Karavane skal rette op på politikernes verdensmål-svigt

Landets politikere tager ikke FN’s verdensmål alvorligt, konkluderer en rundspørge blandt Ingeniørforeningen, IDA’s medlemmer. Derfor lancerer IDA en karavane for at udbrede kendskabet til verdensmål og bæredygtighed.

IDA's nye bæredygtighedskaravane skal besøge 60 virksomheder i hele landet for at udbrede kendskabet til FN's verdensmål. .

17.10.2018

Jakob Markert, CSR.dk

Ingeniørforeningen IDA har spurgt deres medlemmer, og de er ikke i tvivl: Politikerne svigter FN’s verdensmål. Som svar på det manglende politiske fokus har IDA derfor netop lanceret deres bæredygtighedskaravane, der har til formål at udbrede kendskabet til FNs 17 verdensmål.

”Vi tror på, at viden skaber holdninger, og holdninger skaber handling. Derfor søsætter vi i dag en bæredygtighedskaravane, der skal bidrage med konkrete løsninger til de udfordringer, verdenssamfundet står over for nu, og i fremtiden", siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for IDA.

Læs også: Ny kampagne skal lære unge at elske verdensmålene

Bæredygtighedskaravanen blev officielt skudt i gang d. 12. oktober. Ifølge IDA’s egen hjemmeside er metaforen ’karavane’ valgt for at illustrere noget, der bevæger sig rundt i landet. Undervejs gør karavanen stop ved syv såkaldte “Samlingsmøder” og besøger 60 arbejdspladser, der alle har gode historier om, hvordan de hver dag arbejder med at indfri verdensmålene.

På sin vej vil karavanen indsamle og dokumentere, hvad der sker på samlingsstederne og værkstederne. I sidste ende skal projektet blandt andet munde ud i et inspirationskatalog, der samler ideer, projekter og initiativer, der kan støtte FN’s verdensmål.

Gratis værktøj til at tage virksomhedens verdensmålstemperatur

Når man har gjort selvevalueringen færdig får man et overskueligt scorecard, som viser hvilke mål og delmål en virksomhed med fordel kan kaste sig over. .

Som en hjælp til virksomheder, har projektet udviklet et selvevalueringsværktøj, hvor man kan lave en vurdering af, i hvilket omfang en virksomhed arbejder med verdensmål. Værktøjet er indrettet sådan, at du går de 17 verdensmål igennem ét for ét og markerer for hvert delmål, om arbejdspladsen: (grønt) Gør gavn, (gul) gør noget men kunne gøre mere, (rød) burde gøre meget mere eller at verdensmålet ikke er relevant for arbejdspladsen.

“Selvvurderingen giver anledning til vigtig refleksion over, hvor man gør det godt, og hvor det fremgår, at man bør gøre noget mere. Det i sig selv er vigtig læring for virksomhederne. Både i forhold til lavpraktiske overvejelser, men også i forhold til strategiske overvejelser om en stærkere kobling til FNs bæredygtighedsmål i fremtiden i min virksomhed,” fortæller Ole Gerner Jacobsen, der til dagligt er chefkonsulent i Region Hovedstaden og sidder med i styregruppen for Bæredygtighedskaravanen.

Politikerne tager ikke målene alvorligt
Bæredygtighedskaravanen skal ses i forlængelse af undersøgelsesresultater, der peger på, at politikerne ikke tager verdensmålene alvorligt, ligesom at målene ikke er trængt igennem til befolkningerne i EU.

Ganske få af IDA's medlemmer synes politikerne for alvor tager verdensmålene alvorligt. Kilde: www.ida.dk.

I en undersøgelse foretaget blandt IDA’s medlemmer er det således kun tre procent, der mener, at politikerne i høj grad tager målene alvorligt, mens 26 procent svarer, at politikerne i nogen grad tager dem alvorligt. Kun en procent har svaret, at de oplever, at politikerne i meget høj grad tager dem alvorligt.

”Det er bekymrende, når verdenssamfundet er blevet enige om at vedtage disse ambitiøse verdensmål, men at man så oplever, at landets politikere ikke tager dem alvorligt nok. For vi bør som samfund tage arbejdspladsernes ønske om at bidrage til realiseringen af verdensmålene for bæredygtig udvikling alvorligt", siger Thomas Damkjær Petersen.

Mål ikke trængt igennem til befolkningen
En Eurobarometer-undersøgelse fra maj 2017 viser, at FN’s verdensmål for en bæredygtig udvikling ikke er trængt igennem til befolkningerne i samtlige 28 EU-lande. Heller ikke hos danskerne, hvor kun én ud af ti danskere har hørt om verdensmålene og ved, hvad de går ud på. Blandt IDA’s medlemmer er kendskabet til verdensmålene større. Her svarer 60 procent af IDA’s erhvervsaktive medlemmer, at de har kendskab til FN’s verdensmål.

”Jeg hører opråbet til politikerne fra vores medlemmer på den måde, at der fra samlet politisk hold mangler en markant og essentiel køreplan for, hvordan vi får implementeret verdensmålene, så vi sammen kan arbejde på at få en mere bæredygtig klode. Det, vi mangler, er konkrete politiske bud på, hvordan de mest centrale spillere – virksomhederne – aktivt kan måle deres bidrag til eller modarbejdelse af verdensmålene”, siger Thomas Damkjær Petersen.

Læs også: Syv ud af ti virksomheder bruger verdensmålene i det daglige arbejde

Det skal bæredygtighedskaravanen altså hjælpe til med. Den løber det næste halve år og når i mål i FN-byen i København 2. maj 2019. På et stormøde bliver hele karavanens virke og høstede viden fra arbejdspladserne samlet sammen og vist frem, ligesom at karavaneprisen vil blive uddelt til den virksomhed, der har den bedste forandringshistorie ift. deres arbejde med verdensmålene.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

12.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 Lead auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København