Karavane skal rette op på politikernes verdensmål-svigt

Landets politikere tager ikke FN’s verdensmål alvorligt, konkluderer en rundspørge blandt Ingeniørforeningen, IDA’s medlemmer. Derfor lancerer IDA en karavane for at udbrede kendskabet til verdensmål og bæredygtighed.

IDA's nye bæredygtighedskaravane skal besøge 60 virksomheder i hele landet for at udbrede kendskabet til FN's verdensmål. .

17.10.2018

Jakob Markert, CSR.dk

Ingeniørforeningen IDA har spurgt deres medlemmer, og de er ikke i tvivl: Politikerne svigter FN’s verdensmål. Som svar på det manglende politiske fokus har IDA derfor netop lanceret deres bæredygtighedskaravane, der har til formål at udbrede kendskabet til FNs 17 verdensmål.

”Vi tror på, at viden skaber holdninger, og holdninger skaber handling. Derfor søsætter vi i dag en bæredygtighedskaravane, der skal bidrage med konkrete løsninger til de udfordringer, verdenssamfundet står over for nu, og i fremtiden", siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for IDA.

Læs også: Ny kampagne skal lære unge at elske verdensmålene

Bæredygtighedskaravanen blev officielt skudt i gang d. 12. oktober. Ifølge IDA’s egen hjemmeside er metaforen ’karavane’ valgt for at illustrere noget, der bevæger sig rundt i landet. Undervejs gør karavanen stop ved syv såkaldte “Samlingsmøder” og besøger 60 arbejdspladser, der alle har gode historier om, hvordan de hver dag arbejder med at indfri verdensmålene.

På sin vej vil karavanen indsamle og dokumentere, hvad der sker på samlingsstederne og værkstederne. I sidste ende skal projektet blandt andet munde ud i et inspirationskatalog, der samler ideer, projekter og initiativer, der kan støtte FN’s verdensmål.

Gratis værktøj til at tage virksomhedens verdensmålstemperatur

Når man har gjort selvevalueringen færdig får man et overskueligt scorecard, som viser hvilke mål og delmål en virksomhed med fordel kan kaste sig over. .

Som en hjælp til virksomheder, har projektet udviklet et selvevalueringsværktøj, hvor man kan lave en vurdering af, i hvilket omfang en virksomhed arbejder med verdensmål. Værktøjet er indrettet sådan, at du går de 17 verdensmål igennem ét for ét og markerer for hvert delmål, om arbejdspladsen: (grønt) Gør gavn, (gul) gør noget men kunne gøre mere, (rød) burde gøre meget mere eller at verdensmålet ikke er relevant for arbejdspladsen.

“Selvvurderingen giver anledning til vigtig refleksion over, hvor man gør det godt, og hvor det fremgår, at man bør gøre noget mere. Det i sig selv er vigtig læring for virksomhederne. Både i forhold til lavpraktiske overvejelser, men også i forhold til strategiske overvejelser om en stærkere kobling til FNs bæredygtighedsmål i fremtiden i min virksomhed,” fortæller Ole Gerner Jacobsen, der til dagligt er chefkonsulent i Region Hovedstaden og sidder med i styregruppen for Bæredygtighedskaravanen.

Politikerne tager ikke målene alvorligt
Bæredygtighedskaravanen skal ses i forlængelse af undersøgelsesresultater, der peger på, at politikerne ikke tager verdensmålene alvorligt, ligesom at målene ikke er trængt igennem til befolkningerne i EU.

Ganske få af IDA's medlemmer synes politikerne for alvor tager verdensmålene alvorligt. Kilde: www.ida.dk.

I en undersøgelse foretaget blandt IDA’s medlemmer er det således kun tre procent, der mener, at politikerne i høj grad tager målene alvorligt, mens 26 procent svarer, at politikerne i nogen grad tager dem alvorligt. Kun en procent har svaret, at de oplever, at politikerne i meget høj grad tager dem alvorligt.

”Det er bekymrende, når verdenssamfundet er blevet enige om at vedtage disse ambitiøse verdensmål, men at man så oplever, at landets politikere ikke tager dem alvorligt nok. For vi bør som samfund tage arbejdspladsernes ønske om at bidrage til realiseringen af verdensmålene for bæredygtig udvikling alvorligt", siger Thomas Damkjær Petersen.

Mål ikke trængt igennem til befolkningen
En Eurobarometer-undersøgelse fra maj 2017 viser, at FN’s verdensmål for en bæredygtig udvikling ikke er trængt igennem til befolkningerne i samtlige 28 EU-lande. Heller ikke hos danskerne, hvor kun én ud af ti danskere har hørt om verdensmålene og ved, hvad de går ud på. Blandt IDA’s medlemmer er kendskabet til verdensmålene større. Her svarer 60 procent af IDA’s erhvervsaktive medlemmer, at de har kendskab til FN’s verdensmål.

”Jeg hører opråbet til politikerne fra vores medlemmer på den måde, at der fra samlet politisk hold mangler en markant og essentiel køreplan for, hvordan vi får implementeret verdensmålene, så vi sammen kan arbejde på at få en mere bæredygtig klode. Det, vi mangler, er konkrete politiske bud på, hvordan de mest centrale spillere – virksomhederne – aktivt kan måle deres bidrag til eller modarbejdelse af verdensmålene”, siger Thomas Damkjær Petersen.

Læs også: Syv ud af ti virksomheder bruger verdensmålene i det daglige arbejde

Det skal bæredygtighedskaravanen altså hjælpe til med. Den løber det næste halve år og når i mål i FN-byen i København 2. maj 2019. På et stormøde bliver hele karavanens virke og høstede viden fra arbejdspladserne samlet sammen og vist frem, ligesom at karavaneprisen vil blive uddelt til den virksomhed, der har den bedste forandringshistorie ift. deres arbejde med verdensmålene.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

11.11.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus