Kampen mod korruption er aldrig slut

Danmark er for fjerde år i træk blevet kåret som det mindst korrupte land af Transparency International. Men kampen mod korruption slutter aldrig understreger Dansk Industri, der bakkes op af smykkevirksomheden Pandora.

Transparency Internationals verdenskort viser i hvilken grad korruption eksisterer blandt embedsmænd og politikere. .

- Hvert år møder danske virksomheder krav om korruption, når de handler globalt. Der er ikke mange sager, men de er der – og vi risikerer, at der kommer flere, hvis vi ikke erkender, at kampen mod korruption er en vedvarende proces, mener Christine Jøker Lohmann, som er Chefkonsulent for Afsætningpolitik i Dansk Industri (DI).

Det går ellers godt med korruptionsbekæmpelsen i Danmark, som netop for fjerde år i træk har fået førstepladsen som det land, der opfattes som mindst korrupt i Transparency Internationals  Perceptions Index (CPI).

- Det er glædeligt, at Danmark igen i år har fået en flot førsteplads, men det må ikke blive en sovepude. Vi må aldrig handle på fordomme om, hvilke lande, brancher eller virksomheder, som er mere eller mindre korrupte. Vi skal altid have de rette politiker og systemer på plads, siger Christine Jøker Lohmann.

Læs også: Høj korruption på eksportmarkeder (fra sidste års tal)

Korruption findes alle steder

Øverst på listen ligger en række vestlige lande – og Skandinavien er flot repræsenteret med både Danmark, Finland, Sverige og Norge på top 10. I bunden ligger måske ikke så overraskende en række fattige og krigshærgede afrikanske lande sammen med Nordkorea.

- CPI-indexet afspejler nogle væsentlige, overordnede tendenser, men det må ikke skygge for det faktum, at vi sagtens kan støde på problemer med korruption i en dansk eller norsk sammenhæng, mens en virksomhed i f.eks. Nigeria sagtens kan køre alting helt efter bogen, siger Christine Jøker Lohmann fra DI.

Læs også: Fem store danske virksomheder er fejlfri til kommunikation om antikorruption

Etisk kodeks til 21.000 medarbejdere

En af de danske virksomheder, der gør en omfattende indsats for at sikre sig selv og medarbejderne mod korruption er smykkevirksomheden Pandora. I 2016 blev virksomheden fremhævet i en analyse af Transparency International som en af fem danske virksomheder der scorede maksimum point i forhold til transparens om virksomhedens indsats mod korruption. I 2010 igangsatte virksomheden en systematisk indsats, der foreløbig er kulmineret i et omfattende etisk kodeks, som virksomhedens 21.000 medarbejdere løbende informeres om og trænes i.

- Vi er blevet hjulpet godt på vej af, at vi i forvejen har et omfattende e-learningsprogram, som vi bruger til at undervise vores medarbejdere med. Derfor har det været relativt billigt at gennemføre selve træningen, men som global virksomhed skal vi have et system til at sikre os selv og vores medarbejdere mod korruption. Ikke mindst på vores største markeder USA og Storbritannien, hvor reglerne er meget strikse, er det uomgængeligt at have styr på butikken, siger Claus Teilmann Petersen, vice president Group Ethics, Pandora.

Læs også: Sådan rammer disrution uddannelserne

Gode råd fra Pandora

Pandoras program omfatter desuden en ”whistleblower” ordning, der giver medarbejdere mulighed for at indberette anonymt, hvis de oplever uregelmæssigheder.

- Vi opfordrer dog vores medarbejdere til at henvende sig til deres chef, HR, jura eller etik afdelingen, hvis de har oplevelser, de mener, der skal tages hånd om. Ikke mindst fordi lovgivningen omkring whistleblowerordningen er meget besværlig. I dag rejses langt de fleste sager udenom whistleblowerordningen, hvilket vi ser som et bevis på at vores medarbejdere har tillid til de normale kanaler, men vores medarbejdere skal have muligheden, siger Claus Teilmann Petersen.

Han råder virksomheder, der ikke har en politik på området, til at starte i det små.

- Man skal ikke slå større brød op, end man kan bage, og det er vigtigt i første omgang at klarlægge behovet og tage det et skridt ad gangen. Og så skal man sørge for at have organisationen med fra start af. Hvis man ikke involverer medarbejderne, før man fremlægger et fikst og færdigt program, kan man være sikker på, det går galt, siger Claus Teilmann Petersen.

Læs også: Stort internationalt slag mod korruption

Uddannelse og åbenhed er vejen frem

For at hjælpe virksomhederne på vej, er Dansk Industri meget aktiv på området med blandt andet årlige konferencer om anti-korruption. Seneste har DI indgået et nyt samarbejde med Danske Advokater om en uddannelse i Corporate Compliance, hvor anti-korruption er et vigtigt led.

- Den enkelte virksomhed skal både have de rigtige politikker og procedurer, men lige så vigtig er den åbne dialog – både internt og udadtil. Man skal tale åbent om risikoen for korruption og være klar i sin kommunikation om, at reglerne skal følges. Også når det betyder, at man måske går glip af en indtægt, påpeger Christine Jøker Lohmann.

Om CPI-indexet
CPI-indexet udarbejdes hvert år af organisationen Transparency International, som giver alle landene på listen point fra 1-100 ud fra en række analyser og meningsmålinger, som bliver indsamlet via 12 internationale samarbejdspartnerere, bl.a. Verdensbanken, Den Afrikanske Udviklingsbank og Global Insight.

Top og bund i CPI-indexet:
Landene er listet ud fra en pointskala fra 0-100. Bedste score i 2016 fik Danmark med 90 point – et point mindre end sidste år. Somalia fik bundplaceringen med kun 10 point, hvilket dog var 8 point bedre end i 2015.

De fem mindst korrupte:
· Danmark
· New Zealand
· Finland
· Sverige
· Schweiz

De fem mest korrupte
· Sudan
· Syrien
· Nordkorea
· Sydsudan
· Somalia

09.08.2024Dansk Industri

Sponseret

Den bæredygtige oplevelse hos AKKC: ”Plejer er død”

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar