14.11.2012  |  Klima, miljø og energi

Kinesisk FN-ambassadør: Danmark er frontløber

Den kinesiske FN-ambassadør betragter Danmark som en frontløber i indsatsen for et bæredygtigt samfund.

"Danmark er et lille land, men en stor leder i udviklingen af et bæredygtigt samfund, og CSR er en forudsætning for at opnå et bæredygtigt samfund,” sagde den kinesiske FN-ambassadør, Sha Zukang på CSR Awards onsdag.

Her fremhævede han ”den store danske indsats” for at nå frem til et bedre slutdokument på Rio+20. Trods al den kritik, der har været rettet mod slutdokumentet for ikke at være stærkt nok, mente han, at det var væsentligt, at målene hen mod et bæredygtigt samfund var blevet genbekræftet.

”Det forpligter FN til en stærkere indsats, og bæredygtighed er en forudsætning for fred,” sagde han og understregede, at virksomhederne skal være en stor del af løsningen.

Sammenligning mellem i- og u-lande er svær
Målet om en såkaldt Green Economy gav ham visse betænkeligheder.

”Der er ingen fast definition, og det skaber bekymring i de fattigste u-lande, som mister konkurrencefordele, hvis det skal implementeres, som det bliver forstået i EU.”

Et vigtigt resultat af Rio+20 var ifølge Sha Zukang målet om at finde en erstatning for BNP.

”Vi kan jo for ikke måle for eksempel Danmark og Bangladesh med samme målestok (BNP), så vi har brug for noget andet. Det bliver en lang rejse, men FN har forpligtet sig på det.”

Problemet med sammenligning findes ifølge Sha Zukang også i forbindelse med menneskerettigheder.

”Tror I, det er muligt at bruge de samme menneskerettighedsprincipper i de fattigste u-lande som her?” spurgte han lidt provokerende. Dog uden at nævne Kina selv.

Kina har store klimaambitioner
Han fremhævede også, at det går fremad i Kina, når det gælder bæredygtighed. Det er Kinas mål at beskære udledningen af drivhusgasser med 40-45 procent frem mod 2020. Samtidig skal et ændret skattesystem beskatte ressourceforbrug og miljøsvineri.

”Vi vil åbne Kina mod verden. Vi er en del af den samme verden, hvad enten I kan lide det eller ej,” sluttede han.

Mere fra Kristina

Kristina Øby Pedersen

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere