Karavane skal rette op på politikernes verdensmål-svigt
Landets politikere tager ikke FN’s verdensmål alvorligt, konkluderer en rundspørge blandt Ingeniørforeningen, IDA’s medlemmer. Derfor lancerer IDA en karavane for at udbrede kendskabet til verdensmål og bæredygtighed.
Ingeniørforeningen IDA har spurgt deres medlemmer, og de er ikke i tvivl: Politikerne svigter FN’s verdensmål. Som svar på det manglende politiske fokus har IDA derfor netop lanceret deres bæredygtighedskaravane, der har til formål at udbrede kendskabet til FNs 17 verdensmål.
”Vi tror på, at viden skaber holdninger, og holdninger skaber handling. Derfor søsætter vi i dag en bæredygtighedskaravane, der skal bidrage med konkrete løsninger til de udfordringer, verdenssamfundet står over for nu, og i fremtiden", siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for IDA.
Læs også: Ny kampagne skal lære unge at elske verdensmålene
Bæredygtighedskaravanen blev officielt skudt i gang d. 12. oktober. Ifølge IDA’s egen hjemmeside er metaforen ’karavane’ valgt for at illustrere noget, der bevæger sig rundt i landet. Undervejs gør karavanen stop ved syv såkaldte “Samlingsmøder” og besøger 60 arbejdspladser, der alle har gode historier om, hvordan de hver dag arbejder med at indfri verdensmålene.
På sin vej vil karavanen indsamle og dokumentere, hvad der sker på samlingsstederne og værkstederne. I sidste ende skal projektet blandt andet munde ud i et inspirationskatalog, der samler ideer, projekter og initiativer, der kan støtte FN’s verdensmål.
Gratis værktøj til at tage virksomhedens verdensmålstemperatur
Som en hjælp til virksomheder, har projektet udviklet et selvevalueringsværktøj, hvor man kan lave en vurdering af, i hvilket omfang en virksomhed arbejder med verdensmål. Værktøjet er indrettet sådan, at du går de 17 verdensmål igennem ét for ét og markerer for hvert delmål, om arbejdspladsen: (grønt) Gør gavn, (gul) gør noget men kunne gøre mere, (rød) burde gøre meget mere eller at verdensmålet ikke er relevant for arbejdspladsen.
“Selvvurderingen giver anledning til vigtig refleksion over, hvor man gør det godt, og hvor det fremgår, at man bør gøre noget mere. Det i sig selv er vigtig læring for virksomhederne. Både i forhold til lavpraktiske overvejelser, men også i forhold til strategiske overvejelser om en stærkere kobling til FNs bæredygtighedsmål i fremtiden i min virksomhed,” fortæller Ole Gerner Jacobsen, der til dagligt er chefkonsulent i Region Hovedstaden og sidder med i styregruppen for Bæredygtighedskaravanen.
Politikerne tager ikke målene alvorligt
Bæredygtighedskaravanen skal ses i forlængelse af undersøgelsesresultater, der peger på, at politikerne ikke tager verdensmålene alvorligt, ligesom at målene ikke er trængt igennem til befolkningerne i EU.
I en undersøgelse foretaget blandt IDA’s medlemmer er det således kun tre procent, der mener, at politikerne i høj grad tager målene alvorligt, mens 26 procent svarer, at politikerne i nogen grad tager dem alvorligt. Kun en procent har svaret, at de oplever, at politikerne i meget høj grad tager dem alvorligt.
”Det er bekymrende, når verdenssamfundet er blevet enige om at vedtage disse ambitiøse verdensmål, men at man så oplever, at landets politikere ikke tager dem alvorligt nok. For vi bør som samfund tage arbejdspladsernes ønske om at bidrage til realiseringen af verdensmålene for bæredygtig udvikling alvorligt", siger Thomas Damkjær Petersen.
Mål ikke trængt igennem til befolkningen
En Eurobarometer-undersøgelse fra maj 2017 viser, at FN’s verdensmål for en bæredygtig udvikling ikke er trængt igennem til befolkningerne i samtlige 28 EU-lande. Heller ikke hos danskerne, hvor kun én ud af ti danskere har hørt om verdensmålene og ved, hvad de går ud på. Blandt IDA’s medlemmer er kendskabet til verdensmålene større. Her svarer 60 procent af IDA’s erhvervsaktive medlemmer, at de har kendskab til FN’s verdensmål.
”Jeg hører opråbet til politikerne fra vores medlemmer på den måde, at der fra samlet politisk hold mangler en markant og essentiel køreplan for, hvordan vi får implementeret verdensmålene, så vi sammen kan arbejde på at få en mere bæredygtig klode. Det, vi mangler, er konkrete politiske bud på, hvordan de mest centrale spillere – virksomhederne – aktivt kan måle deres bidrag til eller modarbejdelse af verdensmålene”, siger Thomas Damkjær Petersen.
Læs også: Syv ud af ti virksomheder bruger verdensmålene i det daglige arbejde
Det skal bæredygtighedskaravanen altså hjælpe til med. Den løber det næste halve år og når i mål i FN-byen i København 2. maj 2019. På et stormøde bliver hele karavanens virke og høstede viden fra arbejdspladserne samlet sammen og vist frem, ligesom at karavaneprisen vil blive uddelt til den virksomhed, der har den bedste forandringshistorie ift. deres arbejde med verdensmålene.