Olieselskab vil offentliggøre klimadata efter pres
BP bøjer sig for pres fra investorer i Climate Action 100+ og vil fremover offentliggøre data for, hvordan fremtidige olie- og gasinvesteringer flugter med FN’s Klimaaftale.
De fleste har nok en ide om, at olieselskaber ikke er gode for klimaet, da de udleder store mængde CO2 ved afbrænding hos slutbrugerne. Præcis hvor store mængder, der er tale om, er der dog nok færre der ved, og det er da også sjældent et samtaleemne, når olieindustriens ledere samles.
Det kan dog ændre sig nu. BP vil nemlig fremover offentliggøre data for, hvordan fremtidige olie- og gasinvesteringer flugter med FN’s Klimaaftale.
Læs også: Aktive investorer går efter olieselskaberne
Det skriver Finans.dk.
”BP er forpligtet til at hjælpe med at løse den dobbelte udfordring, der består i at skaffe mere energi med færre udledninger. Den øgede rapportering vil give investorerne større klarhed over, hvordan koncernen kan fortsætte med at levere værdi i energiomstillingen på måder, der er konsistente i forhold til FN’s Klimaaftale”, siger BP’s bestyrelsesformand Helge Lund i en børsmeddelelse.
Ifølge Finans.dk stammer initiativet dog ikke fra BP selv, men derimod fra investorer i Climate Action 100+, der til BP’s ordinære generalforsamling stiller forslag om, at BP skal opstille en strategi for reduktion af udledningen af drivhusgasser; herunder i forbindelse med fremtidige investeringer. Tillige skal den samlede aflønning af direktører afspejle, hvordan de efterlever disse krav.
Fortsat bekymring hos investorer
Climate Action 100+ omfatter 310 investorer, der til sammen har aktiver for mere end 208.000 mia. kr. under forvaltning. De har noteret sig, at BP’s bestyrelse anbefaler gruppens forslag, men det er dog ikke nok til at gøre dem tilfreds.
”Investorerne er fortsat bekymrede over, at koncernen (BP) endnu ikke har fremlagt sin strategi, herunder hvordan den planlagte vækst i olie- og gasudvindingen skal kompenseres gennem investeringer i forretningsområder med meget lave udledninger for at kunne efterleve FN’s Klimaaftale”, hedder det i en udtalelse.
BP er langt fra det eneste olieselskab, som bliver mødt af resolutioner, der skal få dem til at offentliggøre deres klimastrategier og tal på deres klimapåvirkning på deres årlige generalforsamling. I dette og foregående år er især Shell, ExxonMobil, Chevron og Equinor under tilsvarende pres.
"Store olieselskaber har mere magt end de fleste regeringer," siger Mark van Baal, som har grundlagt en hollandsk aktionæraktivistgruppe kaldet Follow This. "De eneste, der kan få de selskaber til at forandre sig, er investorerne."
Læs også: Dokumentar: Olieindustrien har tiet om klimaforandringerne i 60 år
Globalt står olieindustrien dog i det dilemma, at efterspørgslen efter olie og naturgas fortsætter med at stige.
I 2018 rundede den globale olieefterspørgsel 100 mio. tdr. i døgnet, og ifølge Det Internationale Energi Agentur (IEA) er der ingen tegn på, at der på denne side af 2030 vil ske en stagnation i hverken det globale forbrug af olie eller naturgas.
- JMA