forpligtelserne om anvendelse af vedvarende energi i transportsektoren, kravene til energibesparelser og brugen af biomasse i energiproduktionen. 

De store indsatser
Klimarådet peger ifølge DR på seks områder, hvor der især bør sættes mere og anderledes ind:

Hastighed: I det oprindelige regnestykke manglede man at reducere med 0,4 millioner ton CO2 for at nå de 50 procent. Det tal er nu steget til 0,9 millioner ton, bl.a. fordi støttepuljerne til at fange og lagre CO2 ikke er kommet hurtigt nok i gang, og fordi der ikke er omlagt nok lavbundsjorde til natur. De manglende reduktioner skal nu i hus i løbet af meget kort tid.

Holder planerne?: Muligheden for at nå målsætningen om reduktion af udledninger med 70 procent i 2030 hænger i en lidt for tynd tråd, fordi de løsninger, regeringen har fremlagt, er forbundet med for store risici. Regeringen satser således stort på fangst og lagring af CO2 (CCS), men Klimarådet finder, at det med den nuværende viden og indsats på det område er usikkert, om CCS vil kunne levere de besparelser.

Landbruget: På trods af løfter går det for langsomt med at reducere især landbrugets udledninger. Regeringsgrundlaget slår fast, at der skal indføres en CO2-afgift i sektoren. Men arbejdet i ekspertgruppen er forsinket, og Klimarådet kalder desuden regeringens strategi for en afgift i landbruget "særdeles risikofyldt." Rådet hæfter sig især ved, at regeringsgrundlaget også slår fast, at afgiften ikke må påvirke konkurrenceevne og arbejdspladser. Det vil gøre det svært at lave en afgift, der giver resultater i form af lavere udledninger. For at opnå disse skal der nemlig mindre afhængighed af dyreproduktion til, og det vil uundgåeligt reducere mængden af arbejdspladser.

Industrien: For industrien har Folketinget vedtaget en afgift på 750 kroner for hvert ton udledt CO2, hvilket er sat til at levere 2,5 millioner ton reduktioner. Klimarådet mener dog, at det vil være klogt at genoverveje størrelsen på afgiften, hvis man vil være sikker på at opnå reduktioner i den mængde.

Forbrug: Klimarådet peger også på en blind vinkel i klimapolitikken: danskernes klimaaftryk, som Klimarådet konstaterer, er det næsthøjeste i EU målt pr indbygger. Medregner man udledninger forbundet med f.eks. kødindtag, import af varer og flyrejser, så kan man lægge omkring 50 procent oveni de udledninger, som i dag indgår i det danske klimaregnskab. Klimarådet foreslår derfor nye afgifter på flyrejser og på produkter, som fører til skovrydning i udlandet som for eksempel dyrefoder, palmeolie, læder, gummi, kaffe og kakao.

Kost: Danskernes spisevaner belaster klimaet langt mere end godt er, og Klimarådet foreslår derfor forbrugsafgifter på de mest klimabelastende fødevarer, som f.eks. kød, mælk og ost.

Klimrådet foreslår desuden mere fart på udfasning af gasfyr, større satsning på energieffektivitet, højere afgift på diesel og nedtrapning af biomasseforbruget.

Kom nu!
En del af reaktionerne på Klimarådets rapport kalder især på konkrete handlinger.

”Det går ekstremt langsomt, og der er hele tiden dårlige undskyldninger. Nu er det tid til handling,” siger Bjarke Møller, direktør i Rådet for Grøn Omstilling, til TV 2, og fremhæver at der allerede burde ligge en energispareplan og en indikation på størrelsen af en klimaafgift på landbruget på bordet.

I endnu skarpere vendinger har NGO’en Klimabevægelsen samme budskab:

”I Danmark har vi adgang til konkrete og sikre klimaløsninger - politikerne skal bare benytte sig af dem. Klimarådet har en række anbefalinger til klimapolitikken, som vi på det kraftigste anbefaler, at politikerne lytter til. Regeringens klimastrategi har spillet fallit. En afgift på landbruget, mere vedvarende energi og mindre biomasse er konkrete veje gennem den grønne omstilling. Politikerne har gamblet rigeligt med ny teknologi og frivillige ordninger for store udledere, nu er det høje tid til at tage de sikre valg i brug,” siger Caroline Bessermann, politisk rådgiver i Klimabevægelsen i Danmark, i en pressemeddelelse. 

Læs også: Analyse: Her skal de grønne ambitioner omsættes til handling

I den anden ende af organisations-spektret er Dansk Industri tavse om Klimarådets konkrete konklusioner og anbefalinger. I stedet kommenterer den store erhvervsorganisation på øget samarbejde med EU.

”Det er uomtvisteligt en styrke for Danmark, når EU har høje klimaambitioner og robuste værktøjer til at reducere udledningen af CO2. Hver gang EU reducerer CO2-udledningerne med 1 procentpoint, så falder de globale udledninger altså mere end Danmarks samlede udledning. Så vi skal tænke de europæiske og danske løsninger endnu tættere sammen, hvis vi skal nå vores fælles klimamål,” siger Anne Højer Simonsen i en artikel på di.dk.

Politisk er den umiddelbare konsekvens, at klimaminister Lars Aagaard er kaldt i samråd af Enhedslisten. Ministernes officielle reaktion på rapporten er en konstatering af, at han læser rapporten sådan, at regeringen har vist, hvordan 2030-målet skal nås – og at det nu handler om implementering. De tiltag, som følger af EU’s klimakrav, inden for blandt andet landbrug og transport, er der tiltag i regeringsgrundlaget, der bidrager til, skriver ministeren i en pressemeddelelse.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online