Kinesisk megaby har elektrificeret hele sin busflåde
Millionbyen Shenzhens flåde af over 16.000 offentlige busser er nu 100 procent elektrisk, hvilket gør den til verdens både første og med afstand største af sin art.
Bæredygtighed i kinesisk optik handler i høj grad om at gøre landets byer renere, ikke mindst når det kommer til luftkvaliteten. Her er transporten et centralt fokusområde, og der er flere initiativer i gang, der skal gøre trafikken grønnere og få flere elbiler på gaderne.
Læs også: Volvos miljøvenlige elbilfabrik i Kina forkorter produktionskæden
Og også på den offentlige front sker ting og sager i verdens folkerigeste nation. En af landets største byer, Shenzhen med omkring 12 mio. indbyggere, annoncerede umiddelbart inden nytår, at man nu – som den første by i verden – har elektrificeret hele sin busflåde, skriver Shenzhen Daily.
Det er ikke nogen ubetydelig præstation. Byens bestand af offentlige busser tæller pt. således 16.359 køretøjer, hvilket Cleantechnica bemærker er flere end den samlede flåde af normale busser i New York, Los Angeles, New Jersey, Chicago og Toronto. Det er også flere end i hele Danmark.
Oveni det kommer en flåde af taxaer i samme størrelsesorden, hvoraf knap 63 procent i dag er elektriske. Her lyder målet på 100 procent el senest i 2020.
Støtte har givet gode resultater for miljøet
Til at forsyne de mange elbusser, der er fremstillet lokalt af producenten BYD, med strøm har bystyret indtil videre etableret 501 ladestationer med omkring 8.000 ladepunkter. En bus kan lades fuldt op fra tom på to timer og sammenlagt kan ladepunkterne håndtere i omegnen af 80.000 busser om dagen.
Elektrificeringsindsatsen, der blev sat i gang i 2009, har selvsagt haft en positiv indflydelse på miljøet i millionbyen nord for Hong Kong. Elbusserne bruger således 72,9 procent mindre energi end dieselbusser og på den måde kan den samlede flåde hvert år spare 345.000 ton fossile brændstoffer, hvilket vil reducere CO2-udslippet med 1,35 mio. ton. De elektriske taxaer vil spare yderligere 116.000 ton brændstof.
Endelig er de elektriske køretøjer også langt mere støjsvage end de dieseldrevne alternativer, hvilket blandt engadget noterer har givet en noget mere stille by.
I 2017 udbød byen 3,3 mia. yuan (ca. 3,1 mia. kr.) i subsidier til elbusser og støtte til opførelse af opladningsfaciliteter. Derudover har man opfordret taxaoperatører og private investorer til at investere i ladepunkter og -stationer for eltaxaer.
Langsigtet elbusstrategi i København
I perioden januar 2014 til december 2015 testede Movia i øvrigt to elektriske busser fra BYD på fem forskellige linjer i københavnsområdet, med blandede resultater.
”En øget anvendelse af elbusser kræver, at elbusser bliver mere driftssikre end de testede BYD K9 har vist sig at være. Desuden skal der være en vilje hos kommuner og regioner til at betale for de meromkostninger, som der vil være ved elbusdrift”, skrev Movia bl.a. i sin evaluering af forsøget i sommeren 2016.
Læs også: De elektriske fly er snart klar til take off
Man er dog optimistisk på begge fronter, og forventer både øget rækkevidde, bedre energieffektivitet og lavere priser, ikke mindst på batterier, i fremtiden. Siden BYD-testen i 2014-15 har man i København da også afprøvet to andre elbusser, og på længere sigt er planen at hele hovedstadens offentlige busflåde skal være elektrificeret senest i 2031.
-AK