Klimadebatten bør have mere fokus på store multinationale selskaber

Selvom det sjældent fremgår af den offentlige debat, så er det multinationale energiselskaber, der står for hovedparten af C02-udledningen. Det skriver Michael Seidelin i et debatindlæg, hvor han peger på det hykleriske ved, at flere af selskaberne er statsejede.

Gazprom, der er delvist ejet af den russiske stat, er et af de multinationale selskaber, der fortsat borer efter fossile brændstoffer over hele verden..

22.08.2019

CSR.dk

Hvert år, når FN’s klimarapport bliver offentliggjort, fyldes medierne med historier om nemme emner som forbruget af bøffer, flyrejser og madspild. Derimod fylder politik sjældent meget i debatten.

Læs også: Olieselskaber vil offentliggøre klimadata efter pres

Det skriver Europakorrespondent Michael Seidelin i et debatindlæg i Politiken i anledning af, at FN har udgivet endnu en rapport, der viser, CO2-udledningen vokser støt, og hvori de opfordrer alle til at tage ansvar.

Han mener i langt højere grad, at fokus burde være på de 100 multinationale selskaber, der ifølge tal fra de britiske ngo’er Carbon Disclosure Project og Climate Accountability Institute har været ansvarlige for 71 procent af CO2-udledningen siden 1988, da FN tog beslutningen om at nedsætte klimapanelet.

”Det statslige kinesiske kulselskab slår alle rekorder i CO2-udslip, og herefter kommer gamle kendinge som russiske Gazprom, BP, Exxon, Aramco (Saudi-Arabien), Shell og det statslige franske energiselskab Total”, skriver Michael Seidelin og fortsætter:

”Fælles for dem er, at de iværksætter nye boringer efter fossile brændstoffer overalt i verden, mens canadiske, australske og amerikanske mineselskaber åbner miner som aldrig før. Afrika er det nye slaraffenland, mens de multinationale har deres blikke stiftet rettet mod Arktis”.

Flere af selskaberne er statsejede
I sit debatindlæg citerer Michael Seideling talskvinden for den indflydelsesrige amerikanske miljøorganisation Friends of the Earth, Kate DeAngelis, der har påpeget hykleriet ved, at flere af ovenstående selskaber er politisk støttet.

”I flere tilfælde er der tale om statsejede selskaber, og mineselskaberne kan ikke operere uden offentlige licenser”, skriver Michael Seidelin og fortsætter:

”De samme politikere, som underskriver klimaerklæringer, bidrager med andre ord til at holde svineriet i gang og ovenikøbet gøre det værre”.

I forbindelse med et G20-møde i Hamburg for to år siden, der havde miljø på dagsordenen, præsenterede netop Kate DeAngelis en rapport, der forholder sig til de multinationale selskabers forsøg på at give sig selv et grønt image.

Læs også: Dokumentar: Olieindustrien har tiet om klimaforandringerne i 60 år

”Mens de multinationale roser hinanden for at investere i bæredygtig energi hjemme, kaster de milliarder af dollars i forurenende fossile projekter i udviklingslande”, lød det dengang fra Kate DeAngelis.

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart