Klimadebatten bør have mere fokus på store multinationale selskaber

Selvom det sjældent fremgår af den offentlige debat, så er det multinationale energiselskaber, der står for hovedparten af C02-udledningen. Det skriver Michael Seidelin i et debatindlæg, hvor han peger på det hykleriske ved, at flere af selskaberne er statsejede.

Gazprom, der er delvist ejet af den russiske stat, er et af de multinationale selskaber, der fortsat borer efter fossile brændstoffer over hele verden..

22.08.2019

CSR.dk

Hvert år, når FN’s klimarapport bliver offentliggjort, fyldes medierne med historier om nemme emner som forbruget af bøffer, flyrejser og madspild. Derimod fylder politik sjældent meget i debatten.

Læs også: Olieselskaber vil offentliggøre klimadata efter pres

Det skriver Europakorrespondent Michael Seidelin i et debatindlæg i Politiken i anledning af, at FN har udgivet endnu en rapport, der viser, CO2-udledningen vokser støt, og hvori de opfordrer alle til at tage ansvar.

Han mener i langt højere grad, at fokus burde være på de 100 multinationale selskaber, der ifølge tal fra de britiske ngo’er Carbon Disclosure Project og Climate Accountability Institute har været ansvarlige for 71 procent af CO2-udledningen siden 1988, da FN tog beslutningen om at nedsætte klimapanelet.

”Det statslige kinesiske kulselskab slår alle rekorder i CO2-udslip, og herefter kommer gamle kendinge som russiske Gazprom, BP, Exxon, Aramco (Saudi-Arabien), Shell og det statslige franske energiselskab Total”, skriver Michael Seidelin og fortsætter:

”Fælles for dem er, at de iværksætter nye boringer efter fossile brændstoffer overalt i verden, mens canadiske, australske og amerikanske mineselskaber åbner miner som aldrig før. Afrika er det nye slaraffenland, mens de multinationale har deres blikke stiftet rettet mod Arktis”.

Flere af selskaberne er statsejede
I sit debatindlæg citerer Michael Seideling talskvinden for den indflydelsesrige amerikanske miljøorganisation Friends of the Earth, Kate DeAngelis, der har påpeget hykleriet ved, at flere af ovenstående selskaber er politisk støttet.

”I flere tilfælde er der tale om statsejede selskaber, og mineselskaberne kan ikke operere uden offentlige licenser”, skriver Michael Seidelin og fortsætter:

”De samme politikere, som underskriver klimaerklæringer, bidrager med andre ord til at holde svineriet i gang og ovenikøbet gøre det værre”.

I forbindelse med et G20-møde i Hamburg for to år siden, der havde miljø på dagsordenen, præsenterede netop Kate DeAngelis en rapport, der forholder sig til de multinationale selskabers forsøg på at give sig selv et grønt image.

Læs også: Dokumentar: Olieindustrien har tiet om klimaforandringerne i 60 år

”Mens de multinationale roser hinanden for at investere i bæredygtig energi hjemme, kaster de milliarder af dollars i forurenende fossile projekter i udviklingslande”, lød det dengang fra Kate DeAngelis.

- JMA

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V