Klimadebatten bør have mere fokus på store multinationale selskaber

Selvom det sjældent fremgår af den offentlige debat, så er det multinationale energiselskaber, der står for hovedparten af C02-udledningen. Det skriver Michael Seidelin i et debatindlæg, hvor han peger på det hykleriske ved, at flere af selskaberne er statsejede.

Gazprom, der er delvist ejet af den russiske stat, er et af de multinationale selskaber, der fortsat borer efter fossile brændstoffer over hele verden..

22.08.2019

CSR.dk

Hvert år, når FN’s klimarapport bliver offentliggjort, fyldes medierne med historier om nemme emner som forbruget af bøffer, flyrejser og madspild. Derimod fylder politik sjældent meget i debatten.

Læs også: Olieselskaber vil offentliggøre klimadata efter pres

Det skriver Europakorrespondent Michael Seidelin i et debatindlæg i Politiken i anledning af, at FN har udgivet endnu en rapport, der viser, CO2-udledningen vokser støt, og hvori de opfordrer alle til at tage ansvar.

Han mener i langt højere grad, at fokus burde være på de 100 multinationale selskaber, der ifølge tal fra de britiske ngo’er Carbon Disclosure Project og Climate Accountability Institute har været ansvarlige for 71 procent af CO2-udledningen siden 1988, da FN tog beslutningen om at nedsætte klimapanelet.

”Det statslige kinesiske kulselskab slår alle rekorder i CO2-udslip, og herefter kommer gamle kendinge som russiske Gazprom, BP, Exxon, Aramco (Saudi-Arabien), Shell og det statslige franske energiselskab Total”, skriver Michael Seidelin og fortsætter:

”Fælles for dem er, at de iværksætter nye boringer efter fossile brændstoffer overalt i verden, mens canadiske, australske og amerikanske mineselskaber åbner miner som aldrig før. Afrika er det nye slaraffenland, mens de multinationale har deres blikke stiftet rettet mod Arktis”.

Flere af selskaberne er statsejede
I sit debatindlæg citerer Michael Seideling talskvinden for den indflydelsesrige amerikanske miljøorganisation Friends of the Earth, Kate DeAngelis, der har påpeget hykleriet ved, at flere af ovenstående selskaber er politisk støttet.

”I flere tilfælde er der tale om statsejede selskaber, og mineselskaberne kan ikke operere uden offentlige licenser”, skriver Michael Seidelin og fortsætter:

”De samme politikere, som underskriver klimaerklæringer, bidrager med andre ord til at holde svineriet i gang og ovenikøbet gøre det værre”.

I forbindelse med et G20-møde i Hamburg for to år siden, der havde miljø på dagsordenen, præsenterede netop Kate DeAngelis en rapport, der forholder sig til de multinationale selskabers forsøg på at give sig selv et grønt image.

Læs også: Dokumentar: Olieindustrien har tiet om klimaforandringerne i 60 år

”Mens de multinationale roser hinanden for at investere i bæredygtig energi hjemme, kaster de milliarder af dollars i forurenende fossile projekter i udviklingslande”, lød det dengang fra Kate DeAngelis.

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online