Kend jeres afhængighed af naturen

I denne samtale har jeg fokus hvordan vi arbejder med biodiversitet og økosystemer i Dobbelt væsentlighedsanalysen (DMA) og I CSRD rapportering i det hele taget.

Foto: SustainImpact

Jeg har inviteret Tobias da han netop har arbejdet med bæredygtighed og biodiversitet som praktiker de sidste 5 år og har taget en post grad i sustainability, som har givet ham en bred baggrund til at bygge bro mellem forretning og bæredygtighed.

Tobias og jeg havde en lang samtale, og har valgt dette skriftlige format i stedet for det sædvanlige video-interview.

Virksomheder påvirker og afhænger af natur og biodiversitet

Tobias hjælper med virksomheder med at forstå, hvordan de påvirker og er afhængig af natur og biodiversitet, hvilket jo er essensen af DMA’en. Anbefalingen er at gøre det i samråd med klimaindsats og øvrig strategi, for at naturdagsorden kommer til at leve I virksomheden.

Sådan kommer du igang

For at vurdere biodiversitetsrelaterede risici og muligheder er det afgørende at starte med at forstå den pågældende branches indvirkning på og afhængighed af naturen.

Det er vigtigt at inkludere hele værdikæden i analysen og tage højde for branchens specifikke karakteristika, eksempelvis har virksomheder inden for sektorer som minedrift og metaludvinding en høj indvirkning på naturen (skovrydning og anlæg af infrastruktur), men deres afhængighed er primært knyttet til råstofferne og ikke nødvendigvis til et velfungerende økosystem. I modsætning hertil har tekstilbranchen både høj indvirkning på og afhængighed af naturen, da sunde økosystemer er nødvendige for råvareproduktion som bomuld.

Forstå virksomhedens anvendelse af råvarer en for en.

I arbejdet med biodiversitet starter vi med at forstå virksomhedens brug af ressourcer og råvarer. Sammen med virksomheden udvælger vi de materialer, der har en væsentlig volumen og som er en væsentlig del af forretningsmodellen. Derudover undersøger vi, om nogle af de anvendte materialer/råvarer er på Science Based Targets for Nature’s (SBTN) High Impact Commodity List, da det kan indikere høj risiko.

Dernæst går vi et spadestik dybere med en “impact-scan” for at identificere de reelle påvirkninger. Her bruger Tobias SBTN’s Materiality screening Tool, da hanpå den måde hurtigt får et klart billede af virksomhedens væsentligste påvirkninger.

Læs også: “Kald din leverandør for partner” en samtale om værdikædens rolle I DMA’en

 

Tobias Foght. Foto: SustainImpact

Om Tobias Foght

Som stifter af Nordic Regeneration og biodiversitetskonsulent har jeg specialiseret mig i at hjælpe virksomheder med at blive naturpositive gennem brug af videnskabelige metoder og data. Som en af de første i Danmark med praktisk erfaring i Science- Based Targets for Nature (SBTN), har jeg bl.a. hjulpet virksomheder som KLS PurePrint med at gå fra intention til handling. Jeg har også indgående erfaring med anerkendte metodikker som TNFD, hvilket giver mig en dyb forståelse for, hvordan virksomheder kan navigere i naturens kompleksitet og styrke deres målbare bæredygtighedsprofil. 

Tobias Foght på LinkedIn

Hjemmeside: Nordic Regeneration

Natur og biodiversitet er lokationsbestemt

I arbejdet med at forstå naturpåvirkninger og afhængigheder korrekt, er det vigtigt at kortlægge virksomhedens værdikæde geografisk. Dette giver indsigt i, hvordan påvirkningen varierer afhængigt af lokaliteten, og hjælper med at identificere de specifikke områder, der kræver opmærksomhed.

Start med at kortlægge de vigtigste ressourcer såsom råmaterialer og vand samt virksomhedens afhængighed af økosystemtjenester som f.eks. vandforsyning, klimaregulering og pollination.

Analyser, hvordan disse afhængigheder kan være sårbare over for ændringer i økosystemerne, og vurdér de potentielle risici, såsom ressourceknaphed, prisvolatilitet og forstyrrelser i forsyningskæden, især i natur-sensitive områder.

Afhængigheden til natur og økosystemtjenester kan være en forretningsmulighed

Traditionelt har mange virksomheder ikke anerkendt denne afhængighed som en strategisk risikofaktor og ofte blot taget afhænggheden for givet, hvilket kan føre til betydelige risici for både drift og omdømme.

At forstå og adressere afhængigheden er ikke kun et spørgsmål om risikohåndtering, men også om at udvikle naturpositive forretningsmodeller, der kan sikre fremtidig modstandsdygtighed og værdikædeforankring.

Der er en voksende markedsmulighed for virksomheder, der kan integrere naturen i deres DNA og historie, hvilket skaber en differentiering og styrker brandværdi. I øjeblikket er der få virksomheder, der har formået dette, hvilket åbner op for betydelige muligheder for dem, der handler proaktivt.

Læs også: Løs forretningsproblemer med DMA'en med Jasper Steinhausen

Hvordan scorer man natur-emner i DMA’en?

Planetære grænser giver en global ramme, men det kan være udfordrende at oversætte dem til virksomhedsniveau. For at vurdere naturpåvirkninger og afhængigheder på virksomhedsniveau kan du benytte specifikke værktøjer.

  1. Vurdering af Skala
    • Brug værktøjer som IBAT (Integrated Biodiversity Assessment Tool) og Ecosystem Integrity Index for at vurdere tilstanden af økosystemerne, hvor dine råmaterialer stammer fra. Disse værktøjer kan give en skala fra 0-1, som indikerer økosystemets integritet.
  2. Vurdering af Scope
    • Vurder omfanget ved at analysere antal og størrelse af de lokaliteter, hvor påvirkningen sker. Eller land brugt pr. Enhed råvarer.
  3. Uoprettelighed:
    • Er skaderne på biodiversiteten er permanente, som eksempelvis tab af truede dyrearter, så er det høj uoprettelighed.
  4. Sandsynlighed:
    • Er det et aktuelt, så er sandsynligheden 100% ellers må man basere sig på det man har af tilgængelig dokumentation og beskrive det.

Uanset hvordan du vurderer, så er det vigtigt at beskrive dine scoringsenheder, altså hvad der eksempelvis adskiller en score på 3 fra en på 4.

Læs også: "Sådan får du DMA'en gennem revisionen" med Carina Ohm

Om serien

Serien udkommer med en ny episode hver uge og her ser du min foreløbige plan og mine arbejdstitler:

1 – Hvert ton tæller – en samtale med Jesper Theilgaard (klimaformidling.dk).

2 – Kald din leverandør for partner – værdikædeanalyse med Claus Primdal Sørensen

3 – Udvid horisonten med interessentanalysen - Kristoffer Tarp, Advice.

4 – Løs forretningsproblemer med DMA’en – med Jasper Steinhausen, Business with Impact

5 – Sådan får du DMA’en igennem revisionen - med Carina Ohm, PwC.

6 - Kend jeres afhængighed af naturen  - med Tobias Foght, Nordic Regeneration

7 – Sådan bygger vi tillid – kommunikationens rolle når vi har valgt. Christina Blak, Make.

Er det væsentligt når kun 1% af ressourcer har ødelæggende effekt?

Tobias har en konkret case, hvor under 1% af materialeforbruget, i form af bauxite (et high-impact commodity i aluminiumproduktion), viste sig at have en stor miljøpåvirkning. Selvom volumen er lille, kan det stadig have store konsekvenser for biodiversiteten, såsom bidrag til udryddelsen af en dyreart. Dette understreger, at selv små andele af ressourceforbruget kan være væsentlige. 

Out of site out of mind into the mind.

Vi har ofte eksporteret vores anvendelse og afhængighed af naturressourcer og økosystemtjenester, så vi ikke ser det i vores daglige drift. Denne afstand skaber en tendens til, at vi ikke reflekterer over de ødelæggende konsekvenser af vores handlinger.

Rapportering kan være en effektiv metode til at bringe disse skjulte virkninger frem i lyset, forudsat at ledelsen er villig til at investere tid og ressourcer i at fremhæve og adressere dem.

Læs også: "Udvid horisonten med en interessentanalyse" med Kristoffer Tarp.

Vores ønske: lav en ordentlig DMA på naturområdet.

Tobias oplever ofte, at virksomheder har gennemført en overordnet DMA uden at have ressourcer eller ekspertise til at dykke dybere ned i natur og biodiversitet, og en vurdering derfor foregår på et uoplyst grundlag.

Vores ønske er at sikre, at naturen får en ordentlig plads i jeres DMA. Uanset om I integrerer det i jeres eksisterende DMA eller igangsætter en særskilt øvelse, er det vigtigt at anerkende virksomhedens anvendelse og afhængighed af natur. Naturen fortjener denne opmærksomhed, især da vi har nydt godt af dens ressourcer erhvervsmæssigt i over 100 år. Og for virksomhedens egen skyld er det vigtigt at få identificeret risici og handlemuligheder, før andre gør det.

Hvad gør du selv, Tobias?

Jeg tilbringer meget tid i naturen, især når jeg står over for udfordringer eller har brug for at genoplade. I vores moderne liv er vi kommet alt for langt væk fra naturen, hvilket ofte får os til at overse, hvor meget naturen egentlig gør for os.Jeg har et citat, som jeg finder særligt meningsfuldt: "The best way to protect nature is to spend time in nature." Forskning viser faktisk, at tæt kontakt med naturen kan være en effektiv måde at beskytte den på.

Samtidig øver jeg mig på at have øje for proportionerne, især når det gælder produkters samlede miljøprofil!

Links 

Ole Bach Andersen. Foto: SustainImpact

Om Ole Bach Andersen, SustainImpact ApS

Jeg hjælper virksomheder med at skabe en mere bæredygtig forretning gennem rådgivning, analyser, herunder dobbelt væsentlighedsanalyser, data til rapportering samt understøtter processerne digitalt.

Hjemmeside: https://sustainimpact.dk

Bloggen Bachs Bæredygtige Bryg: https://sustainimpact.dk/blog

Artikler om Dobbelt Væsentlighed: https://sustainimpact.dk/blog/tag/dobbelt-væsentlighed 

Få næste episode ved at følge/forbinde dig med mig på LinkedIn.

Følg SustainImpact på LinkedIn

15.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kend jeres afhængighed af naturen

08.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Sådan får du DMA'en gennem revision

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

16.09.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kald din leverandør for partner

16.09.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Udvid horisonten med interessentanalyse

10.09.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvert Ton Tæller.