16.08.2018  |  Medarbejder

Ligestilling i toppen af dansk erhvervsliv er gået i stå

Det seneste år er kvindeandelen i bestyrelserne blandt landets 37 største børsnoterede virksomheder kun øget med én enkelt kvinde. Og fortsætter denne udvikling, vil der gå yderligere 41 år før fordelingen er ligelig.

Det står sløvt til for ligestillingen blandt toppen af poppen i dansk erhvervsliv, hvor andelen af kvinder sammenlignet med mænd er lav. Og her ser kurven ud til at være frosset fast. Inden for det seneste år er antallet af kvinder i bestyrelsen hos de største børsnoterede virksomheder samlet set kun blevet forøget med én enkelt kvinde.

Og hos tre af de 37 medtalte virksomheder er der fortsat ingen kvinder, der kan kalde sig bestyrelsesmedlemmer. Det viser Berlingske Business' gennemgang af de generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer i de danske large cap-virksomheder.

Læs også: Flere kvinder i ledelse kræver længere barsel til mændene

Det betyder, at det samlede antal kvinder lander på 62 mod 180 mænd, svarende til en kvindeandel på 25,6 procent. Med denne udvikling anslås det at, der først i 2059 vil der være lige mange mænd og kvinder i bestyrelserne, viser Berlingske Business' beregninger.

Det er på trods af, at man fra lovgivningens side har forsøgt at skubbe for at få flere kvinder til at udfylde disse magtfulde positioner. Her er ambitionen nemlig, at omkring 40 procent i bestyrelsen skal være af hunkøn. Men indtil videre er denne målsætning langt fra lykkes og ser ikke ud til at have indflydelse på virksomhedernes rekrutteringsproces. Og hele 11 virksomheder har færre end 20 procent kvinder i bestyrelsen.

Ambu, Rockwool og Royal Unibrew får bundplacering
Ambu, der fremstiller medicinudstyr til hospitaler og redningstjenester, er en af de virksomheder, hvor diversiteten halter, da topfolkene udelukkende består af mænd. Det samme gælder for Rockwool og Royal Unibrew.

Denne kedelige statistik har Ambu i løbet af det seneste år forsøgt at gøre op med ved udelukkende at indstille kvindelige kandidater til bestyrelsesposterne.

”Vi har en search-proces kørende lige nu, og da har vi valgt at diskriminere og sige, at nu kigger vi kun efter en kvinde”, siger Ambus bestyrelsesformand Jens Bager til Berlingske Business.

Læs også: Kvinder i supply chain tjener markant mindre end mænd

Men på trods af den målrettede eftersøgning er bestyrelsen stadig kvindeløs, og de ledige stillinger er blevet besat af mænd, som ifølge Jens Bager, har været langt mere kvalificerede end de kvindelige konkurrenter. Det har fået Ambu til at justere målet, der nu lyder, at der senest i 2019 vil sidde en kvinde med til bestyrelsesmøderne.

”Det er i erkendelse af, at vi må gå ekstraordinært til værks for at levere på den målsætning. Derfor er søgeprocessen sat helt enøjet op, så vi kun vil se kvindelige kandidater til næste skift i bestyrelsen. Det, håber jeg, vil lykkes, så vi kan opstille en kvinde til næste generalforsamling og senest i 2019. Vi vil naturligvis meget gerne leve op til god selskabsledelse og forsøge at få en mangfoldig bestyrelse – også på køn”, siger Jens Bager til Berlingske Business.

- EST


 

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere