25.01.2022  |  Klima, miljø og energi

Kan grøn kode gøre digitalisering bæredygtig?

Danske forskere vil lede efter strømbesparende kode, så digitalisering kan reducere sit CO2-aftryk.

Hvis vores appetit på at gemme og udveksle data fortsætter, kan verdens it-aktivitet i 2030 kommet til at vokse til op mod 20% af menneskehedens strømforbrug. Og selvom vi ofte ser digitalisering som CO2-besparende, fordi online-møder er mere klimavenlige end de transport-krævende, så udgør it-branchens negative klimaaftryk allerede i dag omkring to procent af verdens samlede udledning af CO2: Et aftryk, der kun ser ud til at vokse med udviklingen af virtuelt liv, kunstig intelligens og kryptovaluta.

Derfor er forskere og virksomheder gået på jagt efter opskriften på klimavenlig kode, så man kan programmere på en måde, der får vores computere til at sluge mindre strøm. 

“World Economic Forum forventer, at vi med digitalisering kan bidrage til at reducere verdens energiforbrug med 15%. Men det hjælper os jo ikke på den lange bane, hvis brugen af data kommer til at koste os endnu mere,” forklarer forsker Bent Thomsen, der er professor MSO ved Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet:

“Vi vil gerne på en sober måde finde ud af, hvad der kendetegner energieffektiv software. Så vi kan rådgive it-udviklere i at programmere grønt og hjælpe det offentlige med at købe de mest klimavenlige løsninger.”

Strømbesparende koder
Professor Bent Thomsen er sammen med forskere fra DTU og RUC og en række private partnere som KMD, NNIT og it-huset Edora i gang med at danne sig overblik over, hvad der skal til for at lave et energimærke til grøn software:

“Vi ser på forskellige program-mønstre, og så finder vi mønstre, der er særligt energi-sultne, og andre, der ikke er. Men det er ret kompliceret, for vi kan se, at selve kombinationen af de her mønstre i koden også har betydning for strømforbruget,” forklarer Bent Thomsen, som derfor nu arbejder på at kunne beskrive en energicertificeret udviklingsproces og en målingsmetode, der kan vise, hvor god en software er til at spare strøm.

Hos softwareudvikleren Edora har man allerede set, at kodning gør en forskel for strømforbruget.

“Nu er det andet forskningsprojekt, vi er med i, og allerede under det første lærte vi, at vi kan energioptimere med op mod 30 procent alene ved at fokusere på det i kodefasen,” fortæller Mads Hedegaard, som er direktør i Edora. 

Staten og Kommunernes Indkøbsservice, SKI, understøtter en væsentlig del af det offentlige it-indkøb i dag, og hos SKI bekræfter chef for CSR og bæredygtighed Katrine Pape Huldahl, at man vil se meget positivt på en kommende grøn certificering af software fra it-branchen:

”I SKI oplever en vi stor efterspørgsel på rådgivning om, hvad der er grønt inden for indkøb af software og IT-udvikling. Vi har over et stykke tid været opmærksomme på, at forskere undersøger grøn kodning, og vi ser meget positivt på udviklingen af en certificering, der kan etablere entydige standarder for, hvad der udgør energieffektiv software,” udtaler Katrine Pape Huldahl og fortsætter:

”Når der er en gennemsigtig og entydig standard, kan det offentlige indarbejde kravet i udbuddene, og på den måde fremme den grønne omstilling. Der er ingen tvivl om, at der ligger et stort klimapotentiale inden for digitaliseringen, som vi i SKI meget gerne vil være med til at understøtte”.

Målet er mærkning
Bent Thomsen og hans forskerhold arbejder med jagten på klimavenlige it-løsninger frem til maj 2022, hvor forskere og virksomheder i netværket bag projektet samles til vidensdeling. 

Næste skridt mod et certifikat er, at en standardiseringsorganisation og en større gruppe af toneangivende danske og udenlandske it-virksomheder bliver enige om et regulært certifikat for grøn software. Senest er fire danske datacentre gået sammen om at lave en grøn mærkning af deres strømforbrug, så kunder i dag kan få indsigt i den del af digitaliseringens klimaaftryk.

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere