Kammeradvokaten udfordrer gymnasieelever: Brug din stemme, inden du skal stemme

For mange gymnasieelever er det kommende folketingsvalg det første, hvor man omsider selv kan bruge sin grundlovssikrede stemmeret. Kammeradvokaten skyder nu konkurrencen ’Fremtidens grundlov’ i gang og opfordrer landets gymnasieelever til at filme og uploade deres eget bud på fremtidens grundlov med inspiration i den svenske gymnasieelev Greta Thunberg.

FOLKETINGSVALGET 2019 SOM AFSÆT

For mange gymnasieelever er det kommende folketingsvalg det første, hvor de selv kan stemme. Klassens deltagelse i konkurrencen ’Fremtidens grundlov’ er en oplagt mulighed for at diskutere valget og vores demokrati i et bredere perspektiv – og sætte sin argumentation og sine værdier på prøve.

Kort sagt: Bruge sin stemme inden man skal stemme!

Den retoriske tale ligger måske også særligt mange børn og unge på sinde i denne tid. Den svenske gymnasieelev Greta Thunberg stillede sig modigt op og holdt en brandtale, som satte spørgsmålstegn ved det bestående, mens hele verden kiggede med.

Demokratispillet.dk

Siden Kammeradvokaten og Gyldendal sidste år lancerede det digitale, nytænkende undervisningsmateriale Demokratispillet.dk, er det blevet spillet på 43 pct. af landets gymnasier.

Eleverne har holdvis debatteret og argumenteret ud fra materialets blanding af ”grundlæggende grundlovsdannelse”, inspirationsfilm med fortolkninger af grundlovens paragraffer – og orkestrerede benspænd i form af fake news og demokratiske dilemmaer.

Kammeradvokaten sætter nu strøm til materialets indbyggede konkurrenceelement, Fremtidens grundlov, hvor eleverne skal producere deres helt egen grundlovstale som film.

Årets bedste tale kåres – naturligvis – på Grundlovsdag, den 5. juni 2019.

Nu er hun nomineret til Nobels Fredspris og har skabt en global politisk bevægelse. Man er aldrig for lille til at gøre en forskel, som hun siger.

Nok er grundloven en gammel sag fra fortiden. Og demokratiet er endnu ældre med flere tusinde år på bagen. Men begge dele er centralnervesystemet i vores samfund. Begge dele er fundamentet for, at vi afholder frie folketingsvalg. Og begge dele skal til hver en tid leves, udfordres og nytænkes af de nye generationer.

… så derfor har Kammeradvokaten sat de unge stemmeberettiget på prøve, derfor håber de, at unge vil lade sig inspirere af Gretas brandtale og udfordre egne evner og holdninger i et samfundsmæssigt engagement. Der skal sættes vigtige spørgsmål på dagsordenen - hvordan ser fremtidens grundlov ud - er det den samme, som vi har i dag – eller skal der ændres på nogle ting?

SÅDAN DELTAGER DE UNGE

Kort fortalt skal eleverne (i hold på maks. tre):

  • Indspille en film med deres helt eget bud på ’Fremtidens Grundlov’ (maks. 3 minutter).
  • Uploade filmen på YouTube og tilmelde tale inden 1. maj.
  • Formatet er frit. Den filmede grundlovstale kan være den klassiske, retoriske tale – enetale eller måske dialog. Eller måske, man hellere vil rappe eller synge sit grundlovsbudskab, lave en animeret film – eller noget helt fjerde.

Som lærer kan man eventuelt tilrettelægge et helt undervisningsforløb, bestående af flere moduler og med filmindspilningen som afrunding. Læs mere på Demokratispillet.dk.

ÅRETS BEDSTE TALE KÅRES 5. JUNI

Deadline for indsendelse af film er 1. maj 2019. Vinderen offentliggøres og kåres på Grundlovsdag 2019, og der er præmier på højkant. Læs mere om konkurrencen og hent inspiration til et kort eller langt undervisningsforløb rundt om konkurrencen.

Kammeradvokaten ønsker alle de stærke og modige unge mennesker, rigtig god konkurrencelyst!

21.03.2019Kammeradvokaten/ Advokatfirmaet Poul Schmith

Sponseret

Kammeradvokaten udfordrer gymnasieelever: Brug din stemme, inden du skal stemme

19.12.2018Kammeradvokaten/ Advokatfirmaet Poul Schmith

Sponseret

Kammeradvokaten støtter EventyrJul

13.12.2018Kammeradvokaten/ Advokatfirmaet Poul Schmith

Sponseret

Kammeradvokaten støtter op om udsatte børn og unge