20.12.2018  |  Klima, miljø og energi

Klima: Det kan ikke betale sig at importere affald på lang sigt

Danske forbrændingsanlæg importerer affald til at lave fjernvarme, men den stigende konkurrence på renere energikilder betyder, at det om ti år ikke længere er en fordel. Det viser en ny analyse.

I Danmark har forbrændingsanlæggene en overkapacitet på 15 procent, derfor importerer de udenlandsk affald for at få fyldt op, og det kan godt betale sig for klimaet på det korte sigt. Men om ti år, så gavner det kun samfundsøkonomien, ifølge ny analyse fra DTU Management, skriver ing.dk.

Læs også: Case: Pilotprojekt med AffaldVarme Aarhus åbner dørene op for vedvarende energi i fjernvarmen

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Tidligere rapporter har påvist, at import af affald til eksisterende overkapacitet betaler sig. Vi går et skridt videre og ser på klimaeffekten af importen i en hel bunke forskellige scenarier frem mod 2035. Her kan vi se, at import af affald i fremtiden i de fleste scenarier er en dårlig idé ud fra et klimamæssigt synspunkt”, siger professor Marie Münster fra DTU Management til ing.dk.

Det er Marie Münster der sammen med ph.d.-studerende Amalia Pizarro-Alonso står bag rapporten, i samarbejde med postdoc. Ciprian Cimpan fra Syddansk Universitet. Analysen er en del af et internationalt forskningsprojekt om affald kaldet TopWaste finansieret af Innovationsfonden.

Analysen konkluderer, at de danske forbrændingsanlæg skal tilpasses den mængde affald, der produceres af danskerne.

”Forbrændingskapaciteten falder stille og roligt nu, fordi anlæggene bliver gamle, så allerede om få år skal vi bygge nye anlæg. Vores fremskrivninger viser ligeledes en centralisering af forbrændingsanlæg, således at affaldsforbrænding hovedsagelig bliver en energikilde til fjernvarme i de store byer”, siger hun.

Bæredygtige tiltag ændrer markedet
At det ikke længere kan betale sig på klimaregningen at importere affald om ti år skyldes de bæredygtige energitiltag. Marie Münster forklarer, at de affaldsprognoser der anvendes i dag er baseret på Finansministeriets vækstprognose og at der ikke er den store sammenhæng mellem affaldsproduktion og økonomisk udvikling.

”Med disse forudsætninger og gældende krav til affaldssortering kommer vi frem til, at der bliver ved med at være nogenlunde den samme mængde affald til forbrænding i 2035 som i 2014”, siger professoren til ing.dk.

Grunden til at det kan betale sig at importere affald i dag skyldes, at anlæggenes kapacitet skal udnyttes fuldt ud samt at alternativet ville være at bruge fossile brændstoffer.

Dansk Affaldsforenings direktør, Charlotte Fischer, er enig i rapportens konklusion:

”Vi ved, at det giver samfundsøkonomisk og selskabsøkonomisk mening at importere affald i den nuværende situation med overkapacitet samlet set. Men vi er også helt enige i, at vi selvfølgelig ikke skal bygge ny affaldskapacitet alene for at kunne importere affald”, siger hun til ing.dk.

Læs også: Energiforlig skal gøre det nemmere at udnytte restaffald end at fælde nye træer

Energistyrelsen vurderer, at der tidligst vil være en affalds-underkapacitet på landsplan efter år 2025.

- SDN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere