Kan bonusordninger rette op på Danmarks få kvinder i lederstillinger?

CBS-forsker Sara Louise Muhr foreslog for nylig, at virksomheder skal indføre bonus for at øge antallet af kvindelige ledere. Men hvad siger erhvervslivet til det? Det har Berlingske spurgt Columbus og Niras's direktører om.

I Danmark er kun én ud af syv topledere i de største virksomheder en kvinde, og det er under EU-gennemsnittet. Men måske kan bonusordninger rette op på dette. Arkivfoto..

26.11.2018

CSR.dk

Hvad skal vi i Danmark gøre for at få flere kvinder i lederstillinger?

Det er et relevant spørgsmål at stille. Danmark halter nemlig efter de øvrige nordiske lande og ligger også under EU-gennemsnittet, når det handler om kvinder på lederposter i erhvervslivet. I Danmark er kun én ud af syv topledere i de største virksomheder en kvinde. I Sverige er hver fjerde topleder en kvinde. Målt på lavere ledelsesniveau i store virksomheder og i det offentlige er der i Danmark 28 procent kvinder mod 40 procent i Sverige.

Det skriver Berlingske.

Læs også: Ligestilling i toppen af dansk erhvervsliv er gået i stå

En velkendt - men også omdiskuteret - metode er indførelsen af kvoter. Det er dog de færreste, der efterhånden tør foreslå det, for både i erhvervslivet og blandt de politiske partier bliver forslag om kvoter i bestyrelser pandet ned, hver gang de dukker op. Et forslag om kvoter på ledelsesniveau vil formentlig lide samme skæbne.

”Det er ikke, fordi jeg bryder mig om kvoter, men hvis man både i det private og det offentlige lægger sig i selen for at have en vis balance mellem kønnene i bestyrelser og ledelser, så kan man ret hurtigt flytte noget. Det er en opfordring til, at man bør kigge på det her og sørge for, at der er en vis balance”, sagde Innovationsfondens direktør, Peter Høngaard Andersen, til Berlingske i sidste måned, og gjorde sig dermed til en af de få, der i nyere tid har gjort sig til talsmand for en form for kvotering.

Hvis man ikke vil indføre dissiderede kvoter, så kan et andet tiltag i værktøjskassen være bonusordninger. Det foreslog CBS-professor Sara Louise Muhr, der forsker i forskellige aspekter af diversitet, i hvert fald for nylig.

”Vi giver bonusordninger for alt muligt andet, så hvorfor ikke give bonus for diversitet”? sagde hun ifølge Berlingske til et arrangement, hvor Erhvervsministeriet præsenterede en række inspirationscases, der skal være med til at få flere kvinder på ledelsesgangene og i bestyrelserne.

Ikke afvisende over for bonus
I dele af erhvervslivet er man da heller ikke afvisende over for bonus-ordninger.

”Det er ikke noget, vi har talt om. Men det kunne godt være noget, vi kunne finde på at overveje. Jeg er ikke helt afvisende”, siger CEO i IT-virksomheden Columbus Thomas Honoré til Berlingske og tilføjer:

”Man skal bare være opmærksom på, at hvis man knytter bonus til noget, så kan det være, at man glemmer noget andet. Det er eksempelvis også meget vigtigt for os at få unge medarbejdere ind i vores virksomhed, men måske kunne vi der slå to fluer med ét smæk”, siger han.

I den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras er CEO Carsten Toft Boesen dog modsat ikke lun på tanken om at benytte bonus til at øge andelen af kvinder i ledende stillinger.

”Vi har en fælles opfattelse af, at vi skal øge andelen af kvindelige ledere i de dele af forretningen, hvor der er få kvindelig ledere, og det skal vi gøre, ved at vi vælger den bedste. Hvis vi kommunikerer noget som helst andet, så vil alle se på den pågældende kvindelige chef og tænke, at det var, fordi nogen skulle have nogle bonuspoint”, siger Carsten Toft Boesen til Berlingske.

Læs også: Flere kvinder i ledelse kræver længere barsel til mændene

Det argument er CBS-forsker Sara Louise Muhr dog ikke enig i, og hun undrer sig over, at bonusordninger ikke i større grad benyttes i Danmark som et middel til at få flere kvinder i ledelse.

”Hvorfor er vi i Danmark så bange for kvoter, bonus eller KPIer på kvinder? Det er formentlig, fordi det sårer vores nationale stolthed og selvbillede af, at vi selvfølgelig er lige. Vi bliver nødt til at vågne op i Danmark og erkende, at vi sørme blev overhalet af nogle andre lande. For vi er faktisk ikke lige. Jeg tror, det gør ondt på rigtig mange – specielt mænd – at skulle vedstå, at vi faktisk ikke er lige, fordi de tager det som et personligt angreb”, siger hun til Berlingske.

Hun opfordrer derfor danske topchefer til at tage ansvar for at få flere kvinder op gennem hierarkierne og peger samtidig på, at viljen er der, men at der hersker en vis rådvildhed.

”Det er ikke, fordi viljen ikke er der, men man ved ikke, hvad man skal gøre, og man er bange for at stikke hånden ned i en hvepserede”, siger hun til Berlingske.

- JMA

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)